A Real Madrid meg nem énekelt hőse

Amikor felmerül a kérdés, hogy ki a Real Madrid legnagyobb sztárja és hőse, a legtöbben kapásból ugyanazt a nevet vágják rá válaszként (segítünk - van valaki, aki megállás nélkül szerzi a sorsdöntő fejes gólokat). Valóban, Sergio Ramos mára a Santiago Bernabéu már-már mítikus figurájává nőtte ki magát, hiszen számos alkalommal mentette már meg csapatát az utolsó utáni pllanatban. Nem ő azonban az egyetlen, aki csillog, ha igazán fontos mérkőzésre kerül a sor.

Amikor a Real Madridnak arra van szüksége, hogy a játékosok teljes mellszélességgel álljanak ki a pályán a csapat érdekeit figyelembe véve, Marcelo minden egyes alkalommal az elsők között áll a sorban. A brazil ezt bizonyította az elmúlt hét során is, a Real Betis elleni mérkőzésen. Igaz, hogy Sergio Ramos szerezte a győztes a gólt – ahogy idén elég gyakran -, azonban Marcelo megállás nélkül kereste és segítette a támadókat, hogy sikerüljön megszerezni a három pontot és visszavenni a vezetést a Barcelonától. Nyilvánvaló, hogy nem ez volt az első alkalom, amikor a támadók számára a brazil kaparta ki a gesztenyét.

A balhátvéd ugyan már régóta a madridisták nagy kedvence, a csapatban betöltött szerepe azonban az esetek nagy többségében mélyen alulértékelt. Lehet, hogy nincs négy Aranylabdája, mint Cristianónak, lehet, hogy nem akasztottak rá akkora árcédulát, mint Gareth Bale-re vagy Karim Benzemára, Marcelo mégis generációja egyik legjobb labdarúgója. Itt az ideje, hogy ezt felismerjék az emberek.

A Real Madrid 2007-ben a Fluminense csapatától szerezte meg a brazilt, akit Roberto Carlos utódjának szántak. Az örökös mára elhomályosította azokat az összehasonlításokat, amelyeknek gyakran vált tárgyává korai madridi éveiben.

Marcelo

"Remélem, hogy nem jobb nálam, de kiválóan teljesít" – mosolygott Roberto Carlos egy interjú során a tavalyi évben, amikor arról a vitáról kérdezték, amely tárgya, hogy melyik brazil balbekk szolgálta jobban a Real Madridot. "Észre kell venni, hogy jelenleg ő a legjobb baloldali védő a világon. Technikailag jobb nálam, de én erősebb voltam."

Ha a taktika szempontjából közelítjük meg a dolgot, Marcelo sokkal nagyobb befolyással bír a csapat játéka szempontjából, mint Roberto Carlos azt valaha is tette. Elég csak meghallgatni a 28 éves brazilt egy mérkőzés előtti sajtótájékoztatón, rögtön világossá válik, hogy ő nem egy hagyományos labdarúgó karakter. Ezt mondjuk öltözködéséből és jellegzetes frizurájából is le lehet szűrni. Ugyanez igaz rá akkor, ha a posztját tekintjük, hiszen ő nem egy szokványos balhátvéd.

Kijelenthetjük, hogy ő nem is balhátvéd, egyáltalán nem az. Ha így írnánk le, az nem világítana rá a brazil valódi fontosságára. Azt sem mondhatjuk, hogy balszélső lenne. Ő a Real Madrid komplett bal oldala, aki az egész szárnyat meghatározza, bejátssza, amikor a pályán van. Ez így megy már egy évtizede.

Marcelóval a balon Zinédine Zidane-nak nem kell aggódnia szinte semmi miatt, tudja, hogy a csapat ezen része teljesen rendben van, és nem volt ez másképp az edző elődjei esetében sem. Könyörtelenül, megállás nélkül nyargal a vonal mellett, az elsőtől az utolsó pillanatig. Sokan talán panaszkodnak a védekezésben néha elkövetett hibái miatt, ha azonban csak erre koncentrálunk, akkor teljesen félreértjük az ő szerepét és azt, amit ő kínál a Real Madrid számára. Így elkerüli a figyelmünket az, hogy miért nem tud nélküle felállni igazán hatékonyan a csapat.

Marcelo

"Öröm nézni a játékát" – áradozott a brazilról Zidane az előszezon mérkőzései során. "Igazi kapitányként viselkedik. Látványos a játéka, emellett fontos, hogy a kapitány példaként álljon a többiek számára." Hasonló volt Dani Alves helyzete a Barcelonánál. Talán el kell, hogy jöjjön az az idő, amikor a Real Madrid már kénytelen lesz nélkülözni a brazilt ahhoz, hogy az emberek felismerjék, mekkora szerepe van neki a csapat játékában és igazán elismerjék őt.

Ha figyelembe vesszük, hogy még mindig csak 28 éves, felértékelődik mindaz, amit a Real Madridban töltött tíz éve alatt ért el. Lehetséges, hogy a legjobb évei még csak ezután következnek, ami elég komoly fegyvertény lenne, tekintve, hogy így is ő a legkiegyensúlyozottabban teljesítő balhátvéd Európában, mióta megérkezett a spanyol fővárosba.

Azt mondják, hogy a modern szélsőhátvédek szabadon rendelkeznek a pozíciójuk meghatározásáról, Marcelo pedig hozzájárult ahhoz, hogy ez a kép alakuljon ki a posztján játszókról. Évtizedek múlva, amikor emlegetik majd a jelenkor Real Madridját, amikor erről a BL-sikerekkel gazdagított időszakról emlékeznek majd meg, Marcelo meg fogja kapni méltányos részesedését a dicsőségből. 

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK