Copa del Rey: Mit érdemes tudni a kupaellenfélről?

Kedd délután a Spanyol Labdarúgó-szövetség elkészítette a Király-kupa idei kiírásának 4.fordulós sorsolását, amelyben az idei szezon során először a Real Madrid is érdekelt volt. A legjobb 16 közé jutásért az ellenfél a harmadosztályú Unionistas de Salamanca együttese lesz. A csapat, amely hét évvel ezelőtt még nem is létezett, kitörő örömmel fogadta a párosítást.

A salamancai klub az előző körben hatalmas meglepetést okozott azzal, hogy egy idegőrlő büntetőpárbajt követően (8-7) búcsúztatta a nála sokkal esélyesebbnek tartott Deportivo La Coruñát. A mostani sorsolás hatalmas jelentősségel bír az eddig ismeretlen csapat számára, hiszen egy igazi gigásszal találkozhatnak, és egy újabb esélyt kínál Dávid és Góliát összecsapására.

Történelmileg az Unionistas mindig is szorosan kapcsolódott a mostanra már megszűnt Unión Deportiva Salamanca csapatához – a klub, melyet 1923-ban alapítottak, 23 millió eurós adósságot halmozott fel az évek során, ez okozta 2013-as megszűnését. Salamanca városának három nagy klubja közül a Salamanca CF UDS jelenti a városi riválist. A helyzet annyira súlyos, hogy az együttes, melyet szintén az Unión Deportiva megszűnését követően alapítottak, mára megszakított minden intézményes kapcsolatot a Real Madrid leendő kupaellenfelével. Leszámítva kettejük összetűzéseit, mindkét alakulat igyekszik a maga módján tisztelegni közös elődjük előtt, amely történelmileg nagy jelentőséggel bír a  közel 150 ezres város életében. Az Unionistas alapszabálya a következőt mondja ki: „Örök hűség az UDS-hez, anélkül, hogy megpróbálnánk a helyükbe lépni, vagy úgy tenni, mintha továbbra is ők lennénk. Nem tartjuk magunkat a klub örököseinek. Sajnálatos módon csak egy Unión Deportiva Salamanca létezett, és ez mindig is így marad.

Az Unionistas proletárként tekint a labdarúgásra. Olyannyira, hogy szervezeti felépítésük gyakorlatilag egyedülálló Spanyolországban. A tavalyi szezonban 2653 társtulajdonossal rendelkeztek. Mindegyikük külön megvásárolta saját üzletrészét, lehetőséghez jutva ezzel a klub döntéshozatali kérdéseiben. Noha ezen felül rendelkeznek egy igazgatótanáccsal is, amely 10 tagból áll.  Őket a fizetett klubtagok választják meg. A csapat hivatalos weboldala rávilágít továbbá arra, hogy ezen feladatot önként végzik, bármiféle juttatás nélkül.

A spanyol harmadosztályban vitézkedő kiscsapat a kétszeres kupagyőztes Deportivo La Coruña búcsúztatását követően a sorozat egyik nagy esélyesével, a Real Madriddal nézhet szembe. A sorsolást követően az Unionistasnak meg kell határoznia, hol rendezik meg a találkozót. Az egyik potencionális lehetőség erre a Zamora-beli Estádio Ruta de la Plata, amely 8000 férőhelyet számlál.

A Segunda B 2. csoportjában eddigi 19 pontjukkal jelenleg a kieső, 18. helyet foglalják el, 3 pontra a bentmaradást érő pozíciótól. Nem kezdődött jól a szezon számukra, a legtöbb időt a rájátszási zónában töltötték, de apránként sikerült felvenniük a bajnokság ritmusát. Szurkolóik természetesen kitartóan buzdítják őket hétről hétre. A Real Madrid elleni mérkőzésük pedig minden kétséget kizáróan, eredménytől függetlenül a klub egyik piros betűs ünnepe lesz még hosszú-hosszú éven keresztül. 

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK