Mourinho: Hogy kaphatná Messi az Aranylabdát, ha nem nyert semmit?

A Mourinhóval Los Angelesben készített interjú elsõ része.

Az interjú második része itt érhetõ el.

Egy újabb elõszezon Los Angelesben. Tetszik önnek a város?
Nem annyira a városról van szó, nem ismerem eléggé. Szeretek itt edzeni egy olyan fontos idõszakban, mint az elõszezon és kedvelem is ezt a környezetet. A klíma jó, Spanyolországban pedig nagyon meleg van. Tetszik az is, hogy szabadon sétálgathatunk. Ilyen körülmények között lehet jól dolgozni. Szeretem a barátságos meccseket, a Galaxy pedig mindig játszani akar. A mexikói csapat jobban fel van készülve és intenzíven játszik majd, ez pedig igen fontos. Utána pedig ellenõrizni tudjuk a fejlõdésünket a Milan ellen. Szeretünk reklámot csinálni a futballnak egy olyan országban, ahol nem ez az elsõszámú sport és a mi kötelességünk, hogy népszerûsítsük. Fontosabbá kell tenni.

Egy újabb bajnokságot nyert. Ez az eddigi legjobb csapata?
Nem szeretem ezt összehasonlítani, mert más valóságokról van szó, a futball pedig fejlõdik. Ez a csapat rendkívül jó és csak ilyen számokkal tudja megnyerni a bajnokságot. A Barcelona roppant erõs csapat volt, így csak gyõzelmet gyõzelemre halmozva tudtuk elhódítani a címet. A Barcelona soha nem veszít, így mi sem veszíthettünk. A világ minden csapata csak harmadik lehetne ebben a ligában, mert a világ két legjobbja itt játszik. Legyen az a United, a Chelsea, a City, vagy bármelyik másik csapat. A világfutball számára jó volt, hogy mi nyertünk, mert az nem jó, ha egy csapat dominál egyfolytában. Számomra pedig azért, mert ez a bajnokság eddig hiányzott és meg akartam nyerni.

Cristiano, Messi, egy spanyol játékos… Kinek adná az Aranylabdát?
Amíg nem mondják, hogy nem így van, addig úgy értelmezem, hogy az Aranylabda a szezon legjobb játékosának jár. Mostanság úgy tûnik, hogy inkább egy karriert díjaznak vele, vagy mindig ugyanaz kell kapja, mert sokan õt tartják a legjobbnak. Nekem még azt magyarázták, hogy ez egy szezon legjobb játékosának jár. A labdarúgás továbbra is csapatsport és a legfontosabb a csapat sikere. Ezért én úgy gondolom, hogy olyan játékos kell kapja az Aranylabdát, akinek a csapata valami nagy címet nyert. Akik pedig most valami nagyot nyertek, az a Chelsea a Bajnokok Ligájával, a Madrid, mert megnyerte a világ legnehezebb bajnokságát és a Manchester City, mert egy fantasztikus bajnokságban diadalmaskodott. Az Aranylabdát nem olyan játékosnak kell nyernie, aki nagyon jó volt ugyan, de nem nyert semmit. Hogy kaphatná Messi a kitüntetést, ha nem nyerte meg se a bajnokságot, se a BL-t? Egy fantasztikus szezont maga mögött tudó együttes játékosát kell díjazni. A véleményem nem változik, de tisztelem azokat, akik szavaznak.

Sergio Ramos, Casillas…
Õk szintén nyertek és hihetetlen szezonjuk volt. Cristianónak ugyanígy és az Eb-n az elõdöntõig jutott. Nem fogok kampányolni senki mellett. El fogom fogadni az eredményt. Ha viszont választanom kéne, hogy egy Real Madrid játékos kapja az Aranylabdát, vagy címet nyerünk, akkor ide a címmel.

Cristiano vagy Messi?
Mindketten nagyon jók. Az a jobbik, aki egy meghatározott idõben, egy meghatározott szezonban sikeresebb a csapatával. Két évvel ezelõtt Cristiano több gólt lõtt és megnyerte a Király-kupát. Messi kevesebb gólt szerzett, de megnyerte a Bajnokok Ligáját és a bajnokságot is. Messi volt a jobb. A múlt szezonban Messi több gólt lõtt és megnyerte a kupát, Cristiano kevesebbszer talált be, de spanyol bajnok lett és a válogatottal az elõdöntõig menetelt az Eb-n. Az együttes siker fontosabb, mint az egyéni, így most Cristiano a jobb.

Milyennek látja a csapatát a közelgõ szezon elõtt?
A csapat tele van tehetséggel, és rengeteg megoldás közül választhatunk. Különbözõ módon játszhatunk, más rendszerben és más filozófiával. Nagyon nehéz ennyi lehetõséget kezelni. Ha van egy szuperkapusod, meg egy szupercsatárod, a dolgok nagyon komplikáltak tudnak lenni. Mindig is remek kapusaim és támadóim voltak. Ezért nyernek annyi mindent a csapataim. Minden téren kiegyensúlyozott csapatom van. Fantasztikus a támadósor, Cristianóval, Higuaínnal és Karimmal, aki még nagyon fiatal játékos és még van helye a fejlõdésre.

Öt világ és Európa-bajnok játékos van a keretben…
Hihetetlen, hogy továbbra is nyerni akarnak. Ismét fel akarják venni a versenyt.

A Bajnokok Ligájában a Bayern ellen büntetõkkel estek ki. Balszerencse lenne?
A büntetõpárbaj nem a szerencsén múlik, ez a játékirányítás része, a feszültségkezelési képesség. Nem szeretek a szerencsérõl beszélni, a büntetõk a versenyhez tartoznak, az érzelmek irányításához. Be kell lõni. Az én csapataim ilyenkor nem szoktak nyerni, ott volt ugye a döntõ a Liverpool ellen, meg az elõdöntõ a Bayern ellen…

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK