9 (el)igazolás, amivel jól járna a keret

Kicsivel több mint egy évvel Zinédine Zidane kinevezése után már joggal állíthatjuk: a francia eddig remekül teljesít a csapat élén. A Bajnokok Ligája, az UEFA Szuperkupa és a Klubvilágbajnokság megnyerése után pedig idén jó esélyek mutatkoznak rá, hogy a „Királyi Gárda” a bajnoki címet is behúzza, hiszen a csapat jelenleg is vezeti a tabellát. A fejlődés viszont elengedhetetlen és állandó kelléke kell, hogy legyen akármilyen csapatnak, és a madridi szurkolók reménykednek, hogy a nyári átigazolási időszakban a klub és Zidane jól átgondolt döntéseket hoznak majd, hiszen a keretben itt-ott elkél a változtatás. Most tehát következzen kilenc nyári transzfer, amelyeken Zidane-nak el kellene gondolkoznia, ha sokkal kiegyensúlyozottabb kerettel szeretne dolgozni a jövőben, és még több trófeát akar nyerni az elkövetkezendő időszakban.

Eladni: Fábio Coentrãót vagy Pepét

Coentrão, Pepe

A Real védelmével kapcsolatban korántsem uralkodik teljes nyugalom, hiszen a jobbhátvéd posztján Danilóval időről időre problémák akadnak, mióta csak a csapathoz szerződött 2015 júliusában. Még amikor jól játszik, akkor sem úgy tűnik, hogy minden rendben van vele, a szurkolók pedig egyre türelmetlenebbek vele kapcsolatban.

Mindenesetre nagyon úgy tűnik, hogy a védelemből két távozó is lesz, ami pedig elég helyet teremthet az újonnan érkezőknek. Hogy Danilo sorsa mi lesz, az eléggé kérdéses, és az is bizonytalan, vajon miként gondolkozik a vezetőség. Hiszen a 25 éves brazilt annak idején 31,5 millió euróért vették, ami most talán kissé soknak tűnhet érte. Kérdés, ha el akarják adni, mennyit kaphatnak érte (a transfermarkt.de szerint 16 millió eurót ér), és ha igazolnak a helyére, mennyiben gondolkodnak egy nagyobb néven, ugyanúgy sok pénzért, és mennyiben merül fel egy fiatalabb és talán olcsóbb játékos igazolása.

A másik oldalon nincs ennyi kérdőjel: Fábio Coentrão nagyszerű tehetség volt, de már képtelen visszatalálni a sérülése előtti formájába és fizikai állapotába, egészen azóta, hogy lejárt a kölcsönszerződése a Monacónál.

A 28 éves játékos helyzete elég egyértelmű, hiszen még akkor sem kerül be a csapatba, mikor Marcelo hiányzik a balhátvéd posztjáról. Az ő eligazolása elkerülhetetlen és szükségszerű kell, hogy legyen a nyáron, mind a klub, mind a játékos szempontjából.

A védelem tengelyében a Marca szerint Pepe már eldöntötte, hogy Kínába szerződik, ezzel pedig egy hatalmas lyuk keletkezik majd a védelemben. Bár mostanában sérülése miatt a portugál kevesebb szerephez jutott, nem szabad elfelejteni, hogy tavaly a védelem és talán a csapat egyik legjobbja volt.

Eladni: Egy támadó középpályást és Lucas Silvát

James, Isco

Kezdjük a legegyértelműbb döntéssel: Lucas Silvát végleg el kell adni. A jelenleg is kölcsönben lévő játékos – többek között szívproblémái miatt -, lássuk be, nem az, aki Casemiro tökéletes alternatívája lehetne.

Képtelen volt beverekedni magát a kezdőcsapatba, és a Marseille-nél töltött kölcsönidőszaka is sikertleennek mondható. A viszonylag rövid idejű portugáliai kirándulás sem segített rajta, és a már említett szívproblémái is megnehezítették a dolgát. Összességében karrierjét csupa sikertelenség jellemzi, mióta csak Európába érkezett.

A középpályásokkal való további zsonglőrködés Zidane-on múlik. Luka Modrić, Toni Kroos és Casemiro egyértelműen az első számú opciói a középpálya három posztjára, miközben Mateo Kovačić legalább annyi időt érdemelne a pályán, mint akármelyikük.

Ez már négy embert jelent a középpálya középső részén. Ráadásul közülük a két horvát előrébb is megállja a helyét, így kijelenthetjük, hogy a támadó középpályás posztján egyszerűen túl sok játékos van.

Isco és James Rodríguez több mint két éve harcolnak a játékidőért, most pedig új riválist is kaptak, Marco Asensio személyében. Egyszerűen lehetetlen mindegyiküknek helyet találni a csapatban. Ez pedig azt jelenti, valakinek mindenképp távoznia kell.

Ha összevetjük a játékidőket, akkor azt látjuk, hogy James még az 1000 percet sem érte el ebben a szezonban, míg a másik két játékos egyaránt közelít az 1200 perchez. A pontos adatokat itt lehet szemrevételezni.

Az nyilvánvaló, hogy Asensio a csapat jövője, hogy pontosan hol, az még kérdéses, de ezzel az is egyértelművé válik, hogy Isco és James közül kell kikerülnie a távozónak – vagy egyszerűen mind a ketten elhagyják a csapatot.

Eladni: Karim Benzemát vagy Álvaro Moratát?

Benzema, Morata

Nagyon úgy fest, hogy a jövőben is a francia lesz Zidane első számú választása a középcsatár posztjára, de egyre többen kérdőjelezik meg ezt a döntését.

Ráadásul nem csak Benzema teljesítménye aggasztja a „blancók” szurkolóit: a Cadena SER szerint Morata a nyáron újra el akarja hagyni a Santiago Bernabéut. Korábban a Bleacher Report erről is írt egy cikket, melyben a szerző azt fejtegeti, mi lesz Morata sorsa.

A számok a spanyol fölényét mutatják: Morata átlagban minden 117. percben gólt lő, míg ez a szám francia társánál 146 perc.

A szurkolók is inkább a spanyol pártján állnak. Benzemát többször is kifütyülték már a szezonban, köszönhetően a játékának, ami mostanában valamiért nélkülözi a tőle megszokott önzetlen passzokat és korábbi remek labdaérintéseit – mindazokat, amik korábban pozitívan jellemezték őt.

Ahogy Tim Collins a Bleacher Reporton korábban írta, Benzemának minden adottsága megvan ahhoz, hogy a világ legjobb csatárai között emlegessék, de valahogy sosem került igazán oda. Ebben az évben pedig meg sem közelíti a teljesítményt, amit elvárnak tőle.

Ebből kifolyólag nem meglepetés, hogy Morata úgy érzi, több játékidőt érdemelne, és az a sejtésünk, hogy jelenleg ő funkcionálna jobban Cristiano Ronaldo társaként.

Benzema és Morata nem szoktak együtt a pályán lenni, és egyikük sem akar a cserepadra kerülni. Ez arra látszik utalni, hogy valamelyiküknek mindenképp a távoznia kell a nyáron. De kit akar megtartani Zidane? Kit kéne megtartania?

Igazolni: Két új arcot a védelembe

Jesús Vallejo

Az esetleges érkezők mindenképp nagyobb egyensúlyt adnak majd csapaton belül, és sokszor bizony nem különböző játékos kell valaki helyére, csupán valaki, aki felfrissíti a keretet, lejjebb viszi az átlagéletkort, vagy éppen más taktikai megközelítést lehet vele alkalmazni.

Pepe helyettesítésére a világ minden pontján számtalan opcionális jelöltet találhatunk. A kérdés már csak az, hogy egy olcsóbb, ám fiatalabb és ismeretlenebb, vagy egy drágább nagy nevet válasszon a csapat? Mindkét fajta játékosból van jelölt bőven.

Jesús Vallejo 20 éves, Diego Llorente 23. Jelenleg mindketten kölcsönben vannak, de nagyon úgy fest, hogy egyikük sem fog ott maradni, hanem visszatérnek a Real Madridhoz. Talán Vallejo az, akinek a visszatérése biztosabbnak tűnik, hiszen a fiatal játékos remekül teljesít az Eintracht Frankfurt csapatában.

Ezenkívül a balhátvéd posztján Marcelónak elengedhetetlen egy helyettes. Az évek során sosem volt igazi balhátvédhelyettese a csapatnak. Denis Cherysev, Danilo és Nacho is mind kényszerből játszottak ott, és bár a spanyol remekül helytállt itt (is), az ő első számú pozíciója a középhátvéd.

Gaël Clichy, Sead Kolašinac és Benoît Trémoulinas például három olyan játékos, akiknek idén lejár a szerződésük a csapatuknál, és ingyen jöhetnének a csapatba. De persze nem ők az egyetlen jelöltek.

Mindenesetre, ez egy olyan poszt, ami az utóbbi években sosem volt teljesen lefedve, Marcelónak pedig mindenképpen szüksége van egy helyettesre.

Igazolni: Egy védekező középpályást

Marcos Llorente

A helyzet tavaly nyár óta változatlan: a Madridnak még mindig szüksége van egy Casemiro-alternatívára, hiszen továbbra is a brazil az egyetlen igazi védekező középpályás a csapatban.

Ez lehetett volna Marcos Llorente, sőt, talán neki is kellett volna lennie. A fiatal spanyol jelenleg az Alavésnél futballozik kölcsönben, ahol stabilan szerepel a kezdőcsapatban. Ő mindenképpen tehermentesíteni tudná Casemirót. Bár az is nyilvánvaló, hogy egyelőre talán még nem egy szinten van a két játékos.

De akkor ki legyen? Egy tapasztaltabb „öreg”, vagy egy fiatal feltörekvő tehetség?

Igazolni: Egy szélsőt vagy egy támadót

Ronaldo, Zidane

Az vitán felül áll, hogy a támadószekcióba egy plusz embernél több nem fér el. És az is nyilvánvaló, hogy az igazolás posztja egy dologtól függ: melyik poszton marad hosszútávon Cristiano Ronaldo?

Gareth Bale és Lucas Vázquez két nagyszerű szélső, és Marco Asensio is megállja a helyét itt. A középcsatár posztjára meg ha kezdőnek még nem is, csereembernek eddig tökéletesnek tűnik Mariano.

No, de mi lesz Cristiano posztjával? Végleg középső támadóvá válik? Vagy egy 4-3-3-ban a szélről folyamatosan a középső rész felé támadó játékos szerepét fogja újra betölteni? Az nyilvánvaló, hogy ő már nem az a tipikus szélső támadó, ha viszont Zidane úgy tervez, hogy Cristiano és még valaki játszik majd középen, az taktikai változtatásokat is magával fog vonni.

Ebben az esetben egy szélsőre lesz majd szükség, hogy Bale és Lucas mellett legyen még egy opció. Ha így lesz, akkor mindenképp egy gyors ember kell a csapatba, hiszen Ronaldo egyfelől már egyáltalán nem a sebességével tűnik ki, másfelől, ha valóban a középső támadó poszton marad, ott a cselezés sokkalta fontosabb, mint a gyorsaság.

És itt érkezünk el ahhoz a poszthoz, ahol bizony egy drágább igazolás várható. Ez persze megint kérdéseket vet fel a csapaton belüli egyensúllyal kapcsolatban. Megint túl sok támadó lesz, és persze valaki mindenképp elfoglalja a kevés játékperc miatt csalódottak, azaz Morata vagy James pozícióját, így egyre több kérdőjel kerül elő megint.

A kulcs azonban egyértelműen Cristiano Ronaldo. Azonban, aki dönt minderről, az Zinédine Zidane. Ő határozza meg, hol játszatja a portugált, és melyik poszt az, ahová igazolni kell.

Mindenesetre a Real Madridnál egy újabb mozgalmas nyár elé nézhetnek. Meglátjuk, mit hoz a jövő.

Forrás: Bleacher Report
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK