Roberto Carlos: Cristiano Ronaldo megérdemli, hogy újra nyerjen

Hosszú ideig teljes egyetértés volt abban a kérdésben, hogy ki a világ legjobb balhátvédje. Sokáig kellett keresni, hogy olyan embert találjunk, aki nem érzett kitüntetõ figyelmet a brazilok legendájával, Roberto Carlossal kapcsolatosan.

Sajnálatos, hogy a fénykorában nem adták még át FIFA Év Csapata díjat, mert biztosan állandó szereplõje lett volna a FIFA díjátadó gálán bemutatásra kerülõ listának. Minden valószínûség szerint a szavazóknak kevesebb gondot okozott volna kiválasztani, ki legyen a balhátvéd a csapatban, mint Roberto Carlosnak az, amikor a FIFA.com chatján kellett összeállítani az abszolút támadó szellemû kezdõcsapatát.

Az év ezen szakaszában mindenki az Aranylabdáról beszél. Te kire szavaznál idén?
Nyilvánvalóan mindenki Messirõl beszél, de én úgy gondolom most már eleget nyert, és nem sok hely lehet a trófeaszobájában. Ezért én Cristiano Ronaldóra szavazok. Õ egy sokoldalú támadójátékos, aki a legkülönbözõbb módon tudja megnyerni neked a mérkõzést. Megérdemli, hogy újra nyerjen.

Az érdemrõl szólva, sokan gondolják úgy, hogy egyike vagy azoknak a játékosoknak, akik megérdemelték volna, de nem kapták meg az Aranylabdát. Egyetértesz velük?
Visszatekintve 2002-re, akkor Ronaldóval kellett megküzdenem a díjért és õ ellopta elõlem. (nevet) Mondjuk, azt nem tudom, hogy a támogatóim mit láttak bennem. (újra nevet). A viccet félretéve, volt egy hat, hét éves idõszak, amikor én voltam a legjobb játékos azon a poszton, és ez olyan valami, amire roppant büszke vagyok. Ráadásul, az én generációmban kivételes számban voltak jelen páratlanul tehetséges játékosok, akik a középpályán vagy elõl játszottak. A pálya azon részén több figyelem irányul rád.

Ki tudja, most hogy edzõnek álltál, egy nap lehet, hogy te nyered az év edzõje díjat?
(nevet) Úgy gondolod? Elõször had tegyem meg az elsõ lépést. Még hosszú út áll elõttem ahhoz, hogy egyáltalán gondolhassak egy ilyen elismerésre.

Kit választanál az év edzõjének?
Nézzük csak. Pep Guardiola elhagyta a Barcelonát, és én úgy gondolom a cím José Mourinhóé kell, hogy legyen. Egy klubcsapatot irányítani sokkal nehezebb, mint egy top nemzeti csapatot. Sokat tudnék errõl beszélni, de vegyük Fabio Capellót, aki alatt játszottam, amikor a Real Madridnál voltam. Kiváló munkát végzett a csapattal. Ha megnézed Mourinho eredményeit, láthatod az edzõi munkájának értékeit. Õ tényleg tudja, hogyan kezelje azokat a helyzeteket, amikkel szembetalálkozik.

Halljuk akkor az év csapatát…
Itt is van. Elõször is Casillas a kapuban, Daniel Alves, Thiago Silva, David Luiz és Marcelo a védelemben, a középpályán Xavi és Xabi Alonso valamint Ribery és Van Persie hátravont csatárokként, és rajtuk kívül Neymar, Messi és… Cristiano Ronaldo elõl.

De ez 12!
Igazad van. Akkor visszakozok kicsit. Jobb lesz, ha Xabi Alonsót leültetem a kispadra, mivel szükségem van Cristiano Ronaldóra. Viszont kifelejtettem Iniestát! Rendben, akkor feláldozom David Luizt, és meghagyom a védelemben Daniel Alvest, Thiago Silvát és Marcelót. A Barcelona is hasonlóan játszik alkalmanként, három védõvel, én miért ne tehetném? (nevet)

A végleges felállás akkor: Casillas, Daniel Alves, Thiago Silva és Marcelo; Xavi, Ribery, Van Persie, Iniesta; Messi, Neymar és Cristiano Ronaldo?
Pontosan.

Mondhatjuk tehát, hogy Roberto Carlos edzõként támadó felfogású lesz?
(nevet) Adjál nekem egy ilyen csapatot, és fogadhatsz rá, hogy támadófocit fogunk játszani.

Forrás: fifa.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK