Egytől egyig: Real Madrid – Levante (1-1)

Harmadik meccsén már második döntetlenjét könyvelheti el a bajnoki idényben a csapat, ami nem túl erős kezdés a címvédőre nézve. Boldogok nem vagyunk, de most is megpróbáljuk a mérkőzés képe alapján, egy tízes skálán értékelni a csapatok, a játékosok és a mester teljesítményét. Mérkőzés utáni szubjektív rovatunk következik.

Csapatok

Real Madrid (6)
Már az elején szeretném leszögezni, hiszen teljesen nyilvánvaló: idén sem nyerünk majd semmit. Szomorú, de ez van, jobb ha mindenki felkészül rá, hiszen ilyen kutyaütő bandától most sem várhatunk semmit… Ez teljesen egyértelmű, és tudom, hogy sokan osztják a véleményem, hiszen minden második kommentelő ilyen mondatokat bedobálva kongatja a vészharangokat három, igen, három bajnoki mérkőzést követően, úgy, hogy néhány hete még a Manchestert fektettük két vállra, majd oda-vissza elpicsáztuk a Barcelonát. Na nem baj. Tuti, hogy megint trófea nélkül maradunk… Pont, mint tavaly. Akkor is ugyanez volt. Na mindegy. Félretéve a kommentek olvasása utáni, frusztráltság okozta agymenést, megpróbálok valamit írni a csapatról is. A felállásról majd később, Zidane részénél. A védelem egyébként stabil lábakon állt, főleg a két középső védőnk nyújtott elfogadható, sőt annál egy picit jobb teljesítményt. A középpályáról hiányzott az az elképesztő erő, aminek köszönhetően tavaly átgázoltunk Európán. A támadósor pedig. Huh. Megint, érzem, kezdődik ismét az agymenés, igaz, most nem a kommentek olvasása miatt, de itt inkább abbahagyom, nézzük a kollektív teljesítményt. A játék leginkább csak döcögött, nem láthattunk igazán szép összjátékokat és kreativitással átitatott támadásokat, ennek ellenére volt veszély a Levante kapuja előtt, főleg a mérkőzés utolsó negyedórájában. Akkor viszont már semmi sem jött össze, csakúgy, mint a Valencia ellen. Ennyi helyzetből egy átlagos napon, átlagos csatár (hogy ne menjek egészen Cristiano Ronaldóig…) jelenlétében, aki képes eltalálni a kaput, öt gólt is szerezhettünk volna. Nem így történt. Ellentétben viszont a megannyi bosszús kommentelővel, én nem fogok a saját kardomba dőlni két döntetlent követően. Korai még a vészharangokat kongatni. Aki emiatt mutogat majd ujjal rám, annak jusson eszébe Cristiano Ronaldo tavalyi őszi, illetve tavaszi teljesítménye, illetve állítsa szembe egymással a két időszakban érkezett szurkolói reakciókat. Köszönöm.
Az olvasók pontszáma: 4,53

Levante (7)
Nem, nem voltak jobbak a Real Madridnál, önmagukhoz képest viszont bőven erőn felül teljesítettek, ezért jár a 7 pont. A másik oldalon ennek pont az ellenkezője történt. Szervezetten, nagyon masszív védekezést produkálva játszottak, olyan falat húztak fel, amit csak nagyon nehezen lehetett feltörni. Mindemellett többször el tudtak jönni kontrákkal, veszélyes pontrúgásaik voltak, és hát szereztek egy gólt is, még akkor is, ha az olyan volt, amilyen. Le a kalappal, kihozták a legtöbbet a körülményekből.
Az olvasók pontszáma: 6,93

Játékosok

A Real Madrid legjobbja – Toni Kroos (8)
Ő az, aki próbálta menteni az amúgy kétemberes középpálya becsületét. Ahogy esetében már megszokhattuk, jó passzokkal operált, három kulcsátadása is volt, emellett csúszott-mászott a labdáért, bátran vállalta a párharcokat. Ez tiszteletre méltó. Próbálta mozgatni a csapatot, ám egy társ hiányzott mellőle (khöm, sír a szívem Lukitáért, akit idén sem fogunk tudni pótolni…). Ha egy kicsit több szerencséje van, a hátsónkat is megmenthette volna, de lövése csak a kapufán csattant.
Az olvasók pontszáma: 7,88

Kiko Casilla (7)
Minden lövést magabiztosan hárított, igaz, hatalmas bravúrokra nem volt szükség tőle – a gólról sem tehetett, kiszolgáltatott helyzetben volt. A beadásokat nagyon magabiztosan fülelte le, amikor kellett, jött, mint egy gyorsvonat. Egyetlen alkalommal éreztem feleslegesnek a kifutását, akkor viszont Nacho biztosított.
Az olvasók pontszáma: 6.67

Dani Carvajal (5)
Az első tíz perc után agyondicsértem, hiszen voltak fontos szerelése, nagy kedvvel vágott bele a meccsbe, és úgy tűnt, végre összeszedte magát. Hát nincs így. Ivi góljánál olyan confused Travoltát tolt, amilyet én tőle még soha nem láttam. Kereste az embert és a labdát is. Döbbenetes volt, tényleg. Azt követően rengeteg labdát szórt el, a beadásai – amelyek egyébként több mint 10 gólt eredményeztek tavaly – rendre lecsúsztak a lábáról és a kapus kezében kötöttek ki. Jó lenne, ha magára találna végre, mert egyelőre messze áll tavalyi önmagától.
Az olvasók pontszáma: 5,34

Nacho (8)
Na ő az, akire egy rossz szavunk sem lehet. Ahogy szokta, szépen csendben tette a dolgát, gyakorlatilag hibátlanul. Amikor kellett, több méteres távolságból érkezett, máskor pedig úgy ráragadt emberére, mint egy igazi vérszívó pióca. Casilla meredek kifutása alkalmával is nyugodt tudott maradni és tanárian takarította el a labdát a támadó elől. Még mindig nagy kincs számunkra.
Az olvasók pontszáma: 6,83

Sergio Ramos (8)
Ahogy azt a csapat értékelésekor is említettem, a belső védők jó teljesítményt nyújtottak. A Nachónál leírtak Ramosra is igazak, még úgy is, hogy a kapitánynak nem kellett igazán meleg helyzetben tisztáznia. Társánál sokkal többet vállalt viszont a támadások építéséből, rendre fel-fellépett, nem véletlen, hogy az ő nevéhez fűződik a legtöbb passz a mezőnyben. Hosszú átadásainak nagy része pontos volt, egy alkalommal ráadásul olyan labdát adott, amit még Beckham is megirigyelt volna. Kár hogy nem született gól belőle. Fejeséből viszont igen, még ha nem is közvetlen módon – Lucas nagyban köszönheti találatát a kapitánynak.
Az olvasók pontszáma: 7,12

Theo Hernández (5)
Carvajallal ellentétben ő nem hibázott, viszont teljesen haszontalannak éreztem a játékát. Az látszik, hogy a sebessége rendben van, gondolkodásban viszont egyelőre a Danilo-vonalat követi. Az eddigi mérkőzései alapján úgy gondoltam, hogy fejben egyelőre kevés, ezen pedig a mai meccs sem változtatott. Biztos vagyok benne, hogy idővel megérti majd, hogy a BEFU taktika (b*szd előre, fuss utána), majd a menetrendszerűen érkező beadások – amik nagy része pontatlan is – ide nem elegendők. Főleg nem akkor, ha Marcelóval kell megküzdened a helyedért.
Az olvasók pontszáma: 3,46

Marcelo (5)
Persze nem a mai Marcelóra gondolok. Nem találta a helyét a brazil, és ez gyakran Theóra is igaz volt, szerény véleményem szerint teljesen haszontalan volt mindkettejüket egyszerre pályára küldeni. Ez persze nem menti fel a csapat második számú kapitányát az alól, amit láthattunk tőle: lényegében minden második passza pontatlan volt. Emberét sikerült néha megvernie, sőt kulcspasszok is fűződnek a nevéhez, ettől függetlenül összességében sokkal inkább volt testidegen a csapat számára, mint hasznos. A piros lapja – még ha nem is teljesen értek egyet vele – pedig újabb negatívum az amúgy sem pozitív összképhez.
Az olvasók pontszáma: 5,16

Marco Llorente (6)
Láttam, hogy sokan fel vannak háborodva a teljesítménye miatt, én azonban szeretném őt némileg megvédeni. Marcos nem támadó szellemű középpályás. A védekező feladatait – még ha nem is volt túl sok – maradéktalanul ellátta, passzjátékban pedig mindig az egyszerűt választotta. Egyetlen célja volt: eljuttatni a labdát a lehető legrövidebb úton és idő alatt a legközelebbi emberhez. Semmi rizikó. Tőle nem várhatjuk azt, hogy a p*csén is pörgesse a labdát, mert ő nem az a játékos. Ahogy például Casemiro sem. Ettől függetlenül nyilvánvaló, hogy a brazilhoz egyelőre közel sincs, a teljesítménye által kiváltott felháborodással viszont nem értek egyet. Az, hogy Kroosnak nem volt társa, nem az ő hibája, hiszen neki nem a német mellett, hanem mögött van a helye.
Az olvasók pontszáma: 3,91

Marco Asensio (6,5)
Lendületesen és jól kezdte a mérkőzést, Benzema sérülése után viszont megváltozott a pozíciója, ezáltal távolabb került a kaputól. Gyakran egészen Kroos mellé volt kénytelen visszahúzódni, amivel gyakorlatilag mi, saját magunk húztuk ki a srác méregfogát. Helyzetén az sem segített, hogy mire felért a támadóharmadba, az már túltelített volt, köszönhetően a pályán lévő, támadó szellemű játékosok számának. Egy veszélyes lövésre így is futotta tőle, ám mind tudjuk, hogy a mainál sokkal többre képes.
Az olvasók pontszáma: 5,76

Lucas Vázquez (7,5)
Két kulcspassz, rengeteg mozgás, lendületes játék, és egy egyenlítő gól. Lucas nem vallott szégyent ma sem, sőt kezdőként is csapata egyik húzóembere tudott lenni lelkes játékával. A támadásépítések mellett gyakran segített be a védekezésbe is, amiért Carvajal hálás lehet neki.
Az olvasók pontszáma: 6,71

Karim Benzema (4,5)
A meccs elején feljegyeztem, hogy jól presszingelt, de aztán láthattunk tőle legalább három tipikusan benzemás megmozdulást. Aztán megsérült. Lehet, hogy sokan örülnek ennek, én viszont nem tudok, hiszen mégiscsak ő volt az egyetlen támadónk a mai meccsen is. Ha viszont őszinte akarok lenni, kétlem, hogy hiányát úgy érezné majd meg a csapat, mint a Cristianóét. Mindenesetre jobbulást neki.
Az olvasók pontszáma: 3,29

Cserejátékosok

Gareth Bale (5)
A Valencia ellen látott Benzema tökéletes mása. Biztos sokat dolgozott azon, hogy ilyen precízen tudja modellezni a franciát. Egy jó sarokpassza azért volt Asensio felé, azt beleszámítottam a pontszámába.
Az olvasók pontszáma: 3,77

Isco (6)
Bejött, kiosztott két kulcspasszt, volt néhány szép megmozdulása, ám számomra túlságosan enerváltnak tűnt a két válogatott meccset követően. Talán nem véletlen, hogy a padon kezdett. Sajnálom, hogy ma ő sem tudott segíteni.
Az olvasók pontszáma: 6,24

Mateo Kovačić (-)
Titkon tőle vártam a megváltás, örültem is, amikor beállt. Ezzel szemben a labdával is alig találkozott.
Az olvasók pontszáma: 5,31

Edzői értékelés

Zinédine Zidane (2)
A mai döntetlen bizony a Zizou sara. Nem a rotációval van gondom, mert az tavaly is pöpecül működött, hanem azzal, hogy milyen módon próbált meg rotálni. Lényegében megfelezte a középpályánkat, pályára küldött egy rakás támadó szellemű játékost, emellett pedig összezavarta a fejben amúgy sem erős Theót, hiszen odarakta elé Marcelót. Nem nagyon értettem, hogy mi volt az elképzelés. Ha Marcelo vagy Theo helyett mondjuk Kovačić vagy Isco kezd – persze, ha utóbbi nem hullafáradt –, akkor talán másképp alakulhattak volna a dolgok. Ki tudja… Ennyi „ha” egy mondatban… Az is sokat segítene rajtunk, ha lenne épkézláb támadónk. Tökéletesen látszott Benzema sérülése után, hogy ha valamivel, ezzel tényleg lehetnek problémák idén. Tavaly az ilyen meccseken érkezett Morata vagy Mariano, akiknek még a válláról is befelé pattant a bogyó. Most csak Bale tudott beszállni, aki annyira otthonos azon a poszton, mint Fekete Laci egy balett órán. A két elhullajtott pont tehát kevésbé, a csatárkérdés viszont komolyan aggaszt engem is. Tudom, hogy Cristiano visszatérésével némileg javul majd a helyzet, az viszont közel sem megnyugtató, hogy Bale és Benzema vesszőfutása már hónapok, sőt évek óta tart, mégsem csinálunk semmit. Az pedig teljesen érthetetlen, hogy Mayoral hogy nem lett nevezve erre a mérkőzésre (sem). Nem gondolom, hogy ő lett volna a megváltó, de talán egy próbát megért volna, annyit tuti hozott volna a konyhára, mint Bale. Biztos vagyok benne, hogy ezt érzi Zizou is, és nagyon remélem, hogy előveszi a tökeit, és Ronaldo visszatérését követően az játszik majd a portugál mellett, aki azt meg is érdemli.
Az olvasók pontszáma: 3,55

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK