Kitekintés: Ronaldo távozása dominóeffektust indíthat el a csatárpiacon

Cristiano Ronaldo és a Real Madrid útjai különváltak. Ez a hír önmagában is elég sokkoló, érdemes azonban egy kicsit megvizsgálni, milyen egyéb folyamatokat indíthat el ez a transzfer az átigazolási piacon.

Az ötszörös aranylabdás játékos távozása a Juventushoz minden kétséget kizáróan fel fogja kavarni az európai futball állóvizét. Az olasz sztáregyesület tovább erősítette az eddig sem gyenge csapatát a portugál világklasszis leigazolásával. Olaszországi hírek szerint ennek következtében, a pénzügyi egyensúly fenntartása érdekében Gonzalo Higuaín távozhat a zebráktól, aki várhatóan Londonban fog kikötni. A Mediaset értesülései szerint a Chelsea kész 60 millió eurót fizetni az argentin csatárért, aki újra együtt dolgozhatna korábbi mesterével, Maurizio Sarrival, akit egyébként egyre többször hoznak hírbe a londoni kékekkel.

Higuaín érkezése túlkínálatot okozna a Stamford Bridge csatárfrontján, ezért sokan Álvaro Morata távozását valószínűsítik. A spanyol támadót a biztató kezdet után számos sérülés sújtotta, így a Chelsea már év közben kénytelen volt lépni, és új csatárt igazolni Olivier Giroud személyében, aki a szezon végére ki is szorította a csapatból posztriválisát. Morata egyik potenciális célállomása Németország, azon belül is München lehet. A bajorok nemcsak őt követik kiemelt figyelemmel, hanem Edinson Cavanit is  Robert Lewandowski ugyanis távozófélben van az Allianz Arénából, még ha az eligazolása nem is ígérkezik egyszerűnek.

Bár Lewandowski hónapok óta nyíltan flörtöl a Real Madriddal, egyelőre Niko Kovač, a bajorok újdonsült edzője kitart amellett, hogy a lengyel a klubnál marad. Mindenesetre a világbajnokságon nyújtott gyenge teljesítménye, valamint az a tény, hogy az idén betölti a 30. életévét, nem teszi lehetővé, hogy a németek irreálisan magas összeget kérjenek érte egy esetleges megkeresés esetén.

Ronaldo távozásának következtében a Real Madridnak egyszerűen szüksége van egy – talán már idejemúlt kifejezéssel élve – galaktikus igazolásra. Egyrészt, hogy kiengeszteljék a szurkolókat, másrészt, hogy bent tudják tartani a klubot abban a szűk elit körben, ahová jelenleg is tartozik. Kevés ilyen játékos van jelenleg a futballvilágban. Neymar, Kylian Mbappé és Harry Kane az a három játékos, akiket a leggyakrabban szóba hoznak a királyi gárdával, de egyre gyakrabban merül fel Hazard neve is.

Érdemes még megvizsgálni Karim Benzema és Gareth Bale helyzetét is. Benzema az a játékos, akit sokak szerint már csak Ronaldo jelenléte tartott a csapatban. Játékkapcsolatuk mindig is kiváló volt, a francia csatár labda nélküli mozgásaival, valamint gólpasszaival elévülhetetlen érdemeket szerzett Cristiano Ronaldo madridi kiteljesedésében, a gólszerzésben azonban az utóbbi időben kevésbé jeleskedett, amivel kivívta a madridi szurkolók haragját. Cristiano távozása egy csapásra más megvilágításba helyezheti Karim csapatban betöltött pozícióját.

Gareth Bale annak idején Cristiano Ronaldo mellé, egy kicsit talán az ő „tehermentesítésére” érkezett, öt évvel ezelőtt. CR távozásával a csapat első számú támadójává léphetne elő, ha a folyamatos sérülései, illetve a még mindig fennálló beilleszkedési gondjai nem tennék megkérdőjelezhetővé meg a madridi jövőjét. Kérdéses, hogy nem jött-e ez a lehetőség, ez a szituáció túlságosan későn a walesi számára, akit egyébként folyamatosan hírbe hoznak a Premier League topcsapataival is.

Egyvalami azonban egészen biztos. Elképesztően nehéz lesz pótolni Cristiano Ronaldo góljait, teljesítményét és a pályán betöltött vezetői szerepét. A jelenséget, az idolt. Távozásával óriási űrt hagy maga után a Santiago Bernabéuban a Real Madrid történetének valaha volt egyik legjobbja, aki évek, évtizedek múltán is hivatkozási pontot fog jelenteni a későbbi generációk számára.

Forrás: marca.com; penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK