Keylor Navas: Nem tudom szavakba foglalni, hogy mennyire hálás vagyok Zidane-nak

Keylor Navas a világ egyik leghíresebb futballistája, ám ő egyáltalán nem úgy viselkedik, mint aki ennek tudatában van. Ő egy szerény, egyszerű ember, aki most a MARCA-nak mesélt az életéről és a pályafutásáról.

Néhány nap múlva kezdődik az előszezon. Gondolsz még a bajnoki címre, valamint a Bajnokok Ligája-elsőségre, vagy már a jövőre koncentrálsz?
Mindannyian élveztük a győzelem ízét, de most már itt az előszezon ideje, úgyhogy a legmagasabb szinten kell dolgoznunk. A Real Madridnál mindig arra kell gondolnod, hogy minden címet be kell zsebelni, a bajnokságtól a Bajnokok Ligáján át, egészen a Király-kupáig. Mindent meg szeretnénk nyerni, remélem, hogy az új idény végén pont olyan boldogok leszünk, mint most.

Mennyire leszel motivált az új idény kezdetén?
Nagyon boldog vagyok, emellett pedig rendkívül motivált. Már most is eljárok futni, dolgozok otthon is, nem tudok ölbe tett kézzel otthon ülni. Nagyon boldog vagyok, hogy részese lehetek a Real Madrid idei előszezonjának, hiszen a tavalyit egy sérülés miatt kihagyni kényszerültem. Ez nagyon fontos számomra. Az előszezon hiánya sokba került számomra a tavalyi idény során, úgyhogy az egészség miatt imádkozom Istenhez. Megfelelő állapotban szeretném elkezdeni az új idényt.

Sokat szenvedtél az előző idény során?
Igen, de leginkább a sérülésem miatt, ami meglehetősen komplikált volt, ez pedig rám is hatással volt. Akkoriban volt néhány tényező, ami ellen harcolnom kellett, de csak a jó dolgokat viszem magammal a jövő küzdelmeihez. Az utolsó három hónapom nagyon jól sikerült, csak erre gondolok.

Hogyan sikerült átlendülnöd a problémákon és hogyan küzdötted le a kritikákat?
Nagyon nyugodt vagyok, hiszek Istenben és a kemény munkában. Folyamatosan erősödnünk kell, fizikailag és mentálisan is. Elkerülhetetlen, hogy az emberek rólam beszéljenek, de a nehéz pillanatokban mindig Istenhez, valamint a családomhoz fordultam, akik a jó és rossz pillanatokban is mindig mellettem álltak. Megpróbáltam keményen edzeni és a lehető legtöbbet fejlődni. Folyamatosan azt mondogattam, hogy élveznem kell minden pillanatot, hiszen ha ezt nem teszi meg az ember, akkor rosszul érzi magát. Arra gondoltam, hogy senkinek sem kell bizonyítanom. Attól a pillanattól kezdve egyre jobban éreztem magam, fizikailag közeledtem a legjobb formámhoz. Ez békét és megnyugvást hozott az életembe, így tudtam folytatni a kemény munkát a legmagasabb szinten.

A jó teljesítményed ellenére is folyamatosan érkeznek a különböző pletykák De Geát, Gianluigi Donnarummát és a többieket illetően. Mire gondolsz, amikor meglátod az újságokban ezeket a híreket?
Az az igazság, hogy nagyon nyugodt vagyok. Csak a munkámra, a fejlődésre és arra koncentrálok, hogy megtartsam a kezdőcsapatbeli tagságomat, teljesen mindegy, hogy kivel szemben kell ezt megtennem. Csak a munka és a győzelem jár a fejemben, de nyugodt vagyok, megpróbálom napról napra élvezni a dolgokat. Nem kell aggódnom a jövőm miatt, hiszen Isten tudja, hogy mit tartogat számunkra. Jelenleg élvezem a szabadságomat, a családommal itthon eltöltött időt. Mindig lesz időm azon gondolkodni, hogy mi vár rám a jövőben, de jelenleg nagy nyugalom jellemzi az életemet. Amint visszatérünk, azon dolgozok majd, hogy erősebbé váljak, ahogy mindig is tettem. Két lenyűgöző vetélytársam van a csapatban, akiket mindig is tiszteltem, de természetesen azért dolgozok, hogy én léphessek pályára. A halálomig, természetesen tisztességesen fogok harcolni, nem számít, hogy ki ellen kell megtennem ezt csapaton belül. Soha nem fogok ingyen kérni semmit, ahogy eddig sem tettem, és nem is volt szükségem rá.

Mit jelent számodra Zinédine Zidane?
Nagyon hálás vagyok neki, és mindig az is leszek. Mindig bízott bennem, ott volt a nehezebb pillanatokban is. Mindent neki köszönhetek, ami idén és az előző szezonban velem történt. Elmondhatatlanul hálás vagyok. Nincsenek szavak, amelyekkel ki tudnám fejezni a hálámat mindazért, amit értem tett. Rengeteget jelent az edző bizalma a nehéz pillanatokban, ahogy az is, hogy folyamatosan nyugalomra int. Zidane a végsőkig kiáll melletted.

Mit mondott neked az idény végén?
Ő egy nagyon nyitott személyiség, sokat beszélünk egymással. Zidane nem az az edző, akihez időpontot kell kérned, ha beszélni akarsz vele. Folyamatos a kommunikáció köztünk, az idény végén nagyon örült annak, hogy végre újra csúcsformába lendültem. Ő az, akinek köszönhettem az önbizalmam, úgy éreztem, vissza kell fizetnem mindent, amit tőle kaptam. Az idény végén annyit mondott, hogy pihenjek, nagyszerűen fejeztem be az idényt, élvezzem a szabadságomat.

A csapattársaid is kiállnak melletted.
Ez igaz. Nagyon egységes csapatunk van. Minden csapattársammal támogatjuk egymást. Úgy érezzük, hogy ha valaki nem teljesít jól, az nem csak az ő problémája, hanem mindannyiunké.  Senki sem próbálta csak a saját bőrét menteni ebben az idényben, csak és kizárólag csapatként gondolkodtunk. A társak sokat segítettek nekem az idény során. Mind különleges, jószívű emberek, annak ellenére, hogy sztárok, akiket hétről hétre néznek a televízióban. A legtöbb ember nem ismeri őket, de nekem megadatott a lehetőség arra, hogy közelebbről is megismerjem az emberi oldalukat. Mindannyiuknak hálával tartozom.

Beszéltél Cristianóval, hogy megértsd, mi történik valójában? Megpróbáltad maradásra bírni?
Nem, nem hívtam fel. Nem vonom be magam ezekbe a dolgokba. Nyilvánvalóan nem szeretném a távozását, hiszen egy ilyen játékos nem hagyhatja el a csapatot. Remélem, hogy maradni fog és még nagyon sok éven át itt lesz velünk.

Mit csináltál a két BL-érmeddel?
Otthon vannak a lakásomban, féltve őrzött kincsek. Csodálatos érmek, amelyekre pillantva elöntenek az érzelmek.

Három madridi évet követően jobban kedveled a jelenlegi csapatodat, mint a korábbiakat?
Minden egyes csapatomban beleadtam minden tőlem telhetőt, de három év a Real Madridban kialakít bizonyos érzelmeket benned. Mindig is kedveltem a Real Madridot, de csak Costa Ricából követve, ami azért nem ugyanaz. Láttam a csapat mérkőzéseit a televízión keresztül, de most én is átélhetem a szenvedélyt, ez pedig lenyűgöző.

Szeretnél innen visszavonulni?
Nehéz lenne, de semmi sem lehetetlen. Csak annyit kívánok, hogy továbbra is élvezhessem mindezt, és remélem, hogy majd innen vonulhatok vissza. Maga lenne a megvalósult álom.

Végzetül pedig szeretnénk feltenni néhány villámkérdést. Hány autó áll a garázsodban?
Négy. Kettőt a klubtól kaptam, kettő pedig a sajátom.

Mi az aktuális állapotod a WhatsApp alkalmazásban?
Nem tudom! Megnézhetem? Ez: „Eljönnek a jó idők, én pedig mindent feláldozok Krisztusért, hogy megerősíthessen.”

Emlékszel arra, hogy mikor sírtál utoljára?
Öröm vagy boldogság miatt? Azt hiszem, hat hónappal ezelőtt. Elég nehéz idők voltak, igen, előfordult, hogy sírtam.

Ha nem futballoznál, mivel foglalkoznál?
Nem tudom, hogy mi lennék, de mindig is szerettem volna a reklámok világában tevékenykedni, üzleteket kötni… Szerettem volna tanulni ezekről a dolgokról, és valójában most is ezt az utat járom. Tanulni fogok a jövőben is. A futball miatt feladtam néhány dolgot, de újra el fogom kezdeni ezeket.

Hol szeretnéd még megnyerni a Bajnokok Ligáját?
A Santiago Bernabéuban.

Ha meghallod a Despacito című slágert, akkor táncra perdülsz vagy váltasz a következő zenére?
Sokat táncolok, szóval, ha a feleségem is ott lenne, valószínűleg táncolnánk.

Mi a legjobb becenév a Real Madrid öltözőjében?
Nem emlékszem, nagyon sok van, hiszen mindenkinek van valamilyen beceneve. Engem Mae-nek hívnak, ami egy Costa Rica-i szó, és társat jelent.

Hogyan jellemeznéd Gerard Piquét?
Nagyszerű játékos, a világ egyik legjobb középhátvédje. Csak a labdarúgó énjéről beszélhetek, hiszen ez az, amit mindannyian látunk. Ami a személyiségét illeti, nem ismerem őt. Labdarúgóként igazi profi, nagyon jó játékos.

Melyik szóval jellemeznéd Zinédine Zidane-t?
Varázsló.

Mit vásároltál utoljára?
Néhány cipőt.

Mi volt a legmerészebb csínytevésed gyerekkorodban?
Egyszer betörtem egy autó szélvédőjét játék közben. Az a nagyszerű ötletünk támadt, hogy dobáljunk köveket az éppen elhaladó autók fölött, én pedig eltaláltam az egyiket. Nagyon rossz emlék.

Leigazolnád Lionel Messit a Real Madrid csapatához?
Nagyszerű játékos, de lenyűgöző csapattársaim vannak, úgyhogy nem.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK