Odriozola: A legjobb formám még csak ezután következik

Álvaro Odriozola januárban került a Bayern München csapatához egy kölcsönszerződés keretein belül, azonban a hátvéd biztos abban, hogy Zinédine Zidane számít majd rá a jövőben.

A 24 éves játékos határozottan egyetért a Németországban bevezetett intézkedésekkel a karantén kapcsán, de követi a Spanyolországból érkező híreket is, csapattársaival pedig hétfőtől kezdve újra együtt edz.

A mostani interjúban egyebek mellett felvázolta távozásának okait, beszélt Zidane-nal való kapcsolatáról és arról is, hogy miként látja jövőjét.

Először is, hogyan birkózol meg a kialakult helyzettel, ami a feje tetejére állította a világot?

Kétségbeesett vagyok természetesen. Ez egy példátlan szituáció, ami az egész világra hatással van és csak úgy oldhatjuk meg, ha összefogunk. Természetemből adódóan optimista vagyok, és egy ilyen vészhelyzet a legjobbat hozza ki az emberekből. Ebből kifolyólag szeretném legmélyebb tiszteletemet kifejezni az egészségügyi dolgozók, a rendőrök, a hadsereg és a sürgősségi alakulatok iránt az egész világon, hiszen ők az igazi hősei ennek a történetnek.

Mi aggaszt téged személyesen ebben a nehéz helyzetben, amin most keresztülmész?

Minden miatt aggódom. Megjelent egy vírus, és megbénította az egész világot. Eleinte senki sem tudta, hogy mégis hogyan kellene tekintenünk rá vagy megelőznünk mindazt, ami végül történt, és meg kellett tanulnunk alkalmazkodni egy nagyon kényes és néhány hónapja elképzelhetetlen szituációhoz.

És futballistaként?

A futball most csak második, harmadik vagy negyedik helyen szerepel, vagy talán még annál is lejjebb. Minden nap arról kapjuk a híreket, hogy éppen hányan haltak meg a betegség következtében. Sokuknak nem volt lehetősége arra, hogy a szeretteivel töltse az utolsó napjait, nem volt lehetőségük arra, hogy elköszönjenek egymástól. Ez nagyon szomorú. Meg kell nyernünk a koronavírus elleni harcot.

Eltekintve attól, hogy az egész világon szünetel a labdarúgás, hogy áll a jelenlegi helyzet a Bayernnél?

Németországban a társadalom tisztában van a megszorító intézkedések szükségességével. Mi a klubnál pontos utasításokat kaptunk arra vonatkozóan, hogy miként kell cselekednünk az élet különböző területein: a higiénia szempontjából, vagy ha a szupermarketbe kell mennünk, vagy gyógyszertárba… Létfontosságú, hogy teljes együttműködést mutassunk a kormánnyal és az egészségügyi szervezetekkel ebben az időszakban.

Álvaro Odriozola

Azok közé tartozol, akik szerint a futball értelmetlen zárt kapuk mögött?

Az emberek teszik varázslatossá a labdarúgást, a szurkolók, a stadionokban uralkodó atmoszféra, és megértem azt is, hogy a tévétársaságok rengeteg pénzt fizetnek a csapatoknak a mérkőzések közvetítéséért. Egyértelmű, hogy a klubok, a játékosok, a szurkolók, a szövetségek és a média a teli lelátóknak örülnének a legjobban, de mindig szem előtt kel tartani a közegészséget. Ez mindenek felett áll.

Hallottál bármit a klubnál a Bundesliga tervezett újraindításáról?

Jelen pillanatban csak a Bundesligától származó hivatalos információkra támaszkodhatunk, eszerint április 30-ig mindenképp szünetel a bajnokság. Abszurd dolog lenne bármit is megjósolni.

Megkeresett a Real Madrid is a helyzeted kapcsán?

Igen, és amellett, hogy üzenetekben keresték fel a játékosokat, a csapatom [a Bayern München] alkalmazottjai felől is érdeklődtek. Azt kell mondanom, hogy a Real Madrid végig figyelemmel kísérte az eddigi szereplésemet a kölcsön alatt.

Miért döntöttél úgy, hogy a januári átigazolási időszakban távozol kölcsönbe?

Úgy gondoltam, ideje új lehetőségek után kutatni. Aztán amikor egy olyan legendás klub, mint a Bayern München megjelent az ajánlattal, higgadtan végiggondoltam és meghoztam a döntésemet. Egy futballistának játszania kell és nem gyötörtek kétségek [a Bayernhez való csatlakozás kapcsán].

A játékpercek miatt érkeztél Münchenbe, azonban nem kaptad meg őket. Mi történt?

Minden változás után időre van szükség, és a januári klubváltás, mint tudjuk, nem egyszerű. A Bayernnél – ahogy a Real Madridnál is – kiélezett verseny folyik. Decemberig az együttes nem találta meg a ritmust és éppen azután, hogy megérkeztem, a csapat két mérkőzést is megnyert 8-1-es gólkülönbséggel, tekintélyes ellenfeleket legyűrve. Azóta a gárda minden mérkőzésén győzedelmeskedett egy Lipcse elleni döntetlen kivételével, akik másodikok a Bundesligában. A kezdőcsapatba kerülés egy kihívás. Még csak két hónapja voltam Münchenben, amikor ez az egészségügyi vészhelyzet globális szintre emelkedett, így ha a szezon folytatódik, kihívásként fogok tekinteni rá.

Úgy gondolom, hogy volt más elképzelésed is a Bayern mellett akkor, amikor úgy döntöttél, hogy máshol szerzed meg azokat a játékperceket, amelyeket Madridban nem kaptál meg.

Nagyon nyugodt vagyok és 100%-ig bízok magamban. Nincs idő a megbánásra, mert a futball folyamatosan kihívásokat állít eléd. A szezon utolsó, döntő szakaszában kilenc mérkőzés vár ránk a bajnokságban, a Bajnokok Ligájában és a Német Kupában. Tudom, hogy a titok semmi másban nem rejlik, mint munkában és állhatatosságban. Kitartok egészen addig, míg az élet vissza nem áll a normális kerékvágásba.

Álvaro Odriozola

Mely ponton döntöttél úgy, hogy elhagyod Madridot?

Azt akartam, hogy Zidane legyen az első, aki tudja. Sokat beszéltem vele az előttem álló lehetőségről és arról, hogy pillanatnyilag mi a legjobb. Nem akarta, hogy távozzak, de tökéletesen megértette. Így meg kell köszönnöm neki, hogy inkább rám gondolt és nem magára.

Meglepődtél azon, hogy Zidane látszólag nem bízik benned a szezon kezdete óta?

Azon emberek közé tartozom, akiknek ha nem jönnek össze a dolgok, először magukba néznek és önkritikát gyakorolnak, de igazi önkritikát. A sérülésem után, amikor eltörtem a kulcscsontom tavaly áprilisban és három hónapig nem tudtam futni, nehezen sikerült újra elérnem a saját szintemet, nehezen tudtam alkalmazkodni a fizikumomhoz, ami a játékomhoz szükséges volt. Karrierem alatt sosem kértem számon egy edzőmet sem, ha játszottam, ha nem. Zidane-nal sem történt ez másként. Teljes őszinteséggel állíthatom, és tiszta szívből mondom, hogy érzem Zidane bizalmát és nincs kétségem afelől, hogy eljön majd az én időm.

Úgy gondolod, hogy a jövőd Madridban azon múlik, hogy Zidane folytatja-e? És véleményed szerint a visszatérésed még nehezebb lesz, ha ő ül majd az edzői székben?

Csak jót mondhatok Zidane-ról amiatt, ahogyan kezelt engem, mert mindig az igazat mondta, mert csodálom őt és amiatt, amit ő jelent a szurkolóknak. A mának élek és van időm gondolkodni a Bayern kapcsán az idény végéig. Amikor vége van, beszélek majd az edzővel arról, hogy hogyan vélekedik rólam, de kitartok amellett, hogy érzem Zidane tiszteletét és szeretetét.

Dani Carvajal kemény dió, a Real pedig visszahívhatja Achraf Hakimit is a Dortmundból. Így még nehezebb lesz helyet találnod a csapatban?

Őszintén szólva kiváltságosnak érzem magam a helyzetem miatt. És nem tudok betelni azzal, hogy az olyan klubok, mint a Real Madrid vagy a Bayern München tartanak igényt a szolgálataimra.

Érzésem szerint tudatában voltál annak, hogy milyen nehéz nevet szerezni Madridban, de számítottál arra, hogy ilyen nehéz lesz játékperceket szerezned, miközben Carvajal az egyetlen riválisod?

Bízom a fejlődésemben és tudom, hogy mit adhatok. Nem gyötörnek kétségek, mert a legjobb Odriozola még csak most fog jönni. Az a jó a fociban, hogy lehetőséget ad a bizonyításra minden harmadik vagy negyedik napon, így jól érzem magam.

Álvaro Odriozola

Úgy érzed, hogy a legjobb Odriozolát nem láthatták Madridban?

Jó teljesítményekkel rukkoltam elő és tudom, hogy az egyetlen problémám a folytonosság hiánya volt. Mi, szélsővédők többnyire a fizikumunkra támaszkodunk, kiváltképp a modern labdarúgásban. A folytonosság a játékodban exponenciálisan növeli a fizikumodat, a sebességedet és mindenekelőtt a magabiztosságodat, ennek segítségével hozhatod ki a legjobbat magadból.

Egy olyan nehéz idény előtt érkezni, mint a 2018-2019-es, bizonyára nem segítette a beilleszkedésed és azt, hogy lehetőséget kapj…

Mindig is azt mondtam, hogy egy szezon a Real Madridban felér hárommal bármely más klub színeiben. Felgyorsul a tempó, nemcsak a labdarúgásban, hanem az élet minden területén is. Természetesen az az idény nagyon hasznos volt: 22 mérkőzésen szerepeltem (kilenc assziszt fűződött a nevemhez) és szerencsétlenségemre sikerült április közepén megsérülnöm, ami véget is vetett a szezonomnak.

Mit gondolsz a Realról így, hogy csak távolról nézheted őket? Miután sikerült felállniuk a padlóról, úgy tűnik, megint elhasalnak…

Egyáltalán nem. A bajnokságban életben tartják az esélyeiket, a BL-ben pedig vár még rájuk egy visszavágó az Etihadban. És mindannyian tudjuk, hogy milyen a Madrid Európában…

Jól teljesítettél az első idényedben a Real Sociedad felnőtt csapatában, aztán részt vettél a világbajnokságon Oroszországban, és leigazolt a Real Madrid. Mindez egy esztendőben. Úgy gondolod, túl gyorsan történt minden?

Az életem olyan, akár a játékom: teljes gőzzel előre. (nevet) Véleményem szerint minden okkal történik az életben és ha így történt, akkor annak jó oka kell, hogy legyen. Nincsenek kétségeim.

Megváltoztatnál bármit az eddigi döntéseidből sportszakmai szempontból?

24 éves vagyok, elértem az álmaimat azáltal, hogy debütáltam a Real Sociedadban; játszottam a Santiago Bernabéuban a Real Madrid színeiben; részt vettem a világbajnokságon; és jelenleg a Bayern Münchenben játszok. Képzeld el, mi vár még rám. Nagyra értékelek mindent, ami történik velem.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK