Iriney: A nap, amikor Beckhamet elküldtem a fenébe

A már visszavonult brazil labdarúgó idézte fel legszebb spanyolországi éveit. Iriney beszélt többek között a vitájáról Beckhammel, a brazil Ronaldoról, valamint Cristiano elpuskázott rabonájáról is.

A brazil futballista, Iriney Santos da Silva 38 éves korában úgy döntött, hogy végleg szögre akasztja cipőjét és hátat fordít a profi labdarúgásnak. A játékos nem hagyott nagy nyomot szülőhazája labdarúgásában, hiszen csak karrierje legelején szerepelt a Nacional Manaus, valamint a São Caetano együttesében. Spanyolországban azonban annál nagyobb hírnévnek örvendhetett, hiszen egy kifejezetten hosszú karriert tudhatott magáénak az Ibériai-félszigeten.

2002 és 2005 között a Rayo Vallecanót, 2005 és 2007 között a Celta Vigót, 2007 és 2009 között az Almeríát, 2009 és 2012 között a Real Betist, 2012 és 2013 között a Granadát, 2014-ben pedig a Mallorca gárdáját erősítette. Ennek köszönhetően számos szurkoló emlékezetében él a mai napig a brazil futballista emléke. Ilyen hosszú pályafutás után nem meglepő módon számos érdekes anekdotával rendelkezik a legnagyobbak ellen lejátszott összecsapásokról is. Iriney az ESPN egyik munkatársával beszélgetett, amely során többek között felidézte a legemlékezetesebb összetűzéseit is a Real Madrid sztárjaival.

Galaktikusok

A Beckham incidens és a galaktikusok
„A Celtával egymást követő két évben is meg tudtuk verni a királyi gárdát a Santiago Bernabéuban. Az első győzelmet a galaktikusok ellen arattuk, több mint 80 000 szurkoló szeme láttára. Vanderlei Luxemburgo volt a vezetőedzőjük, valamint olyan labdarúgók alkották a gárdájukat, mint Ronaldo, Roberto Carlos, Raúl, Robinho, Baptista, Beckham és Guti. Őrölt este volt, 3-2-re nyertük meg a mérkőzést.”

„Másodszor 2-1 arányban tudtuk felülmúlni a blancókat. Ott játszott Casillas, Cannavaro, Sergio Ramos, Guti, Robinho, Ronaldo, Raúl, Beckham és Van Nistelrooy. Fabio Capello volt a trénerük, a Bernabéu ismét megtelt, és mi újra győzni tudtunk.”

„Ezen a második összecsapáson volt egy heves vitám David Beckhammel. A padon kezdett, és amikor feljött a pályára, akkor nagyon kiegyenlített volt a mérkőzés. Az egyik szituációban rá akart taposni a lábamra, de kitértem előle és ezt mondtam neki: ’Üdv, David cimbora. Már tényleg 4 éve itt laksz Madridban és még egy spanyol szót sem tudsz? Menj a fenébe!’ Mondtam még más dolgokat is neki, de azok nem nyomdafestéket tűrő szavak.”

„Roberto Carlos volt az, akinek sikerült megnyugtatnia. Szenzációs figura. Mezt is cseréltünk a végén.”

Ronaldo az Aranylabdával

A legenda, akit Ronaldónak hívtak
„Amikor a Rayóban játszottam, találkozhattam Ronaldóval is, a fenoménnal. Előtte csak a képernyőn láttam őt futballozni, akkor viszont lehetőségem adódott arra, hogy pályára lépjek ellene. Ronaldo különösen szimpatikus volt számomra, tipikusan az a srác, aki a sikerei ellenére is két lábbal a földön maradt. Megadta a telefonszámát arra az esetre, hogy ha bármire szükségem lenne, de én sosem mertem őt felhívni, annyira tiszteltem.”

„Ő egy nagyon szerény ember, aki csodálatos karriert tudhat a háta mögött. Minden alkalommal, amikor egymás ellen játszottunk, oda jött hozzám, és megölelt. Rajta kívül Kaká volt még egy nagyon kedves barátom a ligában. Az a megtiszteltetés érhetett, hogy átélhettem Spanyolország, és az egész világ labdarúgásának aranykorát.”

Cristiano Ronaldo rabonája
„A Betis labdarúgójaként szembenézhettem Cristiano Ronaldóval is. Mindez 2011-ben történt a Santiago Bernabéú stadionban. Kifejezetten jól játszottunk a félidőben, ami 0-0-ra végződött, ám a meccs vége 4-1 lett nekik. A második játékrészben egy szöglet után Cristiano megpróbálkozott egy rabonával, de nem jött össze neki. A Betis csapatkapitánya és én odamentünk hozzá azért, hogy szembesítsük azzal, hogy a mérkőzés mindjárt véget ér, és ennek a megmozdulásnak semmi értelme nem volt.”

Cristiano és Iriney

„Mielőtt Mourinho lecserélte volna őt Altintopra, ennyit mondtam még neki: ’Miért nem akkor próbálkoztál ezzel, amikor még 0-0 volt az állás az első félidőben?’ Megpróbált lecsillapítani, megölelt és ezt válaszolta: ’Gyerünk már Iriney, hát te nem szereted a szép futballt?’ Azt reagáltam rá, hogy szeretem, csak legközelebb majd akkor próbálkozzon ilyesmivel, amikor még 0-0 az állás, a találkozó pedig még eldöntetlen.”

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK