Egytől egyig: Barcelona – Real Madrid

1-1-es döntetlennel ért véget az idény első El Clásicója, így maradt a 6 pontos különbség a Real Madrid és a Barcelona között. Jó szokásunkhoz híven ismét megpróbáljuk a mérkőzés képe alapján, egy tízes skálán értékelni a csapatok, a játékosok és Zizou teljesítményét. Mérkőzés utáni szubjektív rovatunk következik.

Csapatok

Real Madrid (6)
Nem ez volt a csapat legszebb és taktikailag legkomplettebb meccse, ráadásul a Barcelona vezető találatáig néha olyan érzése volt az egyszerű madridistának, hogy a srácok igazán nem is akarják megnyerni ezt a meccset. Volt egy-két helyzet, de úgy igazán semmi extra. Az első félidő kifejezetten unalmas volt egy-egy mozzanatot kivéve. Emlékszem az áprilisi meccsre, ott mennyivel másabb volt minden, igaz, nem is volt kényelmesnek mondható, 6 pontos előnyünk. Na, de ez van. A második játékrészben ellenfelünk bizony fölénk kerekedett, a kapott gól után pedig félő volt, hogy jön a második is, ám Navas imái meghallgattattak. A meccs végén viszont láthatóan szerettünk volna egyenlíteni, a 80. perc környékétől érezhető volt, hogy itt akár meg is lehet az egy pont. Az elménk teljes elborulását aztán ismét kapitányunk idézte elő, mint már nagyon sokszor az elmúlt években. Az akarat és a kitartás az, amit lehet igazán értékelni, nem pedig a mutatott, teljesen ötlettelen játék. Biztos vagyok benne, hogy ennél lesz sokkal jobb Clásicónk a közeljövőben, a 6 pont viszont megnyugtató előny. Na meg abba sem árt belegondolni, hogy 33 meccs óta veretlen a csapat, ez idő alatt pedig kétszer jártunk már a Camp Nou-ban és egyszer a Vicente Calderónban is…
Az olvasók pontszáma: 6,1

Barcelona (6,5)
Nagyon óvatosak voltak az első játékrészben, de néhány helyzetecskét így is kialakítottak, igaz, az utolsó 15 perc már nem róluk szólt. A második félidőre viszont úgy jöttek ki, hogy mindent egy lapra tesznek fel és támadni fognak. Erőfeszítéseiknek meg is lett az eredménye egy (les)gól formájában. A találat után viszont egyértelműen jobbak voltak, Iniesta beállítása is érezhetően megnövelte önbizalmukat és kreativitásukat – ejj, 32 évesen is piszok jó játékos a spanyol -, és ha kicsit szerencsésebbek, akkor több góllal is megnyerhették volna a meccset. Szerencsére nem így történt. A 90. percben végül ők is megtapasztalták, hogy milyen az, ha egy csapatnak van egy Sergio Ramosa. 
Az olvasók pontszáma: 6,2

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Luka Modric (8,5)
Tudom, tudom, itt van Cristiano, DE a jelenlegi Real Madrid legjobb és legmeghatározóbb játékosa már nem a portugál, hanem ez a horvát fickó. Mit művelt? Mennyit melózott? Modric mindenhol ott volt, két embernyi védőmunkát végzett, emellett a labdakihozatalokat is igyekezett aktívan támogatni. A második játékrész második felére érezhetően elkészült az erejével, de a jobb lábában még volt annyi, hogy odaálljon a labda mögé középre tekerje, pontosan Ramos fejére, hogy megnyerhessük a Tizediket egy pontot hazavihessünk Barcelonából is (szerintem nem csak nekem volt de ja vúm…), és megszülessen a 33. veretlen meccsünk.
Az olvasók pontszáma: 7,7

Keylor Navas (7)
Nem sok dolga volt az első félidőben, Messi gyenge szabadrúgását kellett csak fognia, azt megtette. A második játékrészben már többször kellett közbeavatkoznia, amit fogni lehetett, azt fogta is, a gólról nem tehetett.
Az olvasók pontszáma: 6,6

Dani Carvajal (6,5)
Voltak szép és fontos szerelései is, de nem éreztem túl erősnek ma, Neymar többször is csúnyán becsapta, egy alkalommal majdnem gól is lett belőle, de a brazil végül fölé vágta a bogyót. Sokkal jobban szokott ő ennél koncentrálni az ilyen meccseken, de mindenkinek lehet gyengébb napja. A hazai szurkolókat viszont mesterien intette csendre középső ujjával Ramos gólja után.
Az olvasók pontszáma: 6,5

Sergio Ramos (8)
Az biztos, hogy a csapat legnagyobb trollja, ehhez nem férhet kétség. Ha szarban a haza, Ramos jön és bólint. Már-már menetrendszerűen. Megint megmentette a hátsónkat, rendkívül értékes egy pontot szerezve imádott csapatának. Emellett hátul, ha nem is hibátlanul, de jól és hatékonyan dolgozott, több fontos mentése és felszabadítása is volt. Nem tudom, hogy milyen csillagzat alatt született, de óriási szerencsénk van azzal, hogy a mi csapatunkat erősíti. Lassan nehéz lesz számon tartani, hogy hány felejthetetlen gólt szerzett, hányszor kerültünk már miatta örömittas állapotba. Sok felesleges szabálytalansága és feleslegesen begyűjtött lapja van (ma egyébként egy pillanatig sem kellett amiatt aggódnunk, hogy kiállítják, esetében ez igen dicséretes), de kitartása, szenvedélye, győzni akarása és hozzáállása a legfontosabb pillanatokban egyszerűen páratlan. Ezt igazolja az is, hogy nálatok ma ő lett a meccs embere, nálunk viszont az Aranyember címet kaphatja meg, játékban Modric volt a legnagyobb ma a csapatból.
Az olvasók pontszáma: 8,1

Raphael Varane (7,5)
Tanári produkcióval rukkolt elő ő is, ezúttal a labdakihozatalokat is sokkal hatékonyabban segítette, mint a kapitány. Volt több fontos blokkja és szerelése is, a levegőben pedig verhetetlen volt, egy alkalmat kivéve: Suárez leszakadt Vázquezről az egyenlítő gól előtt, de Raphának sem sikerült megelőznie az uruguayi támadót.
Az olvasók pontszáma: 6,7

Marcelo (7,5)
Az ő oldala ezúttal védekezésben is erős volt, sokkal kevesebb hazai támadás érkezett a bal oldalon, mint a jobbon. Támadásban lényegében ő egyedül jelentette a balszélt, Sergi Robertót több ízben is határozottan verte meg. Beadásai ugyan lehettek volna pontosabbak, de elégedetlenek semmiképp sem lehetünk a teljesítményével.
Az olvasók pontszáma: 6,6

Mateo Kovacic (7)
Nagyon jól kezdte a mérkőzést, nagyszerű első félidőt hagyott a háta mögött. Jól szűrt és kiválóan lódult meg a labdával, a Barcelona játékosai sokszor nem is tudtak mit kezdeni a bátorságával és a sebességével. A második játékrészre viszont romlott a teljesítménye – ahogy a csapaté is -, Iniesta bejövetele után pedig egyre többet izzadt, de ez nem csak az ő hibája. Összességében nem volt rossz meccse, és ha a megkezdett úton halad tovább, nagyon fényes jövő vár rá Madridban.
Az olvasók pontszáma: 7

Isco (6,5)
Nagyot melózott, látszott, hogy védekező feladatokat is varrtak bőven a nyakába, amelyeknek próbált eleget tenni. Nem vallott szégyent, ráadásul az övé a meccs egyik legszebb mozzanata is. Ettől függetlenül támadásban nem tudott elegendőt nyújtani, ráadásul a második félidő közepére el is fáradt, így cseréje indokolt volt.
Az olvasók pontszáma: 6,8

Lucas Vázquez (6,5)
Igaz, hogy nem tudott annyit hozzátenni a játékhoz, mint Bale, de ezt nem is várhatjuk el tőle. Ennek ellenére példaértékű az a munka, amit végzett, sokat segített Carvajalnak is védekezésben. Sebessége és jó labdakezelése miatt többször is megpróbálták felaprítani, de szerencsére nem sikerült. Emellett, ha Clos Gómez is úgy gondolta volna, akkor a meccs legelején kaphattunk volna egy büntetőt Lucas buktatása miatt.
Az olvasók pontszáma: 6,6

Cristiano Ronaldo (5)
Egy igazán veszélyes próbálkozása volt. Nem sikerült akkora befolyással lennie a mérkőzésre, mint az Atlético Madrid elleni derbin, igaz, gyakran nagyon egyedül volt elől a védők gyűrűjében. A második félidőben a combjához is kapott, ugyanúgy, mint a Gijón elleni bajnokin, nem lennék meglepve, ha nem lenne teljesen egészséges.

Az olvasók pontszáma: 5,9

Karim Benzema (1)
Sokadik csalódást keltő produkciója ez a franciának, akivel ismét emberelőnyt adtunk az ellenfélnek. Nem elég, hogy nem tud veszélyes lenni a kapura, a labdatartása és labdaátvétele is borzalmas volt, teljesen haszontalan játékosa volt ezúttal (is) a csapatnak. Sokáig nem mehet így tovább, mert lecsap majd a Bernabéu haragja.
Az olvasók pontszáma: 3,3

Cserejátékosok

Casemiro (5)
Nem volt jó csere, láthatóan nem állt még készen sérülését követően egy ilyen volumenű meccsre. Ez persze nem az ő hibája, minden tőle telhetőt megtett. Egyetlen kulcsmomentuma volt, akkor a gólvonalról fejelte ki a labdát, amit nagyon köszönünk neki.
Az olvasók pontszáma: 5

Marco Asensio és Mariano nem kaptak elég időt ahhoz, hogy pontozni tudjuk őket, lelkesedésük viszont egyértelműen látszott. Utóbbi 5 perc alatt dolgozott annyit, mint Benzema az egész mérkőzésen. A klub iránti szenvedélyüket pedig jól mutatta a Ramos gólja utáni felhőtlen örömük.

Edzői értékelés

Zinédine Zidane (3)
Nem meccselt jól a francia, nagyon nem. Amennyire jól taktikázott az Atlético ellen, ez most legalább annyira nem sikerült. Eleve nem éreztem azt, hogy igazán meg akarta volna nyerni ezt a meccset, igaz, a kezdőcsapatból kihozta a maximumot. A cseréi viszont nagyon nem ültek. Casemiro pályára küldése volt a lehető legrosszabb döntése, főleg 1-0-s állásnál. Az hagyján, hogy támadó szellemű helyett védekezőt küldött pályára, gyanítom, így akarta megfékezni a gól után feléledt Barcelonát, a brazil azonban láthatóan nem volt még erre felkészülve, így kis túlzással többet ártott a csere, mint használt. Asensio és Mariano bedobása alapvetően nem lett volna rossz döntés, azonban mindketten túlságosan későn érkeztek. A dominikainak lehetett volna adni 30 percet, sőt, akár egy félidőt is, Benzema teljesítményét ő is tudta volna hozni. Zizou mellett szól viszont, hogy a csapat immár 33 meccset hozott le zsinórban veretlenül, ebből kettőt ráadásul a Camp Nou-ban. Mentálisan ennyire erős nagyon régen nem volt már a csapat, talán utoljára Capello irányítása alatt láthattunk hasonlót, akkor sikerült megnyerni a 30. bajnoki címet.
Az olvasók értékelése: 5,7

Megjegyzés: Emberünk továbbra sem pihen, ezúttal 110 fake kitöltés tele 1-es osztályzattal, Cristiano Ronaldón kívül, mert ő mindig 10-est kapott. Köszönjük a kitartását, de üzenjük, továbbra sem vicces. Ezeket a pontokat természetesen ezúttal sem vettük figyelembe.​

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Toni Kroos
Tovább

Toni Kroos: Köszönöm!

A német játékos a Betis elleni mérkőzés lefújása után. Búcsú „Nem könnyű most megszólalni, csak annyit mondhatok, hogy…