Statisztikai analízis: Szüksége van-e a Real Madridnak Hazard-ra?

„Matematikai” oldalról vizsgáltuk meg az átigazolási pletykákat. A konklúzió: Hazard jó, de egy gólszerző fenevad érkezésére nagyobb szükség van.

Terminológiai gyorstalpaló

Expected Goal (xG): olyan mutató, amely egy modell segítségével számszerűen meghatározza a helyzetek minőségét
Expected Assist (xA): gyakorlatilag azt mutatja meg, hogy melyik játékos milyen minőségű és mennyiségű helyzetet alakít ki játékostársainak
xGChain: a helyzettel végződő, tehát xG mutatóval rendelkező támadások egy labdabirtokláson belül, melyek érintenek egy játékost

Már Cristiano Ronaldo távozásának másnapján felmerült az a kérdés, hogy vajon kivel fogja helyettesíteni őt Florentino Pérez, ki lesz az, aki átveheti a portugál örökségét. Neymar és Mbappé neve egyaránt felmerült, ám utóbbi gyakorlatilag mozdíthatatlan Párizsból, valamint a brazil is kinyilvánította azon szándékát, hogy marad a francia fővárosban. A világbajnokság óta azonban egyre többször merül fel Eden Hazard neve, aki világbajnoki bronzéremig vezette Belgiumot Oroszországban.

Hazard érdeme elvitathatatlan a belga vb-menetelésben, 3 gólja és 2 gólpassza mellett parádés játékkal rukkolt elő gyakorlatilag minden mérkőzésen. A brazilok elleni siker egyik fő titka az volt, hogy végig tudták vinni a kontráikat, és jól kezelték a brazil letámadásokat. Hazard 9 cselt mutatott be a meccsen, illetve 7 szabálytalanságot harcolt ki, melyek egyre nagyobb jelentőséggel bírtak a lefújáshoz közeledve, főleg, amikor már egyre forróbbá vált a belgák lába alatt a talaj.

A világbajnokság kapcsán fontos megemlíteni azt a statisztikát, amit a Statsbomb készített. Azt vizsgálták, hogy egy-egy sikeres csellel vagy passzal a játékosok átlagosan hány méterrel mozdítják elő csapataik támadását. Ilyen tekintetben a belga a listán a harmadik Pogba és De Bruyne mögött, azonban a cselek tekintetében ő volt a leghatékonyabb.

Az elmúlt világbajnokságok után már-már törvényszerűvé vált, hogy a Real Madrid lecsap az aktuális világverseny legjobb játékosára. Gondoljunk csak Mesut Özilre, Toni Kroosra vagy James Rodríguezre. Jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy Hazard leigazolása csupán azon fog múlni, hogy a Chelsea mekkora összegért kívánja elengedni, hiszen a játékos már többször is kinyilvánította, hogy a Real Madridban akar futballozni. A legutóbbi hírek alapján egy 120 millió euró körüli összegért költözhet át a spanyol fővárosba, ahol nettó 15 millió euró lenne a fizetése.

Hazard játékstílusára szükség lehet Madridban. Tipikusan olyan játékos, aki képes feltörni az ellenfél védelmét. A Premier League-ben a tavalyi szezonban átlagosan 6 cselt mutatott be meccsenként, ami egyébként egyedülállóan magas, 81 százalékos hatékonyságot jelent. Nála magasabb számot csak Neymar tudott produkálni a tavalyi szezonban, átlagosan 7 sikeres cselt bemutatva – a francia bajnokságban. Úgy gondolom, a ligák közötti minőségbeli különbség alapvetően érzékelhető.

Messihez és Neymarhoz hasonlóan Hazard is képes a labdával arra, hogy lekösse a védők figyelmét, komplett védővonalakat törjön fel, területet nyitva ezzel játékostársainak. A Chelsea-ben jelenleg a támadások minősége nagyban függ tőle, a csapat átlagosan 1,56 xG-t produkált meccsenként az utolsó szezonban, Hazard xGChain mutatója 0,72, ami azt jelenti, hogy a gólszerzési lehetőségek kialakításának legalább a fele átmegy a belga támadón. Egy másik statisztika alapján átlagosan nagyjából 3 passzt adott az ellenfél tizenhatosán belülre meccsenként, amivel a Premier League élmezőnyében van. Ez ugyancsak megmutatja, hogy milyen fontos szerepet játszik a masszívan védekező ellenfelekkel szemben.

Ha csak azt nézzük, hogy hány helyzetet alakít ki átlagosan, a mutatói már kevésbé kiemelkedőek. A Chelsea játékosaként csupán egyszer adott több mint 10 gólpasszt egy idényen belül, de ha az egész londoni tartózkodását nézzük, akkor átlagosan 6,5 asszisztot oszt ki szezononként. Ez a szám a 2017/18-as évadban egyébként csupán 4 volt. A statisztikához persze az is hozzátartozik, hogy Hazard sok helyzetet alakít ki – meccsenként átlagosan 2,61-et –, társai azonban legtöbbször nem elég hatékonyak a kapu előtt.

Ha figyelembe vesszük az xA (expected assist) mutatókat, akkor Hazard meccsenkénti 0,27-es mutatója elmarad a liga legjobbjainak teljesítményétől. Kevin De Bruyne és Mesut Özil egyaránt 0,38-as xA-t produkálnak, de Eriksen (0,33-mal) is jobb Hazard-nál. Azonban ezt a képet több tényező is árnyalja. Conte csapatában Hazard egy jóval defenzívebb játékrendszerben futballozott, mint például Guardiola Cityjében De Bruyne, így Hazard nem tudott teljesen kibontakozni a támadóharmadban. A Chelsea csalódást keltő eredményei ugyancsak nem azt mutatja, hogy Hazard, a csapat legfontosabb játékosa olyan jól érezte volna magát idei szerepkörében. Ha azt nézzük meg, hogy átlagosan milyen minőségű helyzeteket alakítottak ki a játékmesterek a ligában, a négy játékos mutatója már közelebb van egymáshoz, bár De Bruyne és Eriksen még így is egyértelműen a legjobb ilyen tekintetben:

Hazard: 0,103 xA/helyzet

De Bruyne: 0,125 xA/helyzet

Özil: 0,109 xA/helyzet

Eriksen: 0,127 xA/helyzet

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy De Bruyne, Eriksen és Özil sokkal inkább irányítók, mint szélsők, ennek fényében kell ezeket a számokat is értelmezni. 

Hazard kapcsán meg kell említeni, hogy nem lövi tucatszámra a gólokat. A világ egyik legjobbja abban, hogy feltörje a védelmet, minőségi lehetőséget teremtsen társainak, de nem tipikus góllövő. A tavalyi szezont 12 góllal zárta. A legtöbb találatát a 2015/2016-os idényben szerezte, szám szerint 16-ot.

Ha a büntetőket nem számoljuk, 0,25-0,3-as xG körüli értéket hoz évek óta meccsenként. Csak összehasonlításképp: Asensiónál ez 0,23, Bale a tavalyi szezonban 0,61-es xG-t produkált meccsenként, Cristiano Ronaldo pedig 1,05-ös kiemelkedő mutatóval zárta a szezont. Nyilván ezeket az adatokat helyén kell kezelni: az angol bajnokságban a topcsapatok nem kerülnek annyi tiszta helyzetbe ellenfeleikkel szemben, mint Spanyolországban, nincs annyi tiszta gólszerzési lehetőség, de a játékosok pozíciója sem feltétlen egyezik.

Mindezek tekintetében a Real Madridnak valóban szüksége lenne Hazard-ra? Nehéz kérdés, ugyanis Ronaldo távozásával a klubnak leginkább egy olyan gólszerzőre van szüksége, aki megbízhatóan termeli a gólokat. Jelenleg a Madrid egyetlen valódi alternatívája csatár pozícióra az a Karim Benzema, akit az egész világsajtó lassan évek óta kritizál, akinek a gólszerzés nyilvánvalóan nem megy, még akkor sem, ha másféle szerepkört töltött be a csapaton belül.

Hazard érkezésével a fő kérdés az lenne, hogy Lopetegui képes lesz-e agresszívabb és gólra törőbb játékra ösztökélni a belgát. A másik fontos kérdés, hogy Benzema megtalálja-e góllövő cipőjét most, hogy Ronaldo távozásával első számú gólszerzővé léphet elő. Az kétségtelen, hogy a francia Cristiano Ronaldo partnereként gyakorlatilag hamis kilences pozícióban játszott, főként abból a célból, hogy területet nyisson a portugál előtt, és képes legyen őt kiszolgálni. A 2015/16-os szezonban produkált utoljára kiemelkedő mutatókat, amikor 0,91-es meccsenkénti xG mutatója mellett 24 gólt szerzett a bajnokságban. Azóta két idény alatt összesen 16 gólt lőtt a La Ligában. Ez akkor is nagyon kevés, ha vele kapcsolatban mindig kihangsúlyozzuk, hogy mezőnyben nagy munkát végez, több gólpasszt is kioszt, ám ezzel – köztük én is – inkább csak megmagyarázni próbáljuk a rossz csatárteljesítményt. A következő idényben ez nem lesz elég, abban biztosak lehetünk.

Az jelenlegi piaci helyzet azonban nem kedvez a Real Madridnak: Mbappé jelenleg mozdíthatatlan Párizsból, Harry Kane boldog Londonban, rajtuk kívül pedig nehéz olyan fiatal csatárt találni, aki hosszú évekig biztos megoldást jelenthet a támadóharmad csúcsán. A másik megoldás az, hogy egy viszonylag idősebb csatárt keres meg a Madrid, aki addig biztos megoldást jelent a csatár posztra, amíg a klub biztosabban meg tud valósítani egy fiatalabb támadó leigazolását. Erre a célra megfelelő személy lehet akár Lewandowski is, aki szívesen otthagyná a Bayernt a Real Madrid kedvéért, vagy Higuaín, akinek helyzete bizonytalanná vált Torinóban Ronaldo érkezésével.

Felmerül a kérdés, hogy akkor miért ne igazolna a csapat egy csatárt és Hazard-t is? A helyzet az, hogy a belga kvalitásai elvitathatatlanok, viszont az ő játékstílusát ilyen szempontból könnyebb pótolni. A bal szélen nyilvánvalóan minőségi megoldást jelenthet, azonban a leigazolása egyben azt is jelentené, hogy Asensiónak kevés játékperc fog jutni. Hazardban még mindig van 3-4 év a legmagasabb szinten, ennyi idő alatt viszont a klub spanyol talizmánjának is előbb-utóbb el fog fogyni a türelme, ami könnyen úgy végződhet, hogy elhagyja a klubot. Aktuálisan tökéletes példa erre Kovačić esete, aki generációja egyik legnagyobb tehetsége, azonban Modrić és Kroos mögött nem tud kibontakozni, a két játékosban pedig még jó pár év benne van, így könnyen máshol köthet ki a fiatal horvát középpályás. Hazard leigazolása tehát közvetlenül érintené Asensio helyzetét is.

Azzal nehéz lenne vitatkozni, hogy Hazard leigazolása előnyére válna a Real Madridnak. Teljesen egyértelmű, hogy a belga érkezése előrelendítené játékot, nagy kreativitást hozva a támadóharmadba. Azonban nem jelent megoldást a gólszerzési problémára, ami Ronaldo távozásával egyértelműen jelentkezni fog, és aminek megoldása talán az egyik legfontosabb nyári feladat a Real Madrid vezetőségének. Mindenesetre valószínűnek tartom, hogy a madridisták nagy része örömmel elnézné Eden Hazard-t, ahogy épp madridi mezben kergeti őrületbe az ellenfél védőit a Bajnokok Ligájában.

Forrás: managingmadrid.com; penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK