Puskás Ferenc: A halhatatlan tehetség

Szilveszter alkalmából egy különleges írással készültünk, amely talán nem tartalmaz túl sok új információt a Real Madrid legendás támadójáról, de egy kis nosztagiázásra annál inkább alkalmas.

Manapság a nagyság meghatározására szolgáló paramétereket egyre inkább számszerűsítik. A játékosokat a megnyert trófeák, a lőtt gólok, és a pályára lépések száma alapján ítélik meg. De lehet-e egy ennyire összetett dolgot pusztán számokra korlátozva megítélni? Nem kétséges, hogy az igazi nagyságot a kiemelkedő futballtudás, és egy ennél sokkal megfoghatatlanabb dolog elegyeként lehet meghatározni. Egy valóban meghatározó futballista túlnő a statisztikák egyszerűségén, és kulturális jelentőséget is hordoz, amely túlmutat magán a játékon.

Az 1927-ben született Puskás útja a nagyságig gyötrelmekkel volt tele. A második világháborút követő társadalmi és politikai újjáépítés közepette nőtt fel, később pedig a magyar kommunizmus vezetője, Rákosi Mátyás diktatúrája alatt vált meghatározó játékossá. Pályafutását háború, forradalom és disszidálás is megtörte. Mindezek ellenére  az évszázad legjobb góllövőjévé tudott válni, a Budapest Honvéd és a Real Madrid színeiben 533 élvonalbeli mérkőzésen 511 gólt szerezve.

Illusztráció Puskás Ferencről

A nemzetközi színtéren a válogatottban 85 mérkőzésen szerzett 84 gólja a mai napig rekordnak számít, amely Pelé, Gerd Müller, Cristiano Ronaldo és Lionel Messi elé helyezi őt. Eredményei előtti tisztelgésül a FIFA létrehozta a Puskás-díjat, amely egy évente átadásra kerülő elismerés, és amelyet a világ labdarúgásában az adott évben a legszebbnek ítélt gól szerzője kap meg.

Játékosként a magyar futballistát a higgadtság, az erőteljesség és az ösztönösség jellemezte, amelyhez társult a futballtörténelem egyik valaha volt legjobb, rettegett bal lába. Ironikusnak tűnhet, hogy egy önkényuralmi rendszer időszakában ő volt az, aki az egyéni zsenialitást és az életörömöt megtestesítette. Kispest egyszerű világából jőve nőtte ki magát – ahol gyerekkori barátjával, Bozsik Józseffel együtt rúgták a rongylabdát –, és ezek a tulajdonságok meggyőzték a kommunista vezetést arról, hogy remek csapatot kell építeni a „Száguldó Őrnagy” köré.

Ez lett ugyanis Puskás beceneve gyerekkori csapata, a Honvéd (korábban: Kispest) együttesében játszva, amely a magyar hadsereg csapata volt, és amely az 1950-es években öt bajnoki címet nyert, és keresztülgázolt a nemzetközi ellenfeleken is. Az állam központosított irányítása alatt a Honvéd gyakorlatilag egyenlővé vált a válogatottal, mivel az ország legjobb játékosainak többsége csatlakozott Puskáshoz és Bozsikhoz a klubnál. Ez lehetővé tett Sebes Gusztáv szövetségi kapitány számára, hogy kineveljen egy aranygenerációt, melynek jelképévé Puskás vált.

Az Aranycsapat kifejlesztett egy úttörőnek számító, taktikailag rugalmas stílust, amely viharszerűen söpört végig a világon. Ennek meghatározó momentuma volt 1953-ban Anglia ízekre szedése a Wembley stadionban aratott 6-3-as diadal során. Hidegkúti Nándor mesterhármast ért el, de az est fénypontja Puskás nevéhez fűződött, amikor zsenialitását megvillantva egy hanyag visszahúzós csellel megetette az angol csapatkapitányt, Billy Wrightot, majd ballal kilőtte a felső sarkot, az évszázad gólját szerezve. Hat hónappal később Magyarország ismét legyőzte Angliát, ezúttal Budapesten, 7-1 arányban. Puskás ezen a mérkőzésen kétszer volt eredményes.

Balszerencsére a Száguldó Őrnagy soha nem tudta elhódítani a legértékesebb trófeát, ugyanis a „Mágikus Magyarok” 3-2-re elveszítették az NSZK elleni világbajnoki döntőt 1954-ben, amely akkora meglepetés volt, hogy a mérkőzést azóta a „berni csoda” elnevezéssel illetik. A vereségnek forradalmi következményei lettek, mivel a magyarok tömegével tódultak Budapest utcáira, hogy rázúdítsák haragjukat a totalitárius kommunista rendszerre.

1956-ban aztán ténylegesen kitört a forradalom, és Puskás, aki akkor éppen Dél-Amerikában túrázott a Honvéddal, már nem tért vissza. Miután a forradalmat elnyomták, Puskás kirakatemberből kitaszítottá vált a kommunista vezetés szemében. Disszidálás miatt jogfosztottá vált Magyarországon, és a FIFA is eltiltotta, ezért Puskás egy évet parkolópályán töltött, mielőtt a Real Madrid 31 évesen, némi kockázattal leigazolta 1958-ban.

A legendás trió: Gento, Puskás és di Stéfano
A legendás trió: Gento, Puskás és di Stéfano

Visszatérésének komoly visszhangja volt, amelyet követően Puskás és Alfredo di Stéfano az európai futball egyik leghalálosabb párosát alkották. Nyolc év alatt Puskás (becenevén Pancho) öt egymást követő alkalommal nyerte meg a bajnokságot, és hét gólt szerzett két BEK-döntőben, egyet megnyerve, a másikat pedig elveszítve. Az 1960-as döntőben az Eintracht Frankfurt ellen szerzett mesternégyese máig az európai kupasorozatok egyik legnagyszerűbb teljesítményének minősül, később arra késztetve az akkor fiatal Sir Alex Fergusont – aki maga is a helyszínen látta a mérkőzést –, hogy kijelentse, Puskás megkérdőjelezhetetlenül minden idők egyik legnagyobbja. Pancho Madridban mindörökre halhatatlan marad.

Miután Puskást végre hazaengedték Magyarországra 1981-ben, hírnevét gyorsan helyreállították, és hamarosan a nemzet mítoszává vált. Magyarország labdarúgásának hanyatlása és az aranykorszak óta tartó folyamatos szenvedés csak még inkább fokozta az iránta lévő tiszteletet. Amikor Puskás 2006-ban elhunyt, a magyar országgyűlés megszakította ülését, és emberek tízezrei búcsúztak el tőle a temetésén. Sírhelye a budapesti Szent István Bazilikában található, a nemzeti stadion a Puskás Ferenc Stadion nevet viseli, a futballőrült miniszterelnök, Orbán Viktor pedig a gyerekkori falujának csapatát Puskás Akadémiára keresztelte, amely a Pancho Arénában játssza hazai mérkőzéseit.

Puskás egy, a korszakát meghatározó játékos volt, aki a korszakát meghatározó rekordokat is tart, melyek a jövőben is ösztönözni fogják a magyar tehetségeket. Mindezt egy hosszú ideig tartó, politikailag zaklatott időszakban, és az üldöztetés szellemétől kísérve érte el. Ennek következtében nem meglepő, hogy a magyar emberek Puskást a nemzet történetének egyik legjelentősebb személyeként tartják számon.

Forrás: TFT
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK