Lapot kérek…

Sokszor tapasztaljuk a fociban, hogy hiába hoznak újabb és újabb szabályokat, mindig van egy kiskapu, melyen keresztül megszegik azokat. Az utóbbi idõben egyre többször elõfordul, hogy némely játékos szándékosan gyûjt be sárga lapot, hogy ezzel törölje felgyülemlett lapjait. Kérdés, hogy ezeket az eseteket kell-e, vagy egyáltalán lehet-e büntetni.

Sokan gondolják úgy, hogy Ramos és Alonso szándékosan harcolt ki sárga lapot a Galatasaray ellen. Harmadik lapja volt mindkét játékosnak, ami azt jelenti, hogy ki kell hagyniuk az isztambuli visszavágót, de amennyiben továbbjut a Real, az elõdöntõben már hiába kapnak újabb sárgát, nem kell tartaniuk az eltiltástól. Ugyanakkor ki állíthatja biztosan, hogy direkt csinálták?

Két évvel ezelõtt az UEFA ugyanezért megbüntette már ezt a két játékost az Ajax elleni csoportmeccs után. Az akkori szituáció annyira feltûnõ volt, hogy szinte lehetetlen volt nem észrevenni. Így aztán az UEFA elmeszelte Mourinhót és a klubot is. Sõt, a meccs után Pierluigi Collina, az UEFA bírói testületének vezetõje úgy határozott, hogy egyetlen játékos sem provokálhatja ki szándékosan, hogy eltiltsák. Azonban fölmerül a kérdés, mégis hogyan lehet elkerülni, hogy ez megtörténjen?

Valószínûleg ez Collina elsõ komoly kihívása. Az elmúlt szezonban Piqué provokált ki sárga lapot a 87. percben a Barcelona Rayo Vallecano elleni mérkõzésén, hogy ott lehessen az El Clásicon. Õ ráadásul nem csinált ebbõl nagy titkot, gúnyosan nevetett az ítéleten, és összevigyorgott a meccs játékvezetõjével, Pérez Lasaval. Tehát Collina érthetõ, és jó szándékú igyekezete az elsõ adandó alkalommal meghiúsult. Bár hasonló a Mourinho által irányított amszterdami eset, Piqué szemérmetlen húzása cinikusnak is mondható, hiszen akkor már érvényben volt az új szabály, amely szerint lehetõség van arra, hogy az érintett szövetség plusz büntetést rójon ki a sportszerûtlen játékosra. Ez egyrészt 600 eurót jelent – ez aligha vágta volna földhöz a klubot vagy éppen Piquét –, másrészt viszont kiszabható további egy mérkõzésre szóló eltiltás is, ami abban az esetben épp az El Clásicóra vonatkozott volna. A büntetés mégis elmaradt, Piqué ott lehetett a kezdõ csapatban, s vele a Barcelona 3-1-re tudott nyerni a Santiago Bernabéu stadionban.

Aitor Karanka, a Real másodedzõje azt nyilatkozta a Galatasaray elleni meccset követõen, hogy “a Real Madridból senki sem mondta Alonsónak és Ramosnak, hogy gyûjtsenek be direkt sárga lapot. Nem érdemes ezen vitatkozni, kaptunk még két sárgát, afölött napirendre tért mindenki”. Akárhogy is, egyelõre nincs következménye a szerdai meccsen történteknek, így vélhetõen a csapat mindkét kulcsjátékosa ott lehet a Bajnokok Ligája elõdöntõjében.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK