Egytől egyig: Real Madrid – Atlético Madrid (1-1)

Jó mérkőzés, de két elveszített pont. Röviden így lehetne összefoglalni a tavaszi madridi derbit, ami 1-1-es döntetlennel ért véget a Santiago Bernabéuban. A már jól megszokott módon ezúttal is értékelni fogjuk a csapatok, a játékosok és a mester teljesítményét. Mérkőzés utáni szubjektív rovatunk következik.

Csapatok

Real Madrid (8)
Jó volt ez, főleg annak tudatában, hogy a bajnokság már sokkal inkább edzőpályának számít a csapat számára, mintsem igazi téttel bíró sorozatnak. Megannyi unalomba fulladó bajnokit követően – ebből a sorból kihúzhatjuk a Girona elleni ámokfutást – végre egy rendkívül izgalmas bajnokinak lehettünk szemtanúi. Nyilván jobban örülnénk, ha ezt az igen magas presztízzsel bíró találkozót győzelemmel veszi a csapat, elégedetlenek viszont nem lehetünk. Pörgős első félidőt követően is szintet tudtak lépni a felek. Ami a hazaiakat illeti, a védelemben voltak egyéni hibák, de összességében jól birkóztak meg Varane-ék a matracosok kontráival. A középpálya a cserék előtt és után is hatékonyan muzsikált, és a támadók is jól éltek együtt a játékkal. Brutális munkát végzett a két szélső hátvéd, akiknek köszönhetően sorra alakultak ki helyzetek a vendégek kapuja előtt. A győzelemhez már csak annyi kellett volna, hogy Oblak ne God-módban tolja, a kapufáról pedig befelé is pattanjon labda.
Az olvasók pontszáma: 7,2

Atlético Madrid (5,5)
Hát, mit ne mondjak, nem lettek szimpatikusabbak most sem. Nem lehet véletlen, hogy a Sport televízión a mérkőzés előtt Anthony Joshua meccsét ismételték – felkészítés gyanánt. Amikor azt érezték jónak, megint előkerült a balta, amivel odasuhintottak mindenkinek, aki éppen szembejött. Vannak tehát dolgok, ami az évek során sem változnak. A sündisznó alakzatot is jól tartották, lényegében csak és kizárólag a kontrajátékon alapultak a támadásaik. Mindenképp ki kell emelni Jan Oblak játékát, aki több óriási védést bemutatva tartotta őket meccsben. Arról azért szívesen indítanánk egy szavazást, hogy számotokra ki a legszimpatikusabb Atléti-játékos. A jelöltek: Juanfran, Diego Costa, Diego Godín, Lucas Hernández és Gabi. A jól nevelt, tetőtől talpig úriemberek már várják a voksokat!
Az olvasók pontszáma: 4,8

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Marcelo (9)
Nagyon aktív volt a brazil, aki elengedhetetlen kelléke volt a madridi támadásoknak. A betömörülő Atlético megkövetelte az erős széljátékot a vendéglátóktól, ez pedig nem is maradt el. Marcika továbbra is zseniális formában. A kis brazil helyzeteket alakított ki, kapufát lőtt, szambázott, de övé volt a meccs legszebb megmozdulása is. Kár, hogy az a zseniális lövés a keresztlécen csattant…
Az olvasók pontszáma: 8,2

Keylor Navas (9)
Oblakról már leírtuk a véleményünket, ugyanakkor elmondhatjuk, hogy Navas is minimum Semi-God fokozatba kapcsolt ma délután. Mindent kiszedett, amit csak lehetett, és a bekapott gól előtt is nagyot mentett – pechjére azonban középre csorgott ki a labda, ráadásul a védelem egy része is jól asszisztált a találathoz. Csak pozitívumokat tudunk írni róla, egy dolgot kivéve: reméljük, hogy ez a hajviselet soha nem teremt divatot.
Az olvasók pontszáma: 8

Dani Carvajal (9)
Marcelóhoz hasonlóan ő is kivette a részét a csapat támadásaiból, valamint a védekezésből is. Idén sok kritika érte a játékát, de ma teljes egészében az igazi és hamisíthatatlan Dani Carvajalt láthattuk a pályán, aki rengeteget tudott hozzátenni a csapat játékához. A rengeteg mozgás mellett a meccs második legtöbb kulcspassza fűződik a nevéhez. Sajnálatos, hogy hatalmas bombáját (is) védeni tudta Oblak.
Az olvasók pontszáma: 7,2

Raphaël Varane (8)
A belső védőpáros tagjai közül ezúttal is őt éreztem erősebbnek és stabilabbnak. Több Atlético támadást is egyedül vert vissza, nem csoda, hogy az ő nevéhez fűződik a legtöbb labdaszerzés és a legtöbb felszabadítás is. Több esetben is jól lépett ki a védelemből, segítve a labdakihozatalt és a támadásokat. Utálom, hogy esetében is le kell írnom, hogy bárcsak ne védte volna Oblak a lövését… A következő ilyen előtt inkább levágom a kezem.
Az olvasók pontszáma: 7,7

Sergio Ramos (6,5)
Összességében nem lett volna komoly baj a teljesítményével, de voltak olyan rövidzárlatai, amelyek döntően befolyásolták a mérkőzés végkimenetelét. Már a 19. percben is volt egy veszélyesen eladott labdája, de rutinosan megoldotta a dolgot és végül kifelé jöhetett szabadrúgás, a kapott gól előtt viszont nagyon leszakadt emberéről, és a mutogatás közepette arra sem volt ideje, hogy észrevegye az érkező embert. A meccs végén egy jól eltalált szabadrúgással javíthatott volna, de… Nem, a kezem fontosabb.
Az olvasók pontszáma: 7,4

Toni Kroos (7)
Sokat mozgott a német, amit igazolt a meccs közben megmutatott hőtérképe is. Jól szállt be az összjátékokba – különösen Marcelóval és Asensióval –, de néha az volt az ember érzése, hogy be van oltva kapura lövés ellen. Több olyan helyzet is adódott előtte, amikor nyugodtan vállalkozhatott volna lövésre, ám nem tette azt meg. A passzmutatója persze 95% fölött, de jó lett volna a kapuban látni egy igazi Kroos-bombát.
Az olvasók pontszáma: 7,3

Mateo Kovačić (6,5)
Volt valaki a pályán, aki még Kroosnál is pontosabban passzolt. Mateo ebben a tekintetben verte a németet, ugyanakkor némileg haloványabb volt a játéka, mint azt legtöbben vártuk. Nagy energiákat mozgósított védekezésben, hiszen emberére rendszeresen piócaként tapadt, az Atlético kapujának előterébe viszont – pontosan az előbbi miatt – meglehetősen ritkán került.  
Az olvasók pontszáma: 6,8

Marco Asensio (6,5)
Nem játszott rosszul, de sokkal többet vártam tőle is. Marcelóval remekül értették meg egymást, de néha talán túlságosan is önzetlen volt. Taktikailag nagyon fegyelmezett, ami rengeteget ad a csapat játékához ebben a formációban, ugyanakkor hiányolom belőle azt a tüzet, ami a kapu irányába hajtja őt – túlságosan kevésszer vállalja be az egy az egy elleni szituációkat. A passzjátékára nem lehet panasz, ráadásul lőtt egy kapufát is, de nagyobb elszántságot várok tőle a pályán.
Az olvasók pontszáma: 6,3

Lucas Vázquez (6,5)
Lendületes játékát ezúttal sem hagyta otthon, de a megszokottnál kevesebb eredményesség társult a próbálkozásaihoz. Néha túlságosan öncélúnak éreztem a megmozdulásait. Hazai oldalon ő próbálkozott a legtöbb csellel, és őt is faltolták a legtöbbször – szerencsére a legkomolyabbnak tűnő belépő után is folytatni tudta a mérkőzést. Sokat segített Carvajalnak védekezésben, öt labdaszerzésével kiemelkedett a mezőnyből, ám az offenzív játékban ennél jóval többet tud.
Az olvasók pontszáma: 6,9

Gareth Bale (8)
Őszintén, a „bélfájdalmak” után ledobtam a láncot – az a kommentátori mondat (egyébként jó szóvicc volt!) olyan lavinát indított el a szerkesztőségi chatben, ami komoly agymenést eredményezett – kiderült például, hogy a kezdő alapján Simeone Thomas Partey, és jó, hogy Saúl fia nem látta az eseményeket… Na mindegy, térjünk a lényegre. Vegyes érzelmek kavarognak bennem a walesi játékát illetően. Néha az volt az ember érzése, hogy csak sértődött óvodásként sétálgat fel s alá, a másik pillanatban viszont, amikor nála volt a labda, pillanatok alatt ritmust tudott váltani és veszélyt tudott teremteni. Az ő átadásából született Cristiano Ronaldo gólja is, de azon kívül még négyszer hozta helyzetbe a társait. Nem volt rest energiát fordítani a védekezésre sem. A pályán töltött 90 perce viszont nagy valószínűséggel azt eredményezi, hogy a hétközi BL-meccsen a padon kezd majd.
Az olvasók pontszáma: 7,3

Cristiano Ronaldo (8)
Sokat kellett pofozkodnia Godínék szorításában, ami miatt haloványabb volt, mint az elmúlt hetek mérkőzésein, de így is főszereplővé tudott válni. Volt egy szép távoli lökete, a kaput is ő találta el a legtöbbször, a gólt pedig ezúttal is ő szállította – igen, az a Cristiano Ronaldo, akire évekig aggatták rá a „nagy meccseken nem tud gólt lőni” jelzőt. Nagyot fordult a világ. Én személy szerint örültem a korai cseréjének, ráfér a pihenés, a presztízsen kívül pedig egyébként sem volt túlságosan sok jelentősége a mai mérkőzésnek.
Az olvasók pontszáma: 8,5

Cserejátékosok

Karim Benzema (4)
Biztos vagyok benne, hogy mindenki tőle várta a megváltást (hahaha), amikor Cristiano helyett pályára lépett, de sajnos most sem tudott segíteni. Nemhiába KB9 ő – kb9 meccsenként szerez egy gólt. Több támadás is elakadt rajta, az egyik ilyenből kis híján gólt is kaptunk. De legalább ma volt egy lövése.
Az olvasók pontszáma: 3,6

Luka Modrić (7)
Jól szállt be a meccsbe, érezhető is volt a jelenléte, hiszen sokkal agilisabbá vált a csapat, amikor ő és Isco is pályára léptek. Végül egy kulcspasszal zárt, és mindössze egyetlen passzt rontott.
Az olvasók pontszáma: 7,3

Isco (7)
Ugyanaz igaz rá, ami Lukára – jót tett a csapatnak, hogy pályára lépett. Isco nem rontott passzt, ráadásul a hosszabbítás utolsó perceiben még kiharcolt egy szabadrúgást, meglehetősen közel a kapuhoz.
Az olvasók pontszáma: 7,2

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (8)
Véleményem szerint jól állította össze a kezdőcsapatot, meglehetősen jó krémet alkottak a pályára küldött játékosok, a döntésnek hála volt lendület a csapatban. Tiszteletre méltó, hogy 1-1-es eredménynél, a 61. percben is meg merte húzni a Cristiano-Benzema cserét – a portugál lekapásához és a francia pályára küldéséhez is nagy bátorság kellett, egyszerre a kettőt véghez vinni, na az meg… Szó mi szó, örülök, hogy tudott pihenni a portugál, ennek eredményét majd a Bajnokok Ligája későbbi szakaszaiban érezhetjük igazán. Nem nagyon volt hiányérzetem most, az pedig nem rajta múlt, hogy nem sikerült begyötörni még egy gólt.
Az olvasók pontszáma: 6,6

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Toni Kroos
Tovább

Toni Kroos: Köszönöm!

A német játékos a Betis elleni mérkőzés lefújása után. Búcsú „Nem könnyű most megszólalni, csak annyit mondhatok, hogy…