Achraf Hakimi: Imádnám, ha sikeres lehetnék Madridban

A Borussia Dortmundnál kölcsönben lévő hátvéd beszélt a németországi életéről, a madridi tapasztalatairól, valamint a jövőjéről is.

Kezdjük a Slavia Praha elleni, a héten elért dupláddal. Micsoda teljesítmény! Mit mondott az edződ, illetve a csapattársak hogyan vélekedtek a mérkőzés után? 
Nagyon boldog vagyok, hogy győzelemhez segíthettem a csapatot, ez volt a legfontosabb, hiszen nehéz csoportban vagyunk. Az edzőnk kissé előrébb játszatott ezúttal, és amikor önbizalommal van tele az ember, mindig megpróbál annyiszor a tizenhatoson belülre kerülni, ahányszor csak lehet. Szerencsére kétszer is betaláltam. Az öltözőben a többiek gratuláltak, és volt egy kis tréfálkozás is… A góljaimat mindenesetre a páromnak és a szíve alatt hordott gyermekünknek ajánlom. Mindig beszélünk a meccsek előtt, szerdán pedig mondtam neki, hogy gólt akarok szerezni, és azt utána nekik ajánlani. Végül mindkettőjüknek jutott egy-egy találat. 

Immár több, mint egy éve vagy a Borussiánál, és ott is leszel egészen júniusig. Hogyan sikerült a beilleszkedés Németországban? Nagy váltás lehet Spanyolország és Marokkó után. 
Azt kell mondanom, kiválóan sikerült. Tudtam, hogy olyan helyre jövök, ahol a váltás egyben kihívás is lesz, és hogy nagyon messzire kerülök onnan, ahol egész addigi életemben voltam. Soha nem egyszerű megszokni egy új kultúrát és megtanulni egy új nyelvet, de a csapattársaim, és a mindig mellettem álló emberek nagyon megkönnyítették a dolgomat, köszönöm nekik. Igazán boldog vagyok itt. 

Getaféban láttad meg a napvilágot, szüleid hazája Marokkó, most pedig Dortmundban vagy. Meglep, hogy már ekkora utat jártál be?
Ez volt az, amit mindig is akartam. Azért jöttem ide, mert fejlődni akartam játékosként, és az út, amelyet be kell járnod, nem mindig az az út, amelyet a kezdetben elképzeltél. Néha kell ilyesfajta tapasztalatokat is szerezned, el kell kerülnöd máshova, hogy eljuss oda, ahová valójában akarsz kerülni. Az én esetemben ez a Németországba szerződést jelentette, és azt kell, hogy mondjam, eddig nagyszerűen alakult minden. Hálás vagyok az itt kapott lehetőségért, hogy fejlődhettem, mint játékos és ember is. 

A német futball gyors, fizikális, és nagyon támadó szellemű. Ezekkel a tulajdonságokkal kivétel nélkül rendelkezel. Hogyan alkalmazkodtál a Bundesligához, mint labdarúgó? 
Magammal hoztam a játékstílusomat, és az elképzeléseimet a játékról, de tudtam, hogy sokat kell fejlődnöm. Amióta megérkeztem, azt érzem, lépésről lépésre éppen ezt teszem. Ezt kell folytatnom, erre van szükségem, jobb játékossá váltam, és rendszeres játéklehetőséghez jutok. Folyamatosan játszom, és ezt nagyon élvezem. Mindent összevetve ez az önbizalmamra is jó hatással van, köszönettel tartozom a klubnak, az edzőmnek, és a társaknak is. Ez az önbizalom teszi lehetővé, hogy kifejezzem magam a pályán, és szabadon tudjak játszani. Ez már egy másik Achraf. 

Achraf

Amikor látunk játszani, az az érzése az embernek, hogy még ennél is több van benned. Mindkét oldalon tudsz játszani, intenzívebb a védekezésed, és támadásban is sokkal jobban lehet érezni a jelenlétedet. 
Nem tudnám megmondani, melyik oldalon érzem magam otthonosabban. Sokat tanultam a játékról mindkét szárnyon, ezt akarom folytatni. Több lábon állok, bármelyik edző, akinek olyan játékosa van, aki mindkét oldalon bevethető, tudja, hogy ebből a csapat csak profitál. Ha a jobb oldalon játszok, az oldalvonal mellett török előre és beadásokkal próbálkozok, ha pedig a bal oldal az enyém, többet kezdeményezek összjátékot a csapattársaimmal, és próbálok lövőhelyzetbe kerülni. Akkor is lőhetek, ha a jobb oldalon vagyok, de ezt onnan kedvezőtlenebb helyzetből tehetem csak meg. 

Milyen a viszonyod Dortmundban Lucian Favre vezetőedzővel? Hasonlítható Zidane-hoz? 
Igazán jól kijövünk. Mindig próbál segíteni, videókat mutat nekem, igyekszik javítani a hibáimat, tudja, hogy fiatal vagyok, fogékony vagyok a tanulásra, és mindig figyelek is rá, mert minden, amit mond nekem, az az igazságot tartalmazza. Rengeteg tapasztalatot szerzett már, és mindig segíteni próbál, legyen szó edzésekről vagy mérkőzésekről. Olyan, mint Zidane, mindketten szeretnek beszélni a játékosokhoz, odafigyelnek a játékosaikra, és segítik őket a fejlődésben, hogy a csapat, mint egység, előrébb tudjon lépni. Igen, valóban sok a hasonlóság köztük. 

Még csak néhány hónapja voltál Németországban, amikor a Dortmund ügyvezető igazgatója, Hans-Joachim Watzke azzal viccelődött, hogy puhatolózik Florentino Péreznél, vajon véglegesen át tudna-e igazolni. Egyértelmű tehát, hogy elégedettek veled Dortmundban. 
Mindig jó hallani, amikor megmondják az embernek, hogy azt szeretnék, ha maradna, pedig még egy éve sincs ott. Elgondolkozol rajta, hogy jól teljesítesz, elégedettek veled, és te is velük persze. De ez egy olyan döntés, ami nem rajtam múlik, ezt a két klubnak kell megbeszélnie egymással és az ügynökömmel. Folytatom a munkát a Dortmunddal, remélhetőleg nagy dolgokat fogunk véghezvinni együtt. 

Például letaszítani a Bayernt a trónjáról…
Tavaly egészen a legvégéig versenyben voltunk a bajorokkal a bajnoki címért, nagyszerű szezonunk volt, de végül ők nyerték el a salátástálat. De nincs olyan érv, amely szerint ne tudnánk idén mi nyerni. Jól dolgozunk, legyőztük a Bayernt a szezon elején a szuperkupáért vívott találkozón, ez pedig inspirál bennünket, megmutatja azt, hogy képesek vagyunk nagy dolgokat elérni. Ezen vagyunk. Remélhetőleg ez a mi évünk lesz. 

Amikor elhagytad Madridot, mi döntött Dortmund mellett? 
A lehetőségeim közül ezt gondoltam a legjobbnak, a Bundesligára jellemző játékstílus miatt. Beszéltem labdarúgókkal, akik korábban már játszottak ott, ilyen volt például Borja Mayoral. Elmondta nekem, hogy milyen itt a játék, és azt, hogy véleménye szerint jól illeszkednék a ligába. Visszatekintve úgy gondolom, jó döntést hoztam. 

Paco Alcácer veled egy időben érkezett a Dortmundhoz. Ő a legnagyobb támaszod az öltözőben? 
Igen, igazán jól kijövünk. Végül is ugyanazt a nyelvet beszéljük, egy országból jövünk. Azonnal megtaláltuk a közös hangot, nagyszerű a kapcsolatunk. Barátok vagyunk. 

Achraf

Nemrég játszottatok a Barcelona ellen. 0-0 lett a vége, de közelebb álltatok a győzelemhez. 
Vegyes érzésekkel jöttem le a pályáról, nagyon jól játszottunk, de nem tudtuk megszerezni azt a gólt, amely a győzelmünket jelentette volna. A játékunk boldoggá tett bennünket, egy topcsapat ellen futballoztunk, és komoly problémákat okoztunk nekik. Meglátjuk, hogy alakul a csoport. 

Azon az estén Ansu Fatival kerültél szembe, aki a szezon korai szakaszának a felfedezettje. Milyen benyomásokat szereztél róla? 
Szeretek focit nézni, láttam már korábban is játszani. Fiatal, folyamatosan fejlődik, jó játékos, és olyan klasszisokkal van körülvéve, akik csak segíthetik a fejlődésben. Nem volt könnyű ellene, valamint Messi és Griezmann ellen játszani, de jó munkát végeztünk. 

El tudod képzelni, milyen lenne szembe kerülni a Real Madriddal a Bajnokok Ligája későbbi szakaszában? 
Jelenleg lépésről lépésre haladok. Most arra kell törekednünk, hogy egyáltalán továbbjussunk a csoportból, tekintettel arra, hogy milyen négyesbe is kerültünk. Utána gondolkodhatunk azon, kiket kaphatunk az egyenes kieséses szakaszban. Ha a Real Madridot sorsolják össze velünk, természetesen különleges lenne számomra. Úgy kellene megközelítenem a párharcot, mint bármelyik másik mérkőzést, hogy csökkentsem a vállaimra nehezedő nyomást, de ez az a klub, amelyet mindig is az otthonomnak fogok hívni. Remélem, hogy erre nem kerül sor… Vagy legalábbis a sorozat egy nagyon késői szakaszában találkozunk. Mondjuk a döntőben, az nagyszerű lenne. 

Ünnepelnéd a gólodat a Real Madrid ellen? 
Hogy őszinte legyek, nem. Nem tenném, nem ilyen játékos vagyok. Ez a nevelőegyesületem, egy klub, amely sokat tett értem, megadta a lehetőséget, hogy futballista lehessek. Örökké hálás leszek a Real Madridnak. Nem tudnék ünnepelni. 

Az az idény, amikor a Real Madrid első csapatához tartoztál, különös volt. Debütálhattál a felnőttek között, megnyerted a Bajnokok Ligáját, de nem játszottál annyit, amennyit talán szerettél volna. 
Voltak pozitívumai és negatívumai is annak a szezonnak. Nehéz év volt, annak ellenére, hogy trófeákat nyertünk. Bemutatkozhattam a spanyol első osztályban, és a világ legnagyobb klubsorozatában, a Bajnokok Ligájában is, mindezt topjátékosok mellett. Nem az volt az elvárásom, hogy folyamatosan játsszak, tisztában voltam a szerepemmel, hiszen éppen, hogy felkerültem a Castillából. Azért voltam ott, hogy kisegítsem a többieket, és készen álljak, akármikor az edzőm lehetőséget ad nekem. 

Milyen volt a kapcsolatod Zidane-nal? 
Igazán jó volt, sőt, még most is az. Ő egy olyan edző, aki mindig jó tanácsokkal szolgált a számomra, a legjobbat akarta nekem, mintha csak a fia lettem volna. Amióta távoztam, többször is beszélt rólam, hálás vagyok érte, hogy megadta nekem a lehetőséget, hogy a Real Madridban, a világ legnagyobb csapatában futballozhassak. Bármi történjék, jó viszonyban leszünk. 

Már beleegyeztél abba, hogy az Alavéshez kerülsz kölcsönbe, de behúzta a kéziféket, és arra kért, maradj. Mit képvisel ő számodra? 
Ő egy példakép, egy fantasztikus játékos, aki továbblépett, és immár nagyszerű edző is. Rengeteget jelent nekem, hogy ő kérte, hogy maradjak. Ha egy olyan edző, mint ő, ilyet tesz, az csak motiváltabbá teszi a játékost, hogy még keményebben dolgozzon minden nap. 

A Real Madrid megnyerte a Bajnokok Ligáját, ő pedig lemondott. Úgy tűnt, elege van? 
Nem, én ebből semmit nem észleltem. Nem számítottam erre a lépésre, úgy gondoltam, a Real Madrid az ő otthona, és ez így is van, hiszen végül is csak meg kell nézni, hogy jött vissza, amikor a klubnak szüksége volt rá. Meglepett a távozása, nem számítottam rá. 

Röviddel ezután Cristiano is távozott. 
Igen, ez pedig egy újabb meglepetés volt. Semmit nem lehetett erről hallani a szezon végén, olyan volt, mint amilyen egyébként is szokott lenni. Amikor bejelentették, csak annyit tudtam mondani, hogy ez hihetetlen. 

A portugál távozása következtében keletkezett űr betöltésére igazolták Eden Hazard-t, akinek a bátyja, Thorgan jelenleg csapattársad Dortmundban. 
Néha beszélünk a csapatról. Ha tehetjük, közösen nézzük a Madrid meccseit, és megvitatjuk a dolgokat. 

Egy másik új igazolása a csapatnak Luka Jović, akit már ismerhetsz a németországi korszakodból. 
Klasszis csatár. Kétszer játszottam ellene, azonnal látszik, mennyire éhes a gólra. Nagy segítség lesz a Real Madridnak, akármikor lehetőséget kap. 

Achraf

Mint Real Madrid szurkoló, mi volt a reakciód, amikor a csapat teljesen szétesett az elmúlt idényben? 
Nem tudom, hogy szétestek-e, de az elvárások mindig nagyon magasak a Real Madridnál. Ez a klub mindig a maximumra törekszik, és kissé elkényeztette a szurkolóit azzal, hogy évről évre olyan sok trófeát nyert. Ha tehát a Madrid az egyik szezonban nem nyer semmit, azt katasztrófaként fogják fel. Rossz évük volt, de türelmesnek kell lenni. Ugyanazok a játékosok játszanak, akik a korábbi sikereket elérték, alig változott a keret. Meg fogják mutatni, mire képesek valójában. 

Marcelo, Sergio Ramos, Karim Benzema, Luka Modrić… Nem lehet, hogy egy olyan generáció játékosai ők, amelynek az ideje lejárt? 
Nem, egyáltalán nem. Ők olyan játékosok, akik mindig készen állnak arra, hogy előrelépjenek és tegyék a dolgukat, akik már megmutatták, hogy nem lehet őket leírni. Lehet, hogy holnap megváltozik minden, és egy újabb Bajnokok Ligája trófea kerül a klub vitrinjébe. 

Az Ajax játékosa, Hakim Ziyech is a barátod. Mit mondott neked a madridi 4-1-es győzelmük után? 
Néztem a meccset, de nem beszéltem vele erről túl sokat. Nagyszerű csapat, fantasztikusan teljesítettek. Nagy dolog, amit elértek a tavalyi szezonban. 

Láttad a párizsi vereséget is? 
Igen, mert mi egy nappal korábban játszottunk. A PSG topcsapat, bármi megtörténhet, türelmesnek kell lenni. Tudom, hogy a Real Madrid a Real Madrid, de vannak más jó csapatok is, ezen az estén ezt láthattuk. Ha veszítesz, jön a kritika, ha nyersz, minden visszaáll a normál kerékvágásba. Nyugodtnak kell maradniuk. A Real Madridot soha nem lehet leírni. 

Még Zidane is sok kritikát kapott, pedig ő zsinórban három Bajnokok Ligáját nyert a csapattal. Ő a megfelelő edző a klub számára? 
Szerintem néha igazságtalan a kritika a játékosokkal, és Zidane-nal szemben. Túl sokat köszönhet nekik a klub: Bajnokok Ligája, egyéb trófeák… És mindenekelőtt a klubot új szintre emelték. Nem hinném, hogy rászolgáltak a kritikákra, ők klublegendák, akiket tisztelni kell. Szerintem Zidane a legalkalmasabb edző a klub számára, senki más nem nyert zsinórban három BL-t a klubbal. Ő a megfelelő ember a posztra, ezt már megmutatta. 

A királyi gárda visszavár téged a szezon végén, bár a Dortmund is marasztal, és rengeteg másik klub is érdeklődött már irántad. De mit is szeretnél te magad? 
Jelenleg csak a soron következő mérkőzésekre koncentrálok, hogy a lehetőségeimhez mérten a legjobban teljesítsek. A következő nyár még odébb van, meglátjuk, mi történik addig. Nem kezdhetek a következő idényről gondolkozni, arra kell koncentrálnom, hogy most jó szezonom legyen. Csak így lesznek majd lehetőségeim az idény végén. 

De úgy érzed, kivívtad magadnak a jogot, hogy visszatérj Madridba? 
Az itteni szerződésem két évre szól, a választ pedig csak a kölcsönszerződés lejártakor adhatom meg. Ha eljön az idő, látni fogom, hogy eleget tettem-e ebben a két évben, és hogy készen állok-e a Real Madridra. Most úgy érzem, jól teljesítek, és ha így folytatom, hasznára lehetek a Real Madridnak. De a szezon végéig nem mondhatom azt, hogy készen állok, vagy sem. Kérdezzék meg tőlem májusban. 

Gondolom azért az az álmod, hogy sikeres legyél Madridban. 
Nem fogok hazudni, imádnám, ha sikeres lehetnék ott, igen. Madridban nőttem fel, ezt a klubot nevezem az otthonomnak, ott szeretnék tovább fejlődni, mint játékos, de ha nem így lesz, akkor máshol akarok majd sikeres lenni. 

Ha egy kívánságod van, mi lenne az erre a szezonra? Leszámítva azt, hogy győztök Barcelonában…
Ez valóban egy olyan dolog, amit szívesen kívánnék. De mindenekelőtt azt akarom, hogy elérjük a céljainkat, és annyiszor nyerjünk, ahányszor csak lehetséges. Egyénileg pedig szeretnék tovább fejlődni, és remélem, elkerülnek a sérülések. 

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK