A játékos, akire a Barcelona a jövőjét akarta építeni – Avagy kicsoda Takefusa Kubo?

A legfiatalabb gólszerzőnek lenni a japán liga történetében? Pipa. 30 meccsen 74 gólt szerezni a Barcelona ificsapatában? Pipa. 18 évesen bolonddá tenni a Real Madridnál a BL-győztes csapattársaidat edzésen? Pipa.

Figyelem! Felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy a következő videó egyes embereknél égési sérüléseket okozott. A tartalom csakis saját felelősségre tekinthető meg!

„Mit nekem Varane, Marcelo vagy Navas?” – gondolhatta Takefusa Kubo az egyik múlt heti edzésen. Az ifjú japán úgy etette meg a fent nevezett tapasztalt profikat, hogy azok csak bottal üthették a nyomát. Joggal merülhet fel a kérdés szerte a nagyvilágban: „Mégis ki a fene ez a srác?” Ki a fene ez az apró kölyök, aki csak most kelt ki a tojásból, de pár nap edzés után olyan pimaszul szívatja többszörös BL-győztes társait, hogy azok csak pislognak, mint miskolci kocsonyában a béka?

Persze a Madrid szurkolói már jól tudják ki az: Takefusa Kubo, aki épphogy betöltötte a tizennyolcat, de már a japán felnőttválogatottban kergeti a bogyót. Takefusa Kubo, aki a Tokyo FC-ből érkezett, és akit elvileg a Castillába szánt a klub vezetősége.

Ráadásul nem először jár Spanyolországban: mindössze tíz éves volt, mikor a Barcelona 2011 augusztusában leigazolta a La Masiába. Első ott töltött szezonjában pedig máris megmutatta, mit tud: 30 ligameccsen 74 gólt tett el az ellenfeleknek. Ez még gombócból is sok. 

Sokan már akkor Messihez hasonlították a mozgását. Gabriele Anello újságíró szerint azonban ez nem igazságos. Szerinte Kubo „a következő évtizedek egyik legnagyobb tehetsége”, és más típusú játékos, mint "Mr. GOAT".

„Technikai szempontból rendkívüli adottságai vannak: gyorsaság, természetellenes reflexek, halálos cselezési képesség, hihetetlen „látás” a pályán a gólpasszokhoz. Ha csak az egytizedét beváltja a hozzá fűzött reményeknek, már egy csodálatos játékos lesz belőle.”

A Barcelona persze foggal-körömmel ragaszkodott volna hozzá, de a FIFA kiskorúak szabálytalan igazolása miatt megbüntette őket, így kénytelenek voltak Kubót visszaengedni Japánba.

Ahol is a Tokyo FC játékosa lett, először az ifik között, majd az első osztályban, ahol mindössze tizenöt évesen debütált. Csupán öt hónap kellett hozzá, hogy megszerezze első gólját, amivel klubja valaha volt legfiatalabb gólszerzője lett.

„Szinte sokkolta a japán foci világát” – meséli tovább Anello. – „Persze nem mondhatjuk, hogy nem ismerték, hiszen vele készült reklámfilmek mentek a japán nemzeti csapat meccseinek félidejében is. Annak ellenére, hogy akkor még nem is lépett pályára a felnőttek között.”

A Tokyo FC-nél töltött időszakában 19 meccsen 4 gólig jutott. Aztán kölcsönadták a Yokohamának, ahol az Andrés Iniestát is soraiban tudó Vissel Kobe ellen is betalált. A 2018/2019-es szezonban pedig kiteljesedett: 2019. január 31-én visszatért a Tokyóba, ahol bajnoki címet ünnepelhetett a szezon végén. Később, amikor biztossá vált a távozása, mind csapattársai, mind a szurkolók hősként búcsúztatták.

Japánba való visszatérése továbbra is kísérti a Barcelonát. Az akadémia egy korábbi edzője, Joan Vila azt nyilatkozta, hogy Kubo olyan játékos, akire a klub építeni szeretne a jövőben. Vila szerint a japán srác egy Messihez hasonló tehetség és ikon.

Olyan tehetség, akit a csapattársai és az edzői is imádtak.

Később, a Barcelona eltiltása után Vila utódja nem mutatott érdeklődést Kubo iránt, annak ellenére, hogy a szülők kívánsága az volt, hogy mind Kubo, mind testvére térjenek vissza a katalánok akadémiájára.

A Barcelona számára pedig talán az egyik legkiábrándítóbb élmény most Kubót habfehér mezben látni. Vagy, ahogy Vila utólag nyilatkozta az AS-nek: „A Kubo-ügy hosszú-hosszú évek óta a Barcelona legnagyobb hibája volt.”

Lionel Messi lehetséges utódjából a legnagyobb rivális játékosává válni – nos, Kubo egész sok mindent megízlelhetett eddigi rövidke pályafutása során.

Kevesebb mint egy hónapja van a Real Madridnál, és úgy tűnik, már tökéletesen beilleszkedett. Az elkötelezettsége és a magabiztossága – melyeket a La Masián is legnagyobb erényei közé soroltak – pedig különösen figyelemreméltó, főleg annak tudatában, mekkora világsztárokkal került egy öltözőbe.
Nincs bizonytalanság, nincs idegeskedés – csak egy fiatal labdarúgó van, aki készen áll arra, hogy berobbanjon a futball világába. És úgy tűnik, hiába csak tizennyolc éves, tökéletesen alkalmas is erre.

Forrás: joe.co.uk
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK