Real Madrid–Barcelona: megszokott párharc a spanyol kupában

Az idei elődöntő lesz a két spanyol gigász 20. párharca a spanyol kupa történetében. Az eddig rendezett 33 mérkőzésből a Real Madrid győzött 12, míg a Barcelona 14 alkalommal, 7 találkozó pedig döntetlennel végződött.

Ez lesz a Real Madrid és a Barcelona huszadik párharca a Copa del Rey történetében, amióta a csapatok ezen a néven vesznek részt a sorozatban. A mérleg eddig eléggé kiegyenlített: a Real Madrid tíz alkalommal jött ki győztesen a párharcból, a Barcelona pedig kilencszer tudott ellenfele fölé kerekedni. Ha nem számítjuk az egymás ellen lejátszott egymeccses döntőket, mindkét csapat hatszor-hatszor jutott tovább. 

Copa del Rey: A Clásico ünnepe
Összesen 33 találkozót vívtak a felek a sorozat keretein belül, a Real Madrid 12-szer, míg a Barcelona 14-szer diadalmaskodott, 7 találkozó pedig eldöntetlenül ért véget. Ezeken a mérkőzéseken a fővárosi csapat 64 gólt szerzett, míg a katalán együttes 63 alkalommal talált be az ellenfele kapujába. 

A felek legutóbb a 2014-es fináléban találkoztak, amikor a Real Madrid tudott nyerni a Mestallában rendezett mérkőzésen, melynek legemlékezetesebb momentuma Gareth Bale oldalvonal melletti páratlan sprintje volt a madridi szurkolók számára.

A két csapat hatodszor találkozik a kupa elődöntőjében. Kétszer a Barcelona, négyszer a Real Madrid jutott be a döntőbe. A legutóbbi két kétmérkőzéses párharcukra is a sorozat elődöntőjében került sor. 2013-ban hiába masírozott a királyi gárda a kupadöntőbe, ott saját pályáján kapott ki a városi rivális Atléticótól hosszabbításban. 

Első találkozásukra 1916-ban került sor a kupában, az akkor Copa del Rey Alfonso XIII néven kiírt sorozat elődöntőjében. A Barcelona 2-1 arányban győzött az odavágón, a Madrid (a klub akkor még nem viselte a Real nevet) 4-1-re nyerte a visszavágót, de az akkori szabályok szerint ez döntetlent eredményezett, ugyanis mindkét csapat egyszer-egyszer győzött, a gólkülönbség pedig akkoriban még nem számított. Ez azt jelentette, hogy a feleknek megismételt mérkőzésen kellett egymásnak feszülniük, amely 6-6-ra végződött, így következhetett még egy újrajátszás. Ezt a madridi csapat 4-2 arányban nyerte meg, és bejutott a fináléba. Valószínűleg az elődöntő facsarhatta ki annyira a fővárosiakat, hogy aztán a döntőben 4-0 arányú vereséget szenvedjenek az Athletic Bilbaótól.

A Real Madrid és a Barcelona 19 párharca a spanyol kupában

Év Kör Továbbjutó Végső győztes
1916 Elődöntő Real Madrid Athletic Bilbao
1926 Negyeddöntő Barcelona BARCELONA
1936 Döntő Real Madrid REAL MADRID
1943 Elődöntő Real Madrid ATHLETIC BILBAO
1954 Elődöntő Barcelona VALENCIA
1957 Negyeddöntő Barcelona BARCELONA
1959 Elődöntő Barcelona BARCELONA
1962 Negyeddöntő Real Madrid REAL MADRID
1968 Döntő Barcelona BARCELONA
1970 Negyeddöntő Real Madrid REAL MADRID
1974 Döntő Real Madrid REAL MADRID
1983 Döntő Barcelona BARCELONA
1990 Döntő Barcelona BARCELONA
1993 Elődöntő Real Madrid REAL MADRID
1997 Nyolcaddöntő Barcelona BARCELONA
2011 Döntő Real Madrid REAL MADRID
2012 Negyeddöntő Barcelona BARCELONA
2013 Elődöntő Real Madrid ATLÉTICO MADRID
2014 Döntő Real Madrid REAL MADRID

Azon 12 alkalom során, amikor nem a döntőben találkoztak a csapatok, a párharc győztese nyolc alkalommal magát a sorozatot is megnyerte a későbbiekben. 

Forrás: as.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK