Egytől egyig: Rayo Vallecano – Real Madrid (1-0)

A spanyol bajnokság 35. fordulójában a Real Madrid a sereghajtó Rayo Vallecanót látta vendégül. Zidane ezúttal is megkeverte a kártyákat, nem sűrűn látjuk ugyanazt a kezdőcsapatot. Nincs már sok hátra az idényből, így a játékosoknak is egyre kevesebb ideje marad a bizonyításra. Az, hogy ez kinek mennyire sikerül, arra csak nyáron kapunk választ, mindenesetre következzen a meccs szokásos értékelése, kizárólag szubjektív módon.

Csapatok:
Rayo Vallecano (7)
Jól zárták a területeket Real előtt, miután megszerezték a vezetést, nem is nagyon akarták kiengedni a kezükből. 11 kapura lövésük kettővel több, mint a Real Madrid ugyanezen mutatója, Még ezzel a győzelemmel is 6 pontra vannak a bent maradástól, ami azért jól jelzi a Real jelenlegi formáját is, mindenesetre dicséretes, hogy sikerült otthon tartaniuk a 3 pontot.

Real Madrid

Real Madrid (2)
Az első félidő megint azt hozta, amit eddig megszokhattunk: volt néhány kialakított helyzet, amit aztán nem sikerül gólra váltani, így inkább a görcsösség jellemezte a csapat játékát. A Rayo egy igen véleményes büntetővel szerezte meg a vezetést, Zidane csapata utána viszont nem tudott jól reagálni. Értem én, hogy idény vége van, meg hogy állítólag tisztogatás előtt áll a keret, de könyörgöm, valami felfelé ívelő tendenciát mutasson már a játék, mert az, hogy a meccs előtt tökutolsó, liga legrosszabb védelmével rendelkező Rayo ellen szenved a csapat, az már tényleg fájdalmas. Taktikai elemek legritkább esetben fordulnak csak elő, legalábbis a tudatosság momentumai nem igazán vannak meg a madridiak játékában. Tényleg remélem, hogy csak átmeneti állapot ez, a nyár folyamán pedig sikerül felfrissíteni úgy a keretet, hogy utána ténylegesen a bajnoki címért harcoljon a csapat. A 2 pont csak azért, mert kvázi tétnélküli meccs volt, de attól függetlenül nem kevésbé bosszantó az amit láttunk.

Játékosok:
A meccs embere –  Toni Kroos (7)
Kroos nem hazudtolta meg magát, ma is megfelelően precíz volt mindamellett, hogy a támadásokat is próbálta beindítani, több-kevesebb sikerrel. A csapatban a legtöbb szerelés (4) és kulcspassz (3) is az ő neve mellé került fel, 13 párharcából pedig 12-t megnyert. Nehéz dolga volt, különösen akkor, amikor kezelnie kellett a Rayo magas és intenzív letámadását, de ezeket alapvetően jól vezényelte le. Több alkalommal segítette a társakat mozgásával, a labdakihozataloknál nagyon fontos szerepe volt. 

Thibaut Courtois (6)
Az ő teljesítménye azért még a jobbak között volt, volt pár fontos védése a mérkőzés elején, a beívelt labdákra is jó ütemben mozgott ki. Magabiztos volt a kapuban ezúttal a belga, a büntetővédés pedig alapvetően nem profilja, így azért felesleges is felelősségre vonni.

Dani Carvajal (3)
Robotolt fel-alá, viszont nem tudta hatékonyan segíteni a támadásokat. Sokszor rossz döntéseket hozott, rengeteg rontott passza volt az ellenfél kapuja előtt. Teljesen feleslegesen nyelt be a meccs vége felé egy sárga lapot, kissé szét van esve a játéka –  bár ezzel nincs egyedül. 

Carvajal

Jesús Vallejo (5,5)
Nem volt rossz meccse a fiatal spanyolnak, bár elég volt egyszer elkésnie, aztán befújták rá a büntetőt, ami számomra kissé még mindig érthetetlen. 3 sikeres szerelése volt, ami a védelemben ezúttal a legjobbnak bizonyult.

Raphael Varane (6)
Jól irányította a védelmet, amit idén nem valami egyszerű összerántani. Alapvetően nem a védelmen múlt a mai vereség, sokkal inkább a támadójáték teljes tanácstalanságán. A francia nevéhez így is 10 tisztázás és több sikeres szerelés fűződik, valamint a játékot is neki kellett szerveznie hátulról. 

Marcelo (2)
Ez valami borzasztó volt. Nyilván nincs egyedül, valamint a körülményektől sem lehet elvonatkoztatni, de magához képest ezt a teljesítményt nehéz értelmezni. Vakvilágba ívelt labdák, senkiföldjén landoló indítások, védekezésben pedig egyáltalán nem érezte a ritmust. 

Marcos Llorente (4)
A meccs nagy részén észrevehetetlen volt, egyik alkalommal rá is csodálkoztam, hogy ő is fenn van a pályán. 1 kulcspassza és 2 szerelése volt, védekezésben nem igazán tudott olyan teljesítményt nyújtani, mint Casemiro szokott, kissé halovány volt a spanyol.

Luka Modrić (2)
Feltűnően rosszul kezdte a meccset a horvát, rengeteg eladott labda jellemezte, de alapvetően nem találta a ritmust, a meccs nagy részén gyakorlatilag észrevehetetlen volt. Zidane végül le is hozta, neki is jobb lesz, ha vége ennek a szezonnak.

Modric

Dani Ceballos (4)
A rombusz középpálya csúcsa volt a fiatal spanyol, nála még lehetett látni próbálkozásokat, hogy kicsit felrázza a Real passzjátékát és dinamikát vigyen egy-egy megindulással a támadások építésébe. Nem játszott rosszul, de nem tudott igazán hatással lenni.

Gareth Bale (2)
Ez az erőlködés, amit hétről hétre produkál, már tényleg nem tudok rá mit mondani. Nagy kérdés, hogy ki fogja őt elvinni Madridból, itt én már nem nagyon látom a jövőjét. Neki volt a legnagyobb esélye, hogy gólt szerezzen, végül elrontotta a száz százalékos ziccert.

Mariano (4)
Jól mozgott a dominikai származázú csatár, az első percekben majdnem sikerült is rögtön betalálnia, de nem sok labda jutott el hozzá utána. Nem kapott valami sok lehetőséget idén, de alapjában nagy potenciál van benne, ezúttal viszont nem tudta góllal segíteni csapatát, Zidane a meccs vége felé le is cserélte.

Cserejátékosok:
Brahim Díaz (3)
Kicsit túlpörögve érkezett a pályára, kevés jó megoldást nyújtva a csapatnak. Mindenestre rajta legalább látszott az akarás.

Isco (3,5)
Alapvetően jól szállt be, bemutatott pár cselt, de nem igazán tudott komoly hatással lenni a Real támadójátékára.

Isco

Lucas Vázquez (-)
Nem igazán jutott neki sok idő, Marianót váltotta és mindössze 9 labdaérintésig jutott bő 10 perc alatt.

Edzői teljesítmény:
Zinédine Zidane (3)
Sérülések miatt ezúttal Ramos és Benzema sem szerepelhetett a kezdőben, helyettük végre szerepet kapott Mariano és Vallejo is. És akkor nagyjából ennyi volt a pozitívum. Én nem szeretném lehúzni Zizout, de azt nem tudom elfogadni, hogy a lesajnált, tökutolsó Rayo ellen úgy menjen fel a csapat, hogy totális tanácstalanság van és semmi koncepció nincs a támadójátékban. A Rayo magas és intenzív letámadása láthatóan megzavarta a csapatot, annak ellenére, hogy tele volt a középpálya az ilyen helyzeteket jól kezelő, labdabiztos játékosokkal (Modrić, Kroos, Ceballos). Maga a felállás is viszonylag új volt, ez a támadások építésénél is megmutatkozott, a rombusz középpálya nem igazán működött. A kérdés az, hogy nem már nem nagyon szeretne ezzel a kerettel építkezni, vagy ennyit tud csupán kihozni a jelenlegi csapatból.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK