Milyen hatása lesz a Neymar-ügyletnek a Real Madridra?

Minden idők talán legőrültebb és legszürreálisabb átigazolási sagáját követően Neymar hivatalosan is a Paris Saint-Germain játékosa lett. A transzfer megduplázta a korábbi átigazolási rekordot: a PSG 222 millió eurót fizetett a brazil játékjogáért.

A nyár kezdetekor sokan beszéltek arról, hogy Marco Verratti csatlakozni fog a Barcelona csapatához. Ahogy aztán telt az idő, egyre több pletyka látott napvilágot arról, hogy Neymart kivásárolhatja a francia óriás jelenlegi kontaktusából. És így is lett. Neymar immáron a Ligue 1 játékosa, és arra fog törekedni, hogy a PSG-t eljuttassa oda, ahová a franciák évek óta vágynak.

Igen ám, de hogyan érintheti mindez a Real Madridot? Jóllehet, a klub egyáltalán nem volt érintett a transzferben, mégis elmondhatjuk, hogy közvetetten nagyon sok oldalról lehet érintett a királyi gárda. Neymar átigazolása a ligában, Európában és a piacon komoly változásokat jelenthet a klub számára.

Az elkövetkező egy hónapban nagy valószínűség szerint megfigyelhetjük majd a dominó-effektust, ami nemcsak a Real Madridot, hanem minden európai klubot érinteni fog. Készüljön fel mindenki, hiszen egy őrült idény vár ránk.

Egy újabb rivális Európában?
A PSG első számú célja Neymar megszerzése révén, hogy végre legyen egy olyan kerete a csapatnak, amely képes megnyerni a Bajnokok Ligáját. Talán ez a vélemény nem lesz túl népszerű, de kijelenthetjük, Neymar megszerzésével a Paris Saint-Germain teljes értékű versenyzővé válhat a legrangosabb európai kupasorozatban.

Igaz, hogy a védelmük nincs azon a szinten, mint Európa legjobb csapatainak defenzív vonala, de a középpályájukon és a támadósorukban olyan neveket tudnak felsorakoztatni, mint Neymar, Cavani, Di Maria, Draxler, Rabiot vagy Verratti. Ez önmagában óriási fegyvertény lehet még Európa legjobb csapatai ellen is. Neymar személyében egy olyan játékos érkezett a klubhoz, aki Cristiano és Messi visszavonulását követően könnyen a világ legjobbja lehet.

A transzfer előtt a klub valószínűleg úgy tekintett a PSG-re, mint a Bajnokok Ligája angol klubjaira: egy jó csapat, amely képes problémát okozni, ha épp jó napot fog ki, de végső soron egy verhető együttes. Mostantól viszont elképzelhető, a PSG előlép a Juventus és az Atlético szintjére: egy olyan klubbá válik, amely képes minden évben versenyben maradni a végsőkig, igaz, még mindig nincs a Bayern vagy a Barcelona szintjén.

Unai Emery, az európai kupaspecialista most kapott egy olyan játékost, aki a világ legszűkebb elitjébe tartozik. El lehet ismerni, hogy a PSG innentől egy olyan csapat, amellyel az európai élklubok nem szívesen csapnak majd össze. Az is valószínű, hogy Neymar, kilépve Messi árnyékából egy teljesen új szintre emelheti a játékát.

Ezzel pedig tisztán látszik, hogy a zsinórban harmadik BL-győzelemhez vezető út még nehezebb lesz a Real Madrid számára.

Átigazolási célpontok és egy lehetséges dominó-effektus
A brazil támadó transzferje egy olyan folyamatot indíthat el, mely kétségkívül hatással lesz a blancókra is. Mivel mindkét együttes a világ legelitebb klubjai közé tartozik, a Real Madrid és a Barcelona továbbra is harcban lesz az összes megszerezhető trófeáért, ám az elmúlt időszakban sokat hallhatunk két igencsak ígéretes fiatal esetleges érkezéséről is: Kylian Mbappé és Ousmane Dembélé.

Előbbi esetében szinte már azt mondhatjuk, hogy arra született, hogy a Real Madridban játsszon. Ez elsősorban a Cristiano Ronaldo, illetve a Zinédine Zidane iránt érzett rajongásának köszönhető. Azt is tudjuk, hogy korábban több ízben is járt már a Real Madrid edzőközpontjában. Ugyanakkor az üzlet megvalósulása még egyáltalán nem tekinthető biztosnak, hiszen a Neymar játékjogáért kapott pénzmennyiségnek köszönhetően már a katalánok is megvásárolhatják Mbappét, méghozzá a Real Madrid és Florentino Pérez elől elhappolva.

Kylian Mbappé elvesztése minden bizonnyal szívfájdító emlékként maradna meg a madridisták emlékezetében, különösen, hogy a hőn áhított játékos végül az ősi riválist választotta. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy jelenleg egyáltalán nem ez a forgatókönyv a legvalószínűbb, hiszen a Barcelonának (elvileg) több poszton is erősítenie kellene, amely nyilvánvalóan nem lehetséges, ha egyetlen játékosra költik a büdzséjük nagy részét.

Mindeközben egy, a Real Madriddal szintén szóba hozott játékos, a már említett Dembélé sokkal közelebb áll a katalán gárdához. A hírek szerint a blancók csak a következő idény után szerződtetnék a Dortmund támadóját, ám amennyiben a Barcelona megkaparintja őt, nagyon valószínűtlenné válik, hogy valaha is magára húzza majd a Real Madrid címeres mezét.

Szinte lehetetlen pontosan megjósolni, hogy kik lesznek az új szerzemények a Barcelona keretében, vagy hogy lesznek-e egyáltalán. Amellett, hogy a Real Madrid elveszítheti az egyik legfőbb célpontját, számos csapatot fenyeget a veszély, hogy elcsábítják a legjobbjukat. Jürgen Klopp féltett kincsként őrzi Coutinhót, Paulo Dybala pedig mára egyértelműen a Juventus arcává vált, de ennyi pénzzel nem valószínű, hogy létezne lehetetlen a Barça számára.

Gyengül-e a Barcelona?
A legfontosabb kérdés azonban mégiscsak az, hogy Neymar távozása és az esetleges új igazolások után gyengébb lesz-e a Real Madrid legfőbb riválisa, mint tavaly. Ahogy már írtuk, lehetetlen megjósolni a történéseket, de a józan ész azt diktálja, hogy egy olyan képességű játékos elvesztése, mint Neymar, egyértelmű minőségromlást fog eredményezni. Az új játékosoknak időre van szüksége a beépülésre, a közelmúlt tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy ehhez általában több hónapra van szüksége egy-egy labdarúgónak. Azt se felejtsük el, hogy jelenleg talán leginkább Neymar közelíti meg a Ronaldo–Messi kettőst, mind az eredményes támadójátékban, mind a pályán kívüli marketingértékben.

Külső szemmel úgy tűnhet, hogy a katalánoknak jelenleg egy szélsőre és egy középpályásra van szüksége. Ha nem érkezik mindkét posztra magas szintet képviselő labdarúgó, akkor egyáltalán nem fognak előrébb lépni a tavalyi idényhez képest, sőt az előző gondolatmenet alapján valójában a visszaesés valószínűsíthető. De például Coutinho és Dembélé valóban az a két játékos, akire az ősi riválisnak szüksége van? Nehéz kérdés, de az bizonyos, hogy mindketten nagyszerű befektetések lennének a jövőre nézve, de egyáltalán nem biztos, hogy mozdíthatóak.

Elmondható tehát, hogy az előttünk álló hetek kritikusak lesznek a Barcelona szempontjából, hiszen mindenki láthatja, hogy a két csapat kerete közti különbség kritikussá kezd válni. Az, ahogyan Európa topklubjai reagálnak majd a katalánok esetleges közeledésére, alapjaiban fogja meghatározni a következő néhány év futballpiacának mibenlétét. Erre csak az idő adhat választ, de az bizonyos, hogy egy ilyen globális folyamat alól a Real Madrid sem vonhatja ki magát.

Forrás: managingmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK