Zidane, a kapusokkal suttogó

Zinédine Zidane két legyet ütött egy csapásra azzal, hogy rövidre zárta a kapuskérdést: egyrészt saját pozícióját biztosította a kispadon, másrészt a klub problémáit is megoldotta.

Madridi regnálása alatt mindig világossá tette, hogy ki az első számú hálóőr. Először Keylor Navas tölthette be ezt a tisztséget, most pedig Thibaut Courtios-t nem lehet kirobbantani a kezdőből.

Egyetlen alkalommal esett meg, hogy ez a döntés a levegőben lógott: Zidane visszatérésekor, a 2018-2019-es kiírás utolsó hónapjaiban. Nem tett fel mindent egy lapra, Navast és Courtois-t is rendszeresen játéklehetőséghez juttatta, egyszer sem tette egyértelművé, hogy kit lát szívesebben a kapuban. A francia szakember problémája – már ha egyáltalán beszélhetünk ilyesmiről – nyáron megoldódott. Miután Navas számára egyértelművé vált, hogy belga kollégája lesz az állandó kezdő a bajnokságban és a BL-ben, úgy döntött, hogy a Paris Saint-Germain csapatához szerződik.

A kapuskérdés így eldőlt, Courtois pedig gond nélkül erősíthette meg pozícióját a kapuban, hiszen nem kellett azon aggódnia, hogy valaki helyettesíteni fogja őt. Edzője támogatásával a háta mögött a belga válogatott játékos a legjobb formáját nyújtotta, csapata pedig novembertől februárig nem talált legyőzőre. Zidane-nak azonban nem ez volt az első ilyen szituációja.

Thibaut Courtois

2016 nyarán a Real Madrid drámai körülmények között maradt le David de Geáról, így Keylor Nacas maradt ugyan Madridban, de közel sem érezhette biztosnak helyzetét. Ekkor került a képbe Zizou, aki maradéktalanul megbízott a Costa Rica-i hálóőr képességeiben, aki ki is lépett de Gea „árnyékából”, három BL-trófeához segítve a blancókat.

A francia szakember annyira hitt Navasban, hogy 2018 januárjában Kepa Arrizabalaga átigazolását is megakadályozta.

Miután a menedzser távozott pozíciójából, a klubnak lehetősége nyílt egy új kapust igazolni, és Courtois személyében sikerült is vetélytársat hozni Navas mellé. A belga gyenge formája komoly fejfájást okozott Julen Lopeteguinek, míg Santiago Solari alatt Navas háttérbe szorult kollégájával szemben.

Zidane mindössze megerősítette Courtois-t ebben a pozícióban, bizalma pedig azóta is töretlen az irányába.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK