Taktikai szemmel: Real Madrid – Celta Vigo (1-2)

Ezzel a cikkel igyekszünk azoknak kedveskedni, akik szeretnek mélyebben is elemezni egy találkozót, és megérteni a játéknak egy olyan fontos elemét, mint a taktika. Míg az Egytől egyig című rovatunkban az egyéni teljesítményekre koncentráltunk, addig itt igyekszünk a játékosok csapatban betöltött szerepére fókuszálni. A két cikk elolvasásával remélhetőleg teljes képet kap a szurkoló arról, miért alakult úgy a meccs, ahogy.

Taktikai hibák:

Casemiro pozíciója

Nem kétséges, hogy az egyéni hibák és a mentális problémák is szerepet játszottak a Celta elleni 2-1-es vereségben, de azt is nehéz lenne tagadni, hogy Zidane taktikája bárhogyan is előremozdította volna a csapatot a győzelem irányába.

Az egyik legnagyobb hiba egyértelműen az volt, hogy a középpálya háromszögének csúcsánál Casemiro játszott, Kroos és Modris pedig hátrébb kaptak szerepet. Ezt a fajta felállást már láttuk ebben a szezonban, de korábban is nem egyszer előkerült már, azonban akkor Zidane azt akarta elérni, hogy Casemiro kikerüljön az ellenfél letámadási köréből.

A Celta pedig nem engedett utat a Madridnak a támadóharmadba, keményen letámadott. Felállítottak egy pressziót gyakorló blokkot a támadóharmaduk előtt valamivel, és akkor vetették be a letámadást, amikor a Real megpróbált behatolni az ő védekező harmadukba. Casemiro elöl szerepeltetésével – majdhogynem támadó középpályásként alkalmazva őt – pedig a brazilra hárult a feladat, hogy az ellenfél sorai között elősegítse a középpálya játékát.

Casemiro

És nem is hagyott kívánnivalót maga után, ami többek között annak is köszönhető, hogy a Portóban már többé-kevésbé hozzászokott ehhez a fajta box-to-box szerepkörhöz. A labdakezelései elegánsak, a passzai pedig pontosak voltak. Mindezek ellenére nyilvánvaló volt, hogy az ő előretolása negatívan hatott a játék dinamikájára (és ezért aztán tényleg nem ő a hibás).

Másfelől Kroos és Modrić is kevesebbet tudtak előremenni, ami azt jelentette, hogy Ronaldónak, Lucasnak és Asensiónak többször kellett hátrébb helyezkednie ahhoz, hogy történjen előrelendítsék a középpálya megszállását.

Mindez ahhoz vezetett, hogy Ronaldónak és a többieknek csak bizonyos távolságból akadtak lehetőségei, és ezek a lehetőségek vajmi kevesek ahhoz, hogy egy csapat megnyerje a meccset, ráadásul három játékos önmagától nem is tud könnyen csodát tenni.

A következmény az lett, hogy Modrić és Kroos elkezdték a szélekre játszani a labdát. A széleken lévők – Asensio, Lucas, Marcelo és Danilo pedig elkezdték ész nélkül beadogatni azokat.

És ha mindez nem lett volna elég, Casemiro előretolása a védelemre is bőven kihatással volt. A Celta kontráinál a csapat sebezhető lett, hiszen a védekező középpályásuk sokszor elöl kóborolt.  

Casemiro

Ennek eredménye lett az, hogy Lucas labdaeladása után nem volt senki, aki ki tudta volna segíteni a magukra maradt középső védőket.

Mert bizony ez Casemiro feladata lett volna, aki sokszor nagyon közel helyezkedik a védelemhez, és mint a biztonság őre funkcionál a társak esetleges hibázásakor. De a támadóbb szerepkörének köszönhetően nem tudott mást tenni, minthogy végignézi, ahogy Castro átslisszol a két védő között, pontosan az ő megüresedő helyén, majd gólt szerez.

Zidane cseréi

Nem nagy titok, hogy Zidane szeret kísérletezni a cserék során, és sokszor az ember az agyát is eldobja, olyan változtatásokra szánja el magát. Máskor azonban pont, hogy elégedetten csettintünk rá egyet, hogy „ez igen, ezt más nem merte volna meghúzni”, és a csere be is jön. Hát, most nem ez történt. A szándékai és a céljai ezúttal egészen érthetetlenek voltak a változtatásokkal.

Kovacic behozatala Lucas helyére talán még büntetésként is felfogható az utóbbi számára a Celta gólja előtti hibájáért, azonban egy szélső helyett egy középső középpályást bedobni… Nos, ez teljesen összezavarta a Madridot. Időnként úgy tűnt, a csapat egy gyémánt alakú 4-4-2-őt próbál játszani, máskor viszont egy laposabb 4-4-2 lett belőle. Szóval káosz volt.

Lucas Vázquez

Benzema becserélése Danilo helyére pedig talán még jobban összekavart mindent. Persze, Danilónak nem volt valami jó meccse, de egy szélsővédő nélküli 3-4-3-nak nem sok értelme van.

A megoldás az lett volna, ha Isco érkezik, méghozzá Casemiro helyére, és így a csapat átáll egy 4-2-3-1-es hadrendre, és a középpálya térhódításával próbálja meg feltörni a Celta védelmét.

Zidane túl sokat kísérletezget

Talán az egész csak egy reakció akart lenni a sajtó számára, akik nem egyszer „taktikai banánnak” nevezték (hogy ezzel mire utalnak, azt senki ne kérdezze… – a szerk.), vagy az is lehet, hogy csupán ki akart próbálni egy dolgot, ami régóta ott motoszkált a fejében. Mindegy is, a lényeg, hogy le kell nyugodnia. Annak persze van értelme, hogy egy mester különböző taktikákat próbál ki, amiket esetleg edzésen gyakoroltatott, de ilyen helyzetben ilyen módon megpróbálni rendbe hozni a dolgokat egyszerűen mérhetetlen zavarodottságot okoz egy csapatnak.

A Sevilla ellen a Real egyértelműen nem tudta, hogyan kell támadni a 3-5-2-es felállásban, ma pedig egyenesen kaotikusnak tűnt az aszimmetrikus 4-4-2 és 3-4-3.

Zidane-nak jobb lenne visszatérni a 4-3-3-as stratégiához, ami mindent egyszerűbbé tenne. Amikor az emberek számon kérik rajta, hogy miért nem fejlődik taktikailag, akkor nem azt akarják, hogy olyan őrületes felállásokat fundáljon ki, mint Pep Guardiola. Inkább csak azt szeretnék, ha a már meglévő felállás fejlődne tovább úgy, hogy például javul a tömörség, megvalósul egy hatékony letámadási stratégia, vagy éppen a csapat tökéletesen uralja a középpályát.

A türelem Danilo irányába már-már végtelen…

Én eddig mindig megvédtem Danilót, de egy idő után az ember azért elgondolkodik, hogy vajon lesz-e olyan meccs, amikor úgy teljesít majd, ahogy az tőle elvárható lenne. Persze, sokszor igazságtalanul lett ő kikiáltva a bűnbaknak, és egyetlen rossz mozdulatért is megtalálják őt a szurkolók, de kétségtelen, hogy rendesen tett is ezért, hogy ez így legyen. Következetlensége és védekezésben való fegyelmezetlensége szembetűnő, amikor éppen „nincs jó napja.”

A Celta ellen a szerelései rendben voltak, de a helyezkedése egyenesen pocsék volt. Nem tudom, hogy ez a koncentráció hiányából vagy az pozicionális intelligenciahiányából adódik-e, de valahogy mindig elöl ténfergett, mikor a Celta a bal szélen kontrázott.

És hogy megkoronázza napi teljesítményét, óriási kockázatot vállalva feleslegesen kezdett el egyéni letámadást indítani az ellenfél ellen a 64. percben, aminek következtében egy hatalmas lyuk tátongott a posztja helyén, és a Celta megszerezte a vezetést.

A dolgok egyszerűen nem játszottak a csapat kezére

Ahogy korábban említettem, nem lehet egyedül Zidane nyakába varrni a vereséget. Egyszerűen nem tudta kezelni a cseréket, Lucast feleslegesen kisemmizte, de persze Marcelo tisztázási képességeinek hirtelen és váratlanul bekövetkező romlása, vagy Benzema öt méterről való céltévesztése is megemlíthető a vereség okaként.

Ronaldo

Azért akadt jó is:

Lucas Vázquez jól cselezett.

Asensio beadásait nem lehetett überelni. A vaktában beívelt labdák helyett inkább laposan próbálta emberhez juttatni a labdát, vagy inkább hátrajátszotta azt egy társának.

Marcelo fantasztikus gól szerzett, viszont azért nem felejtjük el a förtelmes „felszabadítását”, ami tálcán kínálta fel a gólt Iago Aspasnak.

A helyzetkihasználásról is ejtsünk pár szót, hiszen Ronaldo egyáltalán nem könnyítette meg a helyzetét. A labda nélküli mozgása továbbra is kiváló, de ha hozzákerül a bogyó, hanyaggá és könnyelművé válik.

És persze végszóként a Celtát is illik megdicsérnünk, hiszen teljesen megérdemelt a győzelmük. Felkészültek a Madridból, szervezettek voltak, és remekül kihasználták a Real védekezési hibáit a kontratámadásaikkal.

Úgy tűnik tehát, hogy a nagy veretlenségi sorozat vége bizony hatással volt a fejekre. Ezután Zidane feladata lesz, hogy előhúzza a híres motiválási képességeit, rendet tegyen a fejekben, és visszaterelje a csapatot a győzelem útjára.

Igen, rengeteg rossz dolog volt ezen a meccsen, de egyet megjegyeznék: Zidane és a játékosok megérdemlik a türelmet, hiszen mégiscsak 40 meccsen át senki nem tudta megverni őket.

Forrás: managingmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK