Bajnokok Ligája: Csoportkör után, nyolcaddöntõ elõtt

Könnyedén vett elsõ akadály
A csoportkör sorsolását követõen sokan vaktában rávágták a ‘B’ jelû kvartettre, hogy “innen bizony simán megy tovább a Real és a Juve…”, ezzel szemben én már akkor is jeleztem, hogy nem lesz ez olyan egyértelmû. No persze nem a Real Madrid csoportelsõsége és sima továbbjutása felõl volt kétségem, sokkal inkább az elõzõ évek során folyamatosan gyengülõ olasz csapat sorsa volt számomra kérdéses. A királyiak már az elsõ meccsen, a Galata vendégeként megmutatták, hogy nem viccelnek, és egy tekintélyt parancsoló hatost hintettek Muslera kapujába. Ezzel szemben a csoport másik meccsén, Dániában hagyott pontokat a Juventus, így már az elsõ kör után lépéshátrányba került, ráadásul a csoport leggyengébb tagjának otthonában hagyott ott nagyon fontos pontokat. A következõ fordulóval ismét megérkezett a Bajnokok Ligája a Bernabéuba, melyet az FC Kobenhavn játékosai bántak leginkább, hisz négy bekapott góllal a zsákban térhettek haza. Eközben Torinóban rendkívül fontos pontokat szereztek a hajrában Drogbáék. Ezután következhetett az õsz legjobban várt madridi BL meccse, a Juventus végül 2-1 arányú vereséget szenvedett a “fehér házban”, míg Sneijderék könnyedén kaparintották meg a három pontot a dánokkal szemben.

Féltávnál kezdtek erõsödni azok a hangok, melyek kételkedtek a zebrák továbbjutásában, viszont még ekkor is õket tartották esélyesebbnek, hisz a második helyért versenyben lévõ Galatasaray ezer sebbõl vérzett. Edzõ gondok jelentkeztek, gyengén szerepelt hazája bajnokságában a csapat, ráadásul sorozatos sérülések is nehezítették Drogbáék dolgát. 

A királyiak játéka ugyan akadozott és cseppet sem volt közönségszórakoztató a Juve elleni meccseken, de végül az idegenbeli összecsapás is kedvezõ, 2-2-es döntetlennel zárult. Sokan (teljesen jogosan) bírálták Ancelottit a gyáva és túlbiztosított taktika miatt, amivel pályára küldte fiait az olaszok elleni találkozókon, hisz ez a stílus nem volt jellemzõ a Real Madridra, és reméljük, nem is tér vissza ehhez a mester. Az viszont tény, hogy ezzel a két mecsen megszerzett 4 ponttal gyakorlatilag lezárta a nyitott (vagy csak nyitottnak vélt) kérdéseket és biztosította a csoportelsõséget. Az utolsó két körre már csak matematikailag maradt sansz arra, hogy letaszítsa valaki Ronaldóékat, de végül érvényesült a papírforma, és meglett az elsõ hely.

Az igazán nagy kérdés az volt, hogy a Galatasaray, vagy a Juventus fut be a második pozícióba. A törökök egy csúnya dániai kudarc és a madridi vereség után lépéshátrányba kerültek az utolsó fordulót megelõzõen. Buffonéknak elég lett volna egy döntetlen idegenben az egymás elleni meccsükön, de végül (a körülményekkel nem nekünk kell foglalkozni) Sneijder a hajrában továbblõtte csapatát. Véleményem szerint nem volt igazán komoly erõpróba ez a csoportkör Ancelotti legénysége számára, azonban mindenképp aggasztó számomra, hogy az elsõ komoly, vagy komolyabbnak vélt ellenféllel szemben a túlbiztosított és gyávának ható taktikához nyúlt a talján tréner. 

A második sem lesz nehezebb
Meg kell, hogy mondjam, izgultam a hétfõi sorsolás elõtt. Persze nem azért, mert szerintem lenne olyan csapat, amely ellen esélytelennek tartanám kedvenceinket (nem, nincs is ilyen), hanem azért, mert két igazán veszélyes csoportmásodikot is kaphattunk volna. Végül azonban érkezett a Schalke és ezzel tökéletesen megnyugodtam. Több szempontból is jól jártunk a németekkel. Egyrészt azért, mert véleményem szerint fekszik nekünk a kékek stílusa, másrészt pedig azért, mert alapjában a két keretet összehasonlítva is látványos a különbség a csapatok között, plusz az sem elhanyagolható szempont, hogy – Szalainak hála – a hazai televíziók is közvetítik majd az összecsapásokat (természetesen az oldalon is követhetõek lesznek a mérkõzések online közvetítés formájában). A Schalkéban ugyan akad néhány rendkívül tehetséges játékos (ilyen például Draxler), de nincs keretükben igazi klasszis futballista . A támadó szekció igencsak foghíjas, hisz Szalai mellett a keretben csak a folyamatosan sérülésekkel bajlódó Huntelaar nevezhetõ vérbeli csatárnak, és bár a nyári átigazolási szezon végén megszerezték a Milantól Boatenget, a ghánai válogatott játékos egyedül nem elég a sikerhez. Szalai és Huntelaar számára ugyan madridi múltjuk miatt duplán fontos lesz ez az összecsapás, de véleményem szerint ezt az akadályt is könnyedén veszi majd a Real Madrid és kettõs sikerrel jut majd a legjobb nyolc közé. Oda, ahol a Bajnokok Ligája igazán kezdetét veszi majd. 

Nézzünk szét
Végezetül ejtsünk pár szót a nyolcaddöntõ többi párosításairól is. Igazán érdekes és a továbbjutás szempontjából teljesen két esélyes csatának ígérkezik a Manchester City – Barcelona párharc. A katalánok ugyan hazai pályán játszhatják majd a visszavágót, de a jelenleg remek formában játszó angolokkal szemben egy csapat sem mehet biztosra. Egy másik hasonlóan kiélezett párosítás az Arsenal – Bayern München csata. A címvédõ – csakúgy, mint Messiék – otthon zárja a nyolcaddöntõt, de az idei szezonra megerõsített és a Premier League-et vezetõ Arsenal nem lesz könnyû falat Robbenéknek. A két slágerpárosításon kívül az Atlético – Milan és a Chelsea – Galata párharc is pikánsnak ígérkezik, elõbbi esetében természetesen a remek formában lévõ matracosok a (vélt) befutók, de egy esetleges sérüléshullám, vagy formahanyatlás esélyt adhat az óriási szerencsével továbbjutó Milannak. A másik párosításban Mourinho egyik kedvenc csatára látogat ellenfélként a londoni kékekhez. Drogba ugyan borsot törhet a “special one” orra alá, de a továbbjutásra így is az angoloknak van nagyobb sanszuk. A tavalyi döntõs Dortmundnak nem szabad, hogy gondot okozzon a gyengécske Zenit, ahogy a hazai pályán veszélyes Olympiacos sem okozhat problémát Moyes Unitedjének, még akkor sem, ha a vörös ördögöknél mostanában akadozik a gépezet. Az utolsó párosítás egyértelmû esélyese a PSG, ugyan német csapatot soha nem szabad leírni – így a Leverkusennel is illik óvatosan bánni -, de az elõzõ években euró százmilliókat eltapsoló párizsiaknál kezd összecsiszolódni a gárda, és a sztárok most már valódi csapatot alkotnak. 

Egy biztos, a Real Madrid könnyedén vette a csoportkört (talán túlságosan is könnyen…), és minden jel arra mutat, hogy a nyolcaddöntõvel sem lesznek problémái Ronaldóéknak. Az igazán nagy “hadjárat” majd ezután kezdõdik, a legjobb nyolctól már nem lesz ilyen egyszerû, de azt mind tudjuk, hogy meg kell szenvedni azért a bizonyos Tizedikért…

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Szubjektív
Tovább

Vakértelem

Miért ne inkább nagyanyámat ültessük oda? Ő se ért hozzá, de legalább humoros lenne az adás. Nem tagadom…