Zidane változtatott az általa használt formulán

Zidane korábbi irányítása alatt a rotáció állt a mester politikájának középpontjában, ám az elmúlt időszak arra enged következtetni, hogy a legendás tréner szakított ezzel a megközelítéssel, mert jelenleg van olyan rendszer, ami jobban működik a már jól beváltnál. Most van néhány hű katona, akik a csapat magját alkotják, és köréjük épül a 2019/20-as idény kezdőcsapata.

Zizou talált 7 olyan játékost a 25 fős keretében, akik gyakorlatilag állandó szereplői a kezdőcsapatnak, és akik értelemszerűen a legtöbb játékpercet kapták az eddigi 16 mérkőzésen. Rajtuk kívül vannak olyanok, akik folyamatosan osztoznak egymással a játéklehetőségeken, míg vannak teljesen kegyvesztettek is. Eddig úgy tűnik, hogy a szemléletváltás eredményre vezetett.

A kialakult „keménymag” a rendelkezésre álló 1440 játékperc 80 százalékát töltötte a pályán, és közülük valamennyien átlépték az 1000 perces határt. Hogy kik ők? Sorrendben: Casemiro (1380), Sergio Ramos (1320), Karim Benzema (1304), Raphaël Varane (1260), Thibaut Courtois (1215), Dani Carvajal (1170), valamint Toni Kroos (1168). Az egyértelműen látszik, hogy Casemiro, valamint a kapitány alig kaptak pihenőt az idény kezdete óta. A brazil középpályás minden egyes mérkőzésen a kezdőcsapat tagja volt, csak a Levante és a Galatasaray elleni mérkőzéseken cserélte le őt mestere. Ramos szintén a Levante ellen hagyhatta el korábban a pályát, valamint a PSG elleni összecsapáson is pihenőt kapott, igaz, akkor eltiltás miatt.

Sokan talán joggal hiányolják Eden Hazard-t a keménymag tagjai közül, hiszen ő az, akitől mindenki várta a nyár folyamán, hogy új szintre emelje majd a csapatot. A belga a rendelkezésre álló idő 57,2 százalékát töltötte eddig a pályán, de fontos megjegyezni, hogy az idény elején több mérkőzést is kihagyni kényszerült sérülése miatt. Ha azokat a meccseket nem számoljuk bele, akkor a mutatója máris 70 százalékra ugrik, ami már sokkal jobban néz ki. Mögötte viszont nincs olyan játékosa a keretnek, aki a rendelkezésre álló idő 50 százalékát a pályán töltötte volna. Fede Valverde, Marcelo, valamint Gareth Bale ugyanakkor mind átlépték a 40 százalékos mutatót.

Jól látszik, hogy meglehetősen nagy a kontraszt Zidane korábbi idényei, valamint a jelenleg futó között. A francia mester a korábbi szezonokban sokkal keményebben forgatta csapatát, az utolsó idényének ugyanezen szakaszában, a válogatott szünet előtt mindössze két olyan játékosa volt, aki a játékpercek 80 százalékánál többet töltött volna pályán.

A 2017/18-as idényben a rendelkezésre álló 23 játékos közül 13 is az elérhető játékpercek több mint felét a pályán töltötte. Ez öttel több játékos, mint a jelenlegi mag, ami szintén bizonyítja, hogy Zizou jobban forgatta csapatát, illetve több játékosát használta aktívan akkoriban. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy míg az előző idényeiben a rotáció, úgy jelenleg az állandósság tűnik annak a tényezőnek, ami meghozza a csapat számára a kellő egyensúlyt.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK