Egytől tizenháromig: Liverpool – Real Madrid (1-3)

Előrebocsátom, hogy nem ez lesz minden idők leghosszabb cikke, ahogy azt is, hogy érzelmileg rendkívül felfokozott állapotban vagytok kénytelen megírni, köszönhetően a csapatnak. Ez a nagybetűs TÖRTÉNELEM. Megcsinálták. Jöjjenek hát azok a pontszámok!

Csapatok

Real Madrid (10)
Nehéz bármit is írni. Ha egy szóval szeretném összefoglalni mindazt, amit érzek, akkor csak annyit mondanék: köszönöm! Köszönöm, hogy öt éven belül négyszer is átélhettem ezt a csodát, hogy az adrenalin bombát követően érezhettem ezt a felhőtlen örömöt. Egy ilyen, nagybetűs csapat nélkül mindez lehetetlen lett volna. Csúcsra lett járatva ez a gárda, és bár tényleg a fellegekben járok, az örömkönnyek mellett azért legördül egy-egy olyan is az arcomon, amelyet egy teljesen más érzés okoz: eszembe jut, hogy ennek a csapatnak a magja már elmúlt 30, és bizony mindent megnyertek már a futball világában, amit csak lehetett. De erről ennyit. Meglátjuk, hogy mit hoz a jövő, addig viszont egyetlen dolgunk van: élvezzük ki a siker okozta pillanatokat, és véssük jól az eszünkbe a madridi hősök nevét.
Az olvasók pontszáma: 9,1

Liverpool (7)
A mérkőzés elején pontosan azt tették, amire számítottunk tőlük: erős, agresszív presszinget mutattak az első pillanatoktól kezdve, aminek köszönhetően okoztak kellemetlen pillanatokat a Real Madrid védelmének, különösen a labdakihozatalok terén. Salah kiválása viszont egyértelműen nagy érvágás volt számukra, ráadásul Karius hibája sem hatott rájuk pozitívan morális értelemben – ezt még úgy is tartom, hogy hamar sikerült egyenlíteniük. Érződött rajtuk a rutintalanság, sokkal nehezebben kezelték a kétes szituációkat, mint ellenfelük, de ez valójában egy cseppet sem meglepő. Rég volt ennyire szimpatikus ellenfelünk a Bajnokok Ligája döntőjében, és biztos vagyok benne, hogy a közeljövőben látjuk még őket a sorozat fináléjában.
Az olvasók pontszáma: 7,7

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Gareth Bale (10)
Hihetetlen. Óriási gólt szerzett pályára lépését követően, pedig a világsajtó előtte már megírta, hogy még melegíteni sem volt hajlandó a társakkal, a kezdőcsapatból való kimaradás okozta frusztráltság miatt. Nos, ennek pontosan az ellenkezője látszott a pályán. Bale nagyon akart, hajtott, és történelmi gólt szerzett. Ha valakinek, neki már nagyon kijárt egy ilyen mérkőzés. Többször volt már sérült a kulcspillanatokban, de ezt a döntőt most ő húzta be a madridistáknak. A 2016-os bünetőpárharc után, amikor sántítva is odaállt értékesíteni a maga tizenegyesét, azt hittem, hogy nem nőhet már nagyobbá a szememben. Tévedtem.
Az olvasók pontszáma: 9,9

Keylor Navas (10)
Nem ez volt a Costa Rica-i hálóőr legnehezebb mérkőzése a védések szempontjából, de azért néhányszor közbe kellett avatkoznia. Látszott rajta, hogy nagyon éles, nagyon koncentrált, és gyakorlatilag hiba nélkül hozta le a meccset. Végig sugárzott róla az önbizalom és a nyugodtság. Így kell ezt. A kapott gólról egyébként egyáltalán nem tehetett.
Az olvasók pontszáma: 8,6

Dani Carvajal (–)
Hát ismét megtörtént… Annyira sajnálom ezt a csupaszív srácot, hogy el sem tudom mondani. Két éve ugyanígy, a döntőben sérült meg, ami miatt lemaradt az Európa-bajnokságról, most pedig valószínűleg a világbajnoksága is elúszott. Mindezt úgy, hogy idén már egy komoly szívprobléma miatt is több hét erejéig pályán kívülre kényszerült. Egy olyan játékosról beszélünk egyébként, aki közel sem sérülékeny, a hazájában nincs nála jobb a posztján, ám valahogy mégis mindig üldözi a balszerencse. Fel a fejjel, Dani, érted is nyertek a srácok. Az élet pedig kárpótolni fog mindenért.
Az olvasók pontszáma: 8,3

Sergio Ramos (10)
A védekezést tekintve idén ez volt a kapitány egyik legjobb meccse, hiszen szinte hiba nélkül játszotta végig a mérkőzést. Nagyon erős volt hátul és rendkívül határozott, emellett mindig időben érkezett. Sajnálatos viszont, hogy nem emiatt beszélnek róla, hanem a Salahval történt ütközésük szolgáltatja a legtöbb beszédtémát. Érthetetlen, hiszen egyrészt eltalálta a labdát, másrészt nyilvánvaló, hogy nem szándékosan okozott sérülést a Liverpool legnagyobb sztárjának. Ha nem róla és a Real Madridról lenne szó, akkor már mindenki elfelejtette volna az esetet.
Az olvasók pontszáma: 9,3

Raphaël Varane (10)
Hát mekkora tanár volt már megint? Az első 20 percben, amikor meleg volt a pite, kivétel nélkül mindig ő volt az, aki felszabadított vagy labdát szerzett. A levegőben ismét verhetetlen volt, de valójában a talajon is. 25 évesen az egyik legnagyobb rutinnal rendelkező madridi játékos, aki immár négy BL-trófeával rendelkezik. Parádés.
Az olvasók pontszáma: 9,2

Marcelo (9)
Nagyon fegyelmezett volt, különösképp addig, míg Salah is erősítette a liverpooli rohamosztagot, ám ennek ellenére sem nevezhetjük erősnek a védelemben bemutatott munkáját – ráadásul a kapott gólnál pontosan ő volt az, aki lemaradt Manéról. De tudjátok mit?! Előre szóltam, hogy el fognak vinni az érzelmek… Nem tudok neki kevesebb pontot adni, főleg úgy, hogy két gólpasszt is feljegyezhettünk a neve mellé. Igaz, hogy leginkább támadásban, de ismét főszerepet játszott.
Az olvasók pontszáma: 8,9

Casemiro (8)
Nem ez volt a legerősebb döntője, és most nem lépett elő a nagy meccsek embereként. A mérkőzés elején több olyan hibát is vétett, ami a koncentráció hiányának számlájára írható, de aztán szép lassan felfogta, hogy mi történik körülötte, aztán elkezdte tenni a dolgát. Ezúttal viszont az extrák elmaradtak.
Az olvasók pontszáma:8,2

Toni Kroos (10)
Igazából nehéz elszeparálni őt Lukitától, hiszen ők ketten olyan tökéletesen egészítik ki egymást, hogy azt bármelyik házaspár megirigyelné. Toni ismét hozta magával a német precizitást: a Bajnokok Ligája döntőjében is közel 96 százalékos pontossággal passzolni, azt hiszem, elmebeteg dolog… Végig nagyon jól mozgott, higgadtságára pedig nincsenek szavak. Köszönjük a Bayern München vezetőségének ezt a 25 millió eurós ajándékot.
Az olvasók pontszáma: 9,0

Luka Modrić (10)
Te zseni, te… Ismét ott volt mindenhol, labdatartásban verhetetlen volt, és jóformán annyi munkát rakhatott ebbe a meccsbe, mint sokan kettőbe vagy háromba. Ezt a horvát fickót 32 esztendősen is viszi a szíve előre, többször mentett kulcsfontosságú helyzetben, amikor kellett, kisegített a szélső hátvédeknek, máskor viszont gyors ritmusváltásokkal indította csapata támadásait. Nem hallottuk rengetegszer a nevét, de ha valaki végignézi úgy a mérkőzést, hogy csak az ő, labdás és labda nélküli játékára koncentrál, akkor látni fogja, hogy mennyi energiát fektetett be ez az apró mágus.
Az olvasók pontszáma: 9,7

Isco (8)
Nem ez volt a legjobb meccse, de igazából a szerepköre is különbözött attól, amit általában rászab a mester. Ettől függetlenül kétszer is betalálhatott volna, de egyszer Karius védte az egyébként kapu mellé tartó lövését, majd üres kapunál szétlőtte a felsőlécet. Cseréje indokolt volt, és mint utólag kiderült, az egyik legnagyobb edzői húzás a 90 perc során.
Az olvasók pontszáma:7,8

Cristiano Ronaldo (7)
Sokat melózott, keményen hajtott, a gól viszont nem jött össze neki. Azt sem mondhatjuk, hogy jól játszott volna, de a meccsbe fektetett munkáját értékelni kell. Azzal viszont nem vagyok kibékülve, hogy a győzelem utáni első interjú alkalmával ellopja a show-t, és olyat nyilatkozik, ami teljesen eltereli a figyelmet arról, amiről valójában szólnia kellene azoknak a perceknek. Nem tudom, hogy valóban távozik-e, vagy csak a fizetésén szeretne kozmetikáztatni, netalántán több támogatásra vágyik az adóügyeivel kapcsolatban, viszont hiszem, hogy nem ez volt a megfelelő pillanat egy ilyen mondat kinyögésére. Ennek nincs helye egy olyan pillanatban, aminek az önfeledt örömről, az ünneplésről, és nem utolsósorban a klubról kellene szólnia…
Az olvasók pontszáma:8,5

Lord Karim Benzema (9)
Thug life… Ezt csak nagyon kevesen tudják. Benzema dobott egy fakkot a világnak, és megszerezte a BL-döntők történetének egyik legfurcsább gólját. Hát erre tartalékolt egész évben! Egyébként fontos kiemelni, hogy gyakorlatilag lejárta a lábait a francia, szerintem nem volt olyan szeglete a pályának, ahol ne fordult volna meg. Hiába a sok füttyszó, ehhez a győzelemhez Karim is kellett.
Az olvasók pontszáma:8,9

Cserejátékosok

Nacho (10)
Carvajal helyére érkezett, lényegében melegíteni sem volt ideje, mégis úgy játszott, mintha az lenne a világ legtermészetesebb dolga. Kijárt már neki is egy ilyen meccs, játszania kellett egy igazán nagy döntőn, de nyilván ennek van egy árnyoldala is, Dani sérülése. Lallanát egyébként szépen zsebre rakta, és bár sokak szerint izzadt volna, ha Manét nem vezényeli át Klopp a másik oldalra, én úgy vélem – ismerve Nachete óriási szívét és képességeit –, hogy azt a szituációt is meg tudta volna oldani, persze sokkal nagyobb energiabefektetéssel. Ja, igen, volt egy jó kapáslövése is – az már csak hab lett volna a tortán, ha betalál egy BL-döntőben.

Marco Asensio (–)
Belekóstolhatott a légkörbe, és ott lehetett a pályán a lefújás pillanataiban. Most csak ennyi jutott neki.

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (10)
Amihez ez a kopasz fickó hozzáér, az arannyá válik. Nem értettem egyet azzal a taktikával, amivel nekifutott a meccsnek, és nem is működött igazán, de aztán képes és hajlandó volt változtatni. Bale behozatala nagyon jó döntésnek bizonyult, ám fontos észrevenni, hogy itt nem egy szimpla cseréről volt szó: a walesi érkezésével a csapat egy olyan 4-4-2-es felállásra váltott, melyben Casemiro visszalépett a védelem tengelyébe, míg Marcelo balszélső lett. Ilyet először láthattunk az idény során – még akkor is, ha Marcelo általában balhátvédként is előszeretettel nyargalászik ennyire közel a támadósorhoz – és tulajdonképpen bejött. Az pedig valami egészen őrült, elmebeteg, félelmetes dolog, hogy ennek az embernek több BL-trófeája van, mint edzősködéssel eltöltött éve… Mondja valaki azt, hogy nem ő a legmegfelelőbb ember a Real Madrid élére…
Az olvasók pontszáma: 9,8

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK