Egytől egyig: Real Madrid – Barcelona (0-3)

Újabb El Clásico rövid időn belül, újabb félelemmel teli 90 perc, majd még ugyanennyi következik szombaton. Klasszikuson madridi szempontból olyan, hogy hazai pálya előnye, nem létezik: az utolsó öt, Bernabéuban megrendezett klasszikuson négy katalán győzelem született az egy hazai siker mellett. Az, hogy megint nem sikerült két vállra fektetni a katalán gárdát, ráadásul visszafele sült el a puska, még csak enyhe hasonlat. A Barcelona ellátogatott a fővárosba, majd lesimázta a futballvilág egyik, ha nem a legnagyobb összecsapását. Megint. Nagyon unom már.

Csapatok

Real Madrid (4)
Egy hazai 3 gólos vereség alapvetően 1, esetleg 2 pontot indukálna, viszont ezúttal azért árnyaltabb a helyzet. A Real dominálta a meccset egészen a 70. percben érkező összeomlásig, amikor egy centerezést követően a menteni igyekvő Varane saját kapujába kotorta a labdát. Még az első bekapott találat után felsejlettek reménysugarak, utána azonban borult minden. Háromszor annyi kapura lövés a madridi oldalon, labdabirtoklásban abszolút egyenrangú felek küzdelme volt ez, a helyzetkihasználás viszont továbbra is a csapat Achilles-sarka. Az utóbbi hetekben is ugyanez volt a probléma, a Levante ellen kierőszakolt győzelem és a Girona elleni hazai vereség alkalmával egyaránt a saját életét nehezítette meg a csapat. Ezúttal sem volt másképp, ráadásul a leginkább bosszantó tény az az, hogy az odavágón is simán lehetett volna többgólos madridi győzelem, de az 1-2 akkor a végén Bale lábában maradt. Most meg egy olyan Barcelona nyert minden megerőltetés nélkül Madridban, amely semmi különlegessel nem rukkolt elő, Messi nagyjából 50 százalékon pörgött, a kihagyott helyzetek, a buta hibák és a védelmi megingások viszont azon nyomban megbosszulták magukat. Nincs olyan játékos, aki folyamatosan tudja szállítani a gólokat, hiába Benzema jobb formája, vagy Vinícius berobbanása a kezdőbe, ez így nagyon kevés. A madridistáknak pedig megalázó. 

Barcelona (7)
Átlagosan jó teljesítményt nyújtottak, Ter Stegen pedig nem egyszer mentette meg csapatát az utolsó pillanatban, sokat köszönhetnek neki a társak. Szerintem semmi különleges nem volt a játékukban, az igazán elszomorító dolog az, hogy még így is simán gurítanak hármat a Santiago Bernabéuban. Ha Varane nem sodorja be a labdát Navas kapujába, akkor megteszi Suárez, ott pedig végleg eldöntötték a továbbjutás sorsát. 

Játékosok

A mérkőzés embere – Vinícius Junior (8)
Továbbra is az egyetlen ember, akiben látom azt a fantáziát, hogy bármikor képes hülyére venni bármelyik szemben álló védőjét. Magasan övé a legtöbb sikeres csel a mezőnyben (5), de a kulcspasszok (3) listáját is vezeti Kroos mellett. Alapvetően jó döntéshozatal jellemezte, nem szórta el annyit a labdát, mint korábban több alkalommal, a társakat pedig sokszor hozta már-már kihagyhatatlan helyzetbe. A sok dicséret mellett azonban meg kell említsem a pocsék helyzetkihasználását is, ugyanis legalább 3 gólhelyzetben nem tudott megfelelően higgadt maradni. Az igazsághoz és az én értékítéletemhez hozzá tartozik viszont, hogy nem tudok nagyon haragudni rá, mert többször élményszámba megy, amit látok tőle, ráadásul úgy gondolom, hogy ne egy 18 éves srácra rakjuk rá a terhet, hogy nyerje meg a meccset a Barcelona ellen. Fiatal tehetségek tömkelege nem váltja be a hozzájuk fűzött reményeket, Vinícius esetében viszont hiszem, hogy a megfelelő tapasztalattal a háta mögött – nem is olyan sokára – már a madridi támadósor vezére válhat belőle. 

Keylor Navas (6)
Én úgy gondolom, hogy nem volt elég éles, legalábbis egy formában és meccsben lévő Keylor Navas megfogja Suárez lövését az első gólnál. Lehet, hogy én becsülöm túl a Costa Rica-i hálóőrt, mindenesetre bemutatott pár védést így is, a büntetőnél viszont megint csúnyán rászedték. Felelőtlenség volna bármit is az ő nyakába varrni, én csak azt a kicsi pluszt vártam tőle, ami már rengeteg góltól mentette meg a Real Madridot. 

Dani Carvajal (5,5)
Számomra ez most egyáltalán nem volt meggyőző. Dembélével nem igazán tudott mit kezdeni, ráadásul a Barca első gólja pont ebből indult ki. Több sikeres szerelést és tisztázást így is bemutatott, támadásban viszont nem tudott megfelelően hatékony lenni, legalábbis ami a beadásokat illeti. 

Sergio Ramos (4)
Az utóbbi hetekben több tanári előadást is bemutatott, ezúttal viszont nem tudott olyan teljesítményt nyújtani. Egy szerelés és labdaszerzés szerénykedik a neve mellett, ráadásul többször késve érkezett vagy lépett ki a katalán támadókra. Az első gól tökéletes példa erre, amikor a centerezést kívánta levédekezni, holott Dembélét Carvajal és Varane is próbálta lefedni, miközben Suárez üresen robbant be, Ramos pedig egy ütemmel később kilépve már lekésett a lövésről. 

Raphaël Varane (4,5)
Spanyol társához hasonlóan ő sem brillírozott, öngóljával pedig megkoronázta ezt a performanszot. Alapvetően nem mondanám, hogy kapitális hibákat követett el a védelem, de mindig egy-két ütemmel később érkeztek a támadásokra, ez pedig pont elég volt az újabb megalázó vereséghez. A francia nem tudott tényező lenni, Suárez több alkalommal is megverte, ez pedig még egy szög volt a csapat koporsójába.

Sergio Reguilón (7,5)
A csapat egyik legjobbja volt, fiatal kora ellenére rendkívül éretten futballozott. A legtöbb tisztázás (3) fűződik a nevéhez, de emellé még jutott 3 labdaszerzés is. Ezúttal hatkényan tudta segíteni a támadásokat is, az egyértelműen veszélyesebb bal oldalon Viníciusszal nem egyszer okoztak fejtörést a katalán védőknek, valamint nagyon könnyen gólt is szerezhetett volna, ha kicsit jobban sarokra fejeli Vinícius beadását. 

Casemiro (5,5)
Felemás teljesítményt nyújtott, az első játérészben határozott volt, több sikeres szerelése és labdaszerzése is volt, de két kulcspasszt is odapakolt a saját neve mellé, ami nála különösen pozitív. Jött azonban a második félidő, amely során a Barca próbált feljebb kapcsolni, ekkor már Casemiro is bizonytalanabb lett. Az öngól után összehozott egy büntetőt még a katalánoknak egy borzalmasan ütemtelen belépő után, Suárez pedig a lehető legmegalázóbb módon hajtotta végre az ítéletet. Na itt volt az a pillanat, amikor majdnem kikapcsoltam a tévét.

Luka Modrić (6,5)
A középpálya legjobbja volt, támadásban és mezőnymunkában, védekezésben egyaránt. Kulcspasszok (2) tekintetében jól segítette a támadásokat, hosszú passzokban Casemiróval vetekedve ő forgatta leginkább a csapatot. Négy labdaszerzésével és egy tisztázásával hathatósan közreműködött a középpályás védekezésben, amivel továbbra is bizonyítja, hogy nem büdös neki a munka.

Toni Kroos (6)
Holtversenyben a legtöbb kulcspassz (3) fűződik a nevéhez, valamint ő hajtotta végre a legtöbb sikeres passzt a Real Madridból. Az ő játékához nagyon kell, hogy Modrić is pályán legyen mellette, a horvát ugyanis képes levenni a válláról a védekezés kényelmetlen terhét, ennek megfelelően ő jobban koncentrálhat a támadások építésére.  

Lucas Vázquez (6,5)
Felvette a munkáskesztyűt, és lerobotolta ezt a másfél órát a Bernabéuban. Nem ő a legtechnikásabb játékos, viszont az vitathatatlan, hogy szívét-lelkét kiteszi a pályára. Tipikus iparos, aki mindig segít, ha bajban van a gárda, jelen pillanatban pedig hiszem, hogy hasznosabb tagja a kezdőnek, mint mondjuk Bale. A legtöbb sikeres szerelés fűződik a nevéhez, kulcspassz és több sikeres cselt is bemutatott. Azt azért kihangsúlyoznám, hogy nem tőle kell várni a megváltást, ezért nem is igen szoktam érteni az őt sárba tipró kritikákat. 

Karim Benzema (5)
Ez most elég halovány volt. Az első játékrészben aktívabb volt, utána viszont teljesen eltűnt a francia. Egy kulcspassz és egy kapura lövés, ami viszont a meccs egyik legnagyobb helyzete volt. Több beindulása is veszélyes volt, valamint szokásos módon többször lépett vissza labdáért a középpályára, ez viszont nagyon kevés volt ezúttal. 

Cserék

Gareth Bale (4,5)
Nem a legjobb időszakát éli, de azt is megkockáztatom, hogy ennél rosszabb időszaka még nem is volt Madridban. Sajnos nem tud sokat hozzátenni a játékhoz, nagyon enerváltnak érzem, nem tud dinamikát vinni saját játékába. 

Fede Valverde (5)
A harmadik gól után érkezett Casemiro helyére, leginkább abból a célból, hogy felszedjen magára még néhány játékpercet.

Marco Asensio
Bő tíz percet kapott Solaritól, ennyi idő alatt nem tudott kibontakozni, de 0-3-nál sokat nem is vártam már egyik cserénktől sem. 

Edzői teljesítmény

Santiago Solari (5)
Alapvetően a kezdőcsapattal egyáltalán nem volt baj, taktikája működött az első félidőben, csupán a gól hiányzott a játékból. Felemásan tudom azonban csak megítélni, ugyanis a Real dominálta a meccset, majdnem minden mutatóban a Barcelona fölé kerekedett, aztán jött a hirtelen összeomlás. Ami aggasztó, hogy ezek a bekapott gólok mind olyanok voltak, amelyek nagyon könnyen jöttek, nem végletekig kidolgozott akciók voltak, hanem egy-egy megingás után bekotort találatok. Dembélével nem igazán tudott mit kezdeni a védelem, de Suárez is vígan ficánkolt a madridi tizenhatoson belül, ennek megfelelően le is rendezte a meccset és a továbbjutás kérdését is. A látványosan rossz helyzetkihasználást nem lehet teljes egészében az ő nyakába varrni, mindenesetre javítani kell ezen mindenképp, mert így nem csak a Barcelona ellen lesznek gondok. Solari alatt nagyon hullámzóvá vált a csapat teljesítménye, 2-3 hétig parádés a játék, bizakodásra adva okot, utána viszont érkezik a hidegzuhany, amiből meccsekig nem tud kijönni a gárda. Ezen mindenképpen változtatni kell, mert különben nem igazán látom, hogy merre halad ez az építkezés.
 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Tovább

Aki láthatatlanul vált legendává…

Toni Kroos a mai napon bejelentette visszavonulását. Eme szubjektív szösszenet ennek margójára készült, pusztán érzelmi felindulásból. Szubjektivitását ajánlott…