Harry Redknapp: Bale Messi, Ronaldo és Suárez szintjén van

Bale korábbi edzõje a Telegraphnak mesélt egykori játékosáról. Redknapp felidézte emlékeit, mesélt Gareth korai pályafutásáról, elárulta, hogy melyik a legjobb pozíció számára, de szót ejtett arról is, hogy mi lenne, ha jelenleg is a Premier League-ben játszana.

„Úgy gondolom, hogy Bale Messi, Ronaldo és Suárez szintjén van, mivel õ egyike a világ négy legjobb játékosának.”

„Eleget láttam õt gyerekkorában a Southampton csapatánál ahhoz, hogy észrevegyem, hatalmas tehetség. Amivel azonban igazán felhívta magára a figyelmet, az a Tottenham Fulham elleni meccse még 2007-bõl, amikor még a Portsmouth edzõje voltam. Joe Jordannel néztem a mérkõzést. Gareth gólt lõtt, és bár a Tottenham csak 3-3-as döntetlen játszott, nagyszerûen irányított. Emlékszem, odafordultam Joe-hoz és azt mondtam, hogy ’õ a legjobbak között lesz’.”

„Amikor az azt követõ évben átvettem a Tottenham irányítását, néhányan azt mondták, hogy el kellene õt adnunk, vagy kölcsön kellene adni. Ez abszolút nonszensz volt. Nem volt olyan körülmény, amely miatt elgondolkodtunk volna az értékesítésén. Sosem jutott eszünkbe. Mindig tudtuk, hogy ez a kölyök különleges.”

„Tudtuk, hogy vagy a világ legjobb balhátvédje, vagy a világ legjobb szélsõje lesz majd. Késõbb feljebb toltuk, mindene megvolt. 180 centiméter magas, hihetetlen a fizikuma, a tehetsége és az ereje. Rövid és hosszú távon is gyors. Képes 50 métert sprintelni úgy, hogy nem veszít a sebességébõl. Nagyszerûen ugrik és jó fejjel is. Mindemellett nagyszerû srác, sosem volt vele probléma.”

„Az egyetlen apró gond az volt vele az elején, hogy úgy éreztük, erõsödnie kell. Kapott egy rúgást az edzésen vagy egy kisebb ütést, majd lebicegett vagy lent maradt a földön. Az orvosi stáb szaladt hozzá. Végül azt mondtam, hogy hagyják õt, majd felkel, és abba is hagyta ezt a dolgot.”

„Amikor olyan nagyszerû játékos vagy, mint õ, akkor meg kell tanulnod, hogy rúgásokat fogsz kapni. Ez volt az egyetlen módja annak, hogy megállítsák õt. Néha igen nehéz helyzetbe került, de a fizikuma és a termete lehetõvé tette, hogy megbirkózzon vele.”

„Ahogy felnõtt, rájött, hogy rugdosni fogják, úgy gondolta, hogy nem szabad mutatnia, hogy fáj.”

„Rendszeresen szerzett gólokat és olyan dolgokat csinált edzésen, amiket az emberek el sem tudnak képzelni. Abban a négy idényben, amikor a Tottenhamnél dolgoztam, már az is megtiszteltetés volt, hogy kimentem és néztem õt minden nap az edzéseken, nem is beszélve a vasárnapi mérkõzésekrõl. Senki sem tudta megállítani õt. Senki.”

„Van még két igen kiemelkedõ meccs. Egy este a Benfica ellen játszottunk felkészülési meccset, a teljesítménye pedig olyan volt, amilyet még soha nem láttam. Balhátvédként játszott, egyszerûen hihetetlen volt. Folyamatosan futott a saját tizenhatosától az ellenféléig. Legalább 25-30-szor tette meg ezt a meccsen. Aztán ott volt az elsõ Bajnokok Ligája mérkõzés az Inter ellen. Nem mi vezettünk, de a második félidõben Gareth egymaga kitett egy egész csapatot. Három hihetetlen gólt szerzett. Egyszerûen nem tudták tartani õt.”

„Amikor otthon játszottunk ellenük, Maicon volt a jobbhátvédjük, egy az egyben Gareth-tel szemben. Ismét megverte õt. Ez volt Maicon pályafutásának a vége. A világ legjobb jobbhátvédjeként érkezett, a stadionban pedig azt hallgatta, ahogy a szurkolók cikizik.”

„Gareth posztja elég jól kialakult a kezem alatt. Elõször balszélsõt játszattunk vele, késõbb inkább középre toltuk, egy szabad pozícióba. Hirtelen a védõk annyira elkezdtek rá figyelni, hogy sokkal nehezebben kapott labdát. Azonban ha sikerült kiszabadulnia a szorításból, és elindult, megállíthatatlan volt. Egyedül nyert meccseket, ugyanezt megteheti jövõ nyáron a válogatottban. Tényleg foglalkozik a hazája képviselésével.”

„Ha a játékosok kapnak három-négy szabadnapot, a legtöbben elutaznak Barbadosra, de Gareth ilyenkor hazatér, hogy találkozzon néhány társával és élvezze a hazai konyhát. Már most az egyik legjobb brit futballista, akit valaha láttam, ha most visszatérne a Premier League-be, õ lenne a legjobb játékos. A Real Madrid egy nagyszerû tapasztalat számára, de remélem, hogy lesz még három vagy négy angliai idénye.”

Forrás: telegraph.co.uk
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK