Időszerűvé vált a kérdés: Neymarral vagy Neymar nélkül

Most, hogy a Real Madrid tét nélkül játszik még a La Ligában és még két hét van hátra a Kijevben megrendezendő Bajnokok Ligája döntőig, a spanyol sajtó szerint a blancók nekiláttak, hogy előkészítsék a Neymar-transzfert. A MARCA és az AS szerint annak ellenére, hogy igen nehéz feladat elé néz a madridi vezetőség, mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy létrejöjjön az üzlet.

Pro

Ő a legjobb ’elérhető’ játékos. Habár a brazil 250 millió eurós ára nem feltétlen jelenti azt, hogy elérhető, nem minden nap lehet olyan kaliberű játékost találni a játékospiacon, mint Neymar. Jelenleg egyértelműen a világ 5 legjobb játékosának egyike – talán a top 3-ba is befér -, vele egyértelműen fellendülne a madridi támadójáték. Továbbá a klubnak mindenképpen hasznára válna, főleg, hogy Cristiano Ronaldo egyre inkább csatár pozícióban érzi otthon magát, ugyanakkor gondolni kell a portugál utáni időkre is. Neymar erre az eshetőségre is megoldást jelenthet.

Az ő játékstílusa sokak számára szimpatikus, látványos lehet, amivel újabb szurkolókat szerezhet a klub. Játékstílusa alapján nagyban hasonlít arra a Cristiano Ronaldóra, aki legjobb éveiben még az oldalvonal mellett bolondította sorra a védőket. Neymar képes arra, hogy megbontsa a felállt védelmeket a szélről, ami nagyon nagy segítség lehet a csapatnak.

Sokat dobna a Real Madrid marketingértékén. Igen, ez is egy nagyon fontos szempont, az utóbbi pár évben Florentino Pérez nem hozott a klubhoz újabb galaktikus igazolást. Az utolsó ilyen talán csak Cristiano Ronaldo volt, és habár James és Bale is hatalmas összegért igazolt Madridba, ők nem voltak top 3-as játékosok, amikor csatlakoztak a Real Madridhoz, és a hozzájuk fűzött reményeket sem váltották be maradéktalanul.

Kontra

Az ár. 250 millió euró körüli összeget kellene kicsengetnie a klubnak ahhoz, hogy Neymar Párizsból a spanyol fővárosba költözzön. Ennek kapcsán persze lehet mondogatni, hogy „Nem az én pénzem, kit érdekel?!”, vagy említhetnénk azt is, hogy simán tudja ezt az összeget finanszírozni a klub, az utóbbi években úgyse hoztunk senkit, aki sokba került volna. Van igazság ezekben az állításokban, egy Neymar-transzfer kapcsán gondoljunk csak arra, hogy a mezeladásokból milyen iszonyatosan nagy összegeket realizálna a Real, viszont vannak ebben a csapatban máshol is problémák, nem csak a támadó harmadban. Carvajal és Marcelo helyén szükség van 1-1 alternatívára, különösen igaz ez a brazil oldalára, ahol Theo rosszabbnál rosszabb teljesítményeket rak le Zidane elé a pályára. Egyelőre az is kérdéses, hogy a csatárproblémát hogyan kívánja orvosolni a klub, mi lesz Benzema sorsa. Keylor, Ramos, Modrić, de Cristiano Ronaldo se lesz fiatalabb, hamarosan az ő pótlásukat is meg kell oldani. Száz szónak is egy a vége: 250 millió euró túl nagy összeg, főleg úgy, hogy bőven lehetne másra is költeni, mondjuk az idén amúgy sem túl acélos védelem megerősítésére.

Fizetés. Neymar leigazolásával valószínűleg a csapat második legjobban kereső labdarúgója lenne Cristiano Ronaldo mögött. Ezzel azonban elindulhat egy olyan folyamat, hogy a csapat többi nagy sztárja is fizetésemelést kérhet, így például Ramos, Kroos vagy akár Modrić.

A PSG visszavág. Mi van akkor, ha Al-Khelaifi olyan játékosoknak, mint Kroos vagy Casemiro a madridi fizetésük kétszeresét ajánlja fel? A Barcelona a múlt nyáron Verrattit környékezte meg, ennek az lett a vége, hogy Verratti maradt Párizsban, valamint Neymar is csatlakozott a PSG-hez. Óvatosnak kell lenni.

A végeláthatatlan egó és viselkedési problémák. Nagyjából egy évvel ezelőtt Neymar elhagyta a Barcelonát azért, hogy Messi árnyékából kilépve érvényesülni tudjon a futball világában. Hogy viselné azt el, hogy a Real Madridban közel sem övé lenne a vezető szerep? Mit szólna ahhoz, hogy itt Ronaldo után végezhet csak el büntetőt? Párizsban folyamatosan gondjai akadtak másokkal az öltözőben, kérdés, másképp lenne-e ez Zidane csapatánál.

Rengeteg kérdés felmerül Neymar esetleges Madridba igazolásának kapcsán. Egyértelműen a világ egyik legjobb játékosa, aki tudna segíteni a Real Madridon. Még legalább 5-6 év van hátra a karrierjéből a legmagasabb szinten. A vételára, valamint a fizetési igényei azonban túl nagy kockázatot jelentenek, valamint nem lehet tudni, hogy illeszkedne be a csapatba. Ezen felül pedig a Madridnak mindenképpen mélyítenie kell a keretét, ugyanis több poszton nincs megfelelő alternatíva. Ezt mindenképpen orvosolnia kell Péreznek.

Forrás: managingmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK