Zidane félidei beszéde a Juventus elleni BL-döntőben

A Duodécima elérhetetlen lett volna a ragyogó második játékrész nélkül. Zidane félidei beszéde azonban sok mindent megmagyaráz.

A hét elején bemutatták a tavalyi Bajnokok Ligája-győzelemről szóló dokumentumfilmet. A Duodécima nem csupán egy trófea a sok közül, hanem egyet jelent a sorozat kiírásának első címvédésével. Az előző szezon Real Madridja elképesztően magas szinten futballozott, ez a ragyogó játék a Juventust is felőrölte a BL-döntő második játékrészében. De vajon mi történt a félidőben? Mit mondhatott Zidane a játékosoknak? Mekkora szerepe volt a francia mester félidei szavainak? Ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni.

Amikor beértek az öltözőbe, Zidane azzal kezdte, hogy:

“Mindenki fújjon egyet, tegye rendbe magát, aztán beszélünk.”

Ezután 7 percig magára hagyta a játékosokat, akik egymás között beszélték meg az első félidő fontosabb szituációit.

Isco: “Az átadásod egy kicsit mögém jött, Luka. Ha le tudom kezelni, teljesen tiszta gólhelyzetben vagyok.”

Zidane: “Tegyük rendbe magunkat. Jól játszunk. Gyerünk!

Nacho: “Minden rendben, srácok, jól csináljuk!”

Marcelo: “Van területünk, csak türelmesnek kell maradnunk. Hátul nagyon figyeljünk.”

Ramos: “Óvatosan, srácok. A legfontosabb a jó védekezés. Később úgyis lesz alkalmunk előretörni. De előbb a védekezés legyen meg. Gyerünk! Senki sem mondta, hogy könnyű lesz. Kőkemény csata lesz az utolsó sípszóig, megfelelően fel kell készülnünk.”

Carvajal: “Figyeljünk oda, veszélyesek, amikor labdát vesztünk.”

Zidane visszatér. A játékosok köréje gyűlnek.

Zidane:

“Csak két dolog. Ez egy döntő. Tudjuk, hogy nekik is ugyanilyen nehéz mérkőzés. A legfontosabb dolog: védekezésben sokkal agresszívabbnak kell lennünk. Nem úgy értem, hogy legyünk durvák és sárguljunk be, időben kell érkeznünk. Közelebb kell lennünk egymáshoz. Érezniük kell, hogy ott vagytok, mindenki keményebben és agresszívabban játsszon. Agresszívabbnak kell lennünk, amikor nincs nálunk a labda. Rendben?

A másik, 4-4-2-t játszanak, Alves és Mandžukić nagyon elöl helyezkedik. El kell érnünk, hogy visszahúzódjanak. Isco, keményebben kell védekezned a bal oldalon, amikor 4-4-2-ben védekezünk. Mozogj sokat a védelem és a középpálya közötti területre. Amikor nálunk a labda, nagyon türelmesnek kell lennünk. Minél gyorsabban játsszuk a szélekre a labdát. Marcelo és Dani (Carvajal) sokkal feljebb kell helyezkednetek. Amikor mi támadunk, el kell érnünk, hogy nagyon mélyen védekezzenek, ezért szükséges Marcelónak és Daninak minél előrébb lennie.

A következő, Luka időnként told feljebb magad, ez vonatkozik Iscóra is. Amikor járatjuk a labdát, fel kell törnünk őket. Cristiano támadja őket, Karim mögötte vagy pedig labdajáratás. Folyamatosan és gyorsan járassuk a labdát, sok mozgással. Amikor pedig megvan a játék és mögéjük kerültünk, jöhet a visszapassz a tizenhatoson belülre, ahogy edzésen is gyakoroltuk. A gólt is így szereztük, kijátszottuk a labdát a szélre, mögéjük kerültünk és jött a visszapassz. Jönni fog a következő is. Vigyük ki a szélre a játékot, aztán érkezzünk a passzra. Nagyon fontos, hogy ehhez gyorsabb tempóban kell játszanunk. Ne középen bajlódjunk, folyamatosan járjon a labda az egyik szélről a másikra, aztán vissza.

Védekezés és párharcok. Egy kicsit legyünk keményebbek, csak egy kicsit és folytassuk, amit elkezdtünk. Szenvedni fogunk, de ez egy döntő. Maradjunk nyugodtak. Jönni fog a következő gól. Értjük? Gyerünk!”

Mit adott nekünk ez a beszéd? Magyarázatot.

Nagyon érdekes hallgatni és olvasni Zidane félidei beszédét, mert nagyon kevés alkalommal adatik meg a lehetőség, hogy betekintsünk a taktikai felfogásába és a játékfilozófiájába. A beszéd elején elmondja, hogy nagyobb nyomás alá kell helyezni a Juventust, mindenkinek együtt kell mozognia és időben oda kell érnie az emberéhez. És mit láttunk a második félidőben? Pontosan, amit kért. A Madrid letámadásaival nem tudott mit kezdeni az olasz csapat. Ez egyértelműen Zidane taktikai kérése volt.

 

Ezután megemlíti, hogy szerinte a Juventus 4-4-2-ben áll fel, ami igazából 4-2-3-1 volt, de mivel Dybala szabadon mozoghatott, ezért a két felállás csupán szemantikailag tér el. Ettől függetlenül meglátta, min kell változtatni. Mivel Alves nagyon fent játszott, ezért Marcelot és Carvajalt is feljebb küldte, így magasabban tudtak védekezni, nyomás alatt tudták tartani őket. A másik érdekes kérése Isco felé történt, amikor azt mondta neki, mozogjon többet a Juventus védelme és középpályája közötti területekre. Utólag ez a húzása is bevált, fontos eleme volt Isco játéka a győzelemnek.

Zidane kiemeli a szélek, a centerezések és a visszapasszok fontosságát. Különösen lenyűgöző abban a tudatban nézni a mérkőzést, hogy a csapat egész héten gyakorolta ezt a taktikát. Többször is elmondta, nem szeretné, ha középen szenvednének a labdával. Ezzel pedig választ is kaptunk arra a kérdésre, miért játszik a Madrid szinte már kötelezően, zsigerből mindent a szélek felé. Ez Zidane filozófiája. A második félidőben láthattuk is, hogy a cél a labda minél gyorsabb járatasa volt egyik oldalról a másikra. Keresték a területeket, várták, hogy hibázzon a Juventus.

 

 

Emellett, az is érdekes, hogy 7 percet adott a játékosainak, mielőtt megkezdte a félidei beszédét. Így a csapatvezetők (Ramos, Marcelo) elmondhatták meglátásaikat, biztathatták egymást, megfelelően felkészülhettek Zidane monológjára.

Mindent egybevéve nagyon szerencsések vagyunk, hogy betekintést nyerhettünk egy ilyen éles mérkőzés félidei történéseibe, egy ilyen taktikai felkészítésbe. Utólag láthatjuk, minden mozdulatnak, játékelemnek és szituációnak megvolt az oka. Zidane nagyon jól átlátta a helyzetet és a kulcspontokra koncentrált. Külön érdekes látni, ahogy kommunikál a játékosokkal, ahogy eljuttatja a kéréseit feléjük.

Talán ettől mindenki egy kicsit más szemmel nézi a következő találkozót és a FIFA Managerből visszatér a való életbe.

Forrás: managingmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK