Michael Owen: Ronaldo és Messi megváltoztatták a labdarúgást

Liverpoolban lett igazán ismert, de a Real Madrid játékosa is volt a galaktikus érában. Öt évvel a visszavonulása után Michael Owen nézőként lesz jelen a Bajnokok Ligája döntőjében. Egy olyan döntőről beszélünk, amely játékosként nem adatott meg neki. A brit szakkomentátorként a Real Madridot tartja favoritnak, de egyúttal figyelmeztet is a Liverpoolban rejlő veszélyekre, ugyanis a vörösök már sokakat megleptek ebben a szezonban.

Mit gondolsz, szolgálhat meglepetéssel ez a döntő számodra?

Két különböző stílusról beszélünk. A Liverpool nagyon jól játszik a legkiválóbb csapatok ellen is, igyekeznek gyorsan labdát szerezni, és egyből a kapura törnek. Nem foglalkoznak túl sokat a játék felépítésével, és nem jellemző rájuk a hosszas labdabirtoklás sem, de arra törekednek, hogy már az ellenfél védőitől labdát szerezzenek, és gyors kontratámadásokat vezessenek. Kiváló döntőre van kilátás, reményeim szerint sok góllal.

Beszéljünk egy kicsit a két csapat erősségeiről és gyengeségeiről.

A Liverpool figyelemreméltó eredményeket ért el a legjobb csapatok ellen is ebben a szezonban, fekszik nekik, amikor egy, a legmagasabb szintet képviselő csapat az ellenfelük. Talán nem annyira hatékonyak a védekezést előtérbe helyező klubok ellen. Egy magas intenzitású mérkőzésen bárkit le tudnak győzni.

A döntő esélyese azonban a Real Madrid, hiszen mindig győzni tudnak, amikor arra igazán szükség van. Már a szezon kezdetén is azt mondtam a televízióban, hogy a Real Madrid megnyerheti a Bajnokok Ligája idei kiírását is. Igaz, egyre inkább hajlok arra, hogy az esélyek kiegyenlítettek, ugyanis a Liverpool is egy kiváló csapat. Számomra ez a tökéletes befejezése a sorozatnak, hiszen két volt csapatomról beszélünk. A Real Madrid egyik előnye, hogy az ilyen típusú mérkőzések tekintetében már rengeteg tapasztalattal bír, és rendelkezik olyan játékosokkal, mint Cristiano Ronaldo, Isco – hogy a többieket ne is említsem -, akik megteremthetik a különbséget.

Lehet az tényező a meccsen, hogy a Liverpoolnak már nagyon szüksége van egy újabb európai kupagyőzelemre?

Az elmúlt években a Liverpool lassan, de biztosan vált egyre jobb csapattá, és most már igazán erősek. Évekig hiába voltak jók támadásban, ha a védelmük gyenge lábakon állt, ebben a tekintetben előrelépett az együttes. Van Dijk egy nagyon magas szintet képviselő játékos, akinek az érkezése sokat segített. Véleményem szerint a Liverpool az elkövetkezendő években egyike lesz Európa legjobb csapatainak. Ugyan megnyerték a Bajnokok Ligáját 2005-ben, de azt a csapatot nem nevezhettük különlegesnek. Számomra ez a gárda jobb a tizenhárom évvel ezelőttinél, és úgy gondolom, hogy visszahelyezheti a Liverpoolt az európai labdarúgás legmagasabb polcára.

Van esély arra, hogy Bale kezdjen a döntőben?

Tisztában vagyunk azzal, hogy milyen teljesítményt nyújtott a Tottenham játékosaként. Briliáns volt, és a csapat játékstílusa tökéletesen passzolt az erősségeihez. Megértem, hogy nem kap helyet annyiszor a kezdőcsapatban, amennyiszer szeretne, ugyanis a Real Madridnak számos kiváló játékosa van, és nem csak Gareth Bale az, akinek meg kell harcolnia azért, hogy a kezdő sípszó pillanatától a pályán lehessen. Ami engem illet, úgy hiszem, hogy Gareth a cserék között kap majd helyet, hogy aztán pályára léphessen, amikor a Real Madridnak változásra van szüksége. Nem gondolom, hogy Zidane a kezdőcsapatba nevezi őt, de ettől függetlenül egy nagyszerű játékosról beszélünk, aki megváltoztathatja a döntő végkimenetelét.

Láttuk már a legjobb Bale-t Spanyolországban?

Nehéz megválaszolni ezt a kérdést. Szerintem nagyon jól kezdett, sikerekben volt része, és fontos gólokat szerzett, például a Barcelona elleni kupadöntőben. Arról lehet szó, ami a legtöbb játékosról elmondható: bizonyos csapatokba jobban passzolnak, más csapatokba kevésbé. Ennek az az oka, hogy az erősségeik jobban illenek egyik vagy másik játékrendszerbe. A topjátékosok mindig nagyon jók lesznek, függetlenül attól, hogy épp melyik csapatban játszanak, de vannak olyanok, akik az egyik csapatban fenomenálisak, míg egy másikban kevésbé. Ez egész egyszerűen azon múlik, hogy mennyire illenek abba a rendszerbe, amelyben játszatják őket.

Bale mindig is nagyon atletikus volt, átlagon felüli gyorsasággal, az feküdt neki a leginkább, amikor sok helye volt a bal oldalon, és akár egyedül is képes volt mérkőzéseket nyerni a csapatának. Kétségtelenül topjátékos, de az elmúlt hónapokban mutatott teljesítménye talán nem volt a Real Madrid, és a saját maga által elvárt szinten. Érdekes lenne, ha komoly befolyása lenne a döntőben, és arra is kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a sorsa, van-e még jövője a Real Madrid játékosaként. Még mindig egy nagyon magasan jegyzett játékosnak számít Angliában, és számos klub érdeklődne a leigazolása ügyében, ha egyértelművé válna, hogy már nem számít stabil kezdőjátékosnak Madridban.

Nehéz a brit játékosoknak megszokni egy másik bajnokság stílusát?

Nem tudom, hogy így van-e, nekem például kifejezetten jó tapasztalataim vannak. Imádtam Madridban lenni. Úgy érzem, könnyen beilleszkedtem, sok gólt rúgtam, és szerintem David Beckham is jó teljesítményt nyújtott Spanyolországban. Természetesen a Premier League azért sokban különbözik a La Ligától.

A spanyol bajnokságban a csapatok sokat birtokolják a labdát, ez különösen igaz a Real Madridra, tehát a technikai tudás nagyon fontos. Angliában kiváló fizikummal kell rendelkezned, de technikai tudásra is szükség van, még ha talán nem is olyan mértékben, mint Spanyolországban. Én az angol bajnokságban nőttem fel. Egészen fiatal korodtól kezdve erősnek kell lenned fizikálisan, míg Spanyolországban nem ez a legfontosabb tényező.

Élvezted a Real Madridban eltöltött időszakot, vagy túl nagy volt a nyomás rajtad abból a szempontból, hogy mindig az aranylabdás formádat várták tőled?

Imádtam a Real Madridban játszani. A város gyönyörű, az emberek pedig nagyon kedvesek voltak. Elég fiatal voltam még, 24 évesen izgalmas volt ilyen tapasztalatokat szerezni, tényleg élveztem. Az egyetlen probléma az volt, hogy nagyszerű vetélytársaim voltak. Nem tudtam, hogy mennyit játszanék a következő évben, és mivel egy világbajnoki évről volt szó, a fő célom az volt, hogy kezdőjátékos legyek az angol válogatottban.

A Real Madrid nyolc millió euróért vásárolt meg, az elnök pedig aztán kétszer ekkora összeget kapott értem, tehát elégedett lehetett. Úgy gondolom, mindketten boldogok lehettünk. Még most, ennyi idő elteltével is nagyon jó a kapcsolatom a klubbal, mindig hangoztatják, hogy a család része vagyok. Gyakran járok az egyesületnél, az Aranylabda Cristiano részére történő átadásán is jelen voltam, és még mindig a klub részének érzem magam, ami kifejezetten boldoggá tesz.

A Real Madridnál eltöltött időszakban a legjobb Michael Owent láthattuk?

Igen, sok játéklehetőséget kaptam, sok meccsen játszhattam. Azt hiszem, húsz mérkőzésen voltam kezdő, és nagyjából ugyanennyin csere. De bárki számára majdhogynem lehetetlen lett volna az összes játékpercet a pályán tölteni olyan játékosokkal a keretben, mint Raúl, Ronaldo vagy Morientes… Úgy emlékszem, sorozatban nyolc vagy kilenc meccsen is betaláltam, valamint az El Clásicón is. Voltak nagy pillanataim, és nagyszerű emlékeket őrzök a madridi időszakomból. Nagy megtiszteltetés volt ebben a klubban játszani.

Versenyben lennél az Aranylabdáért a Cristiano és Messi által fémjelzett érában?

(Nevet) Úgy hiszem, Ronaldo és Messi megváltoztatták a labdarúgást. Lehettem volna talán aranylabdás abban az időszakban, amikor még csak a szárnyaikat bontogatták a Manchester Unitedban, illetve a Barcelonában, de akkor, amikor már elérték a legjobb formájukat, mindez lehetetlen lett volna. Talán vannak most más játékosok, akik kezdik megközelíteni az ő szintjüket, mivel egyre idősebbé válnak, de az elmúlt tíz évben magasan mindenki fölött álltak.

Kié lesz az Aranylabda idén?

Sok múlik azon, ki nyeri a Bajnokok Ligáját. Ha a Real Madrid, akkor Cristiano lesz a legnagyobb esélyes. Ha a Liverpool, akkor Salah lesz a favorit. Ő kivételes volt ebben az évben, és a nemzeti csapatában is kimagaslót nyújtott azzal, hogy kivezette őket a világbajnokságra.

Minden pénzt megérne Salah a Real Madrid számára?

Normális dolog, hogy a Real Madridot a világ legjobb játékosai érdeklik, ennek pontosan így is kell működnie, és a klubnak is erre kell törekednie, de nem hiszem, hogy Salah távozni fog. Szerintem ő boldog Liverpoolban, nagyszerű szezonja van, és az elkövetkezendő, izgalmakkal teli időszakban is kulcsszerepe lesz.

Képes lesz Anglia meglepetést okozni a világbajnokságon?

Inkább csak remélem, de nem vagyok róla meggyőződve. Szerintem nincs olyan jó csapatunk, mint a korábbi években. Van a keretben egy Harry Kane, aki kiváló támadó és sok gólt szerez, de nem egyértelmű például, hogy ki az első számú kapus. Ez gondot okozhat. Ráadásul már most sok a sérültünk, különösen a középpályán.

Az jó, hogy a sorsolásnál talán szerencsésnek mondhattuk magunkat, mert a csoportkör után vélhetően egy kevésbé erős riválissal találkozunk. Eljuthatunk a negyeddöntőig anélkül, hogy egy igazán nagy csapatot kellene legyőznünk. Az az igazság, hogy nem rendelkezünk olyan játékosokkal, akikkel le tudnánk győzni olyan csapatokat, mint Brazília, Spanyolország, Franciaország vagy Németország.

Milyennek látod az életedet a visszavonulásodat követően?

A televízióban dolgozom egy olyan csatornán, amely a Premier League és a Bajnokok Ligája mérkőzéseit is közvetíti. Vannak egyéb teendőim is az üzleti világban, például a versenylovakkal kapcsolatban. A labdarúgás és a lovak a két szenvedélyem, tehát imádom az életemet.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK