Özil: Annak idején Mourinho miatt választottam a Real Madridot

Mesut Özil a spanyol bajnokság elmúlt időszakának egyik legelegánsabb játékosa volt. A német középpályás meglepő őszinteséggel nyilatkozott pályafutásának viharos időszakairól. A cikkben szó lesz a Barcelonáról, Mourinhóról, Pérezről és rasszizmusról egyaránt.

Majdnem feladta a futballt az asztaliteniszért
Mesut Özil az egyik legremekebb labdarúgó, akit a modern időkben a pályán láthattunk. Ennek ellenére fiatalkorában attól sem állt messze, hogy a futball helyett egy másik sportágban kamatoztassa tehetségét.

„Jól asztaliteniszeztem. 11 vagy 12 éves lehettem, a sport kedvéért három hónapig a focit is hanyagoltam. Az első versenyemen mindenkit legyőztem.”

„Úgy éreztem, hogy nem ez az a dolog, amit a jövőben is tenni szeretnék. Hiányzott a labdarúgás. Nem azt mondom, hogy akkoriban kiszerettem a futballból, egyszerűen csak jobban szerettem akkor az asztaliteniszezést.”

Özil a Brémában

Hogyan győzte meg Mourinho az átigazolásról?
A 2010-es világbajnokság után Európa legnagyobb egyesületei álltak sorban Özil kegyeiért. Annak ellenére, hogy Zidane játékának csodálója volt, a német középpályás egy másik csapatban szeretett volna futballozni.

„A világbajnokság után a Real Madrid, a Barcelona, az Arsenal, a Bayern München, illetve a Manchester United is meg akart szerezni. A kedvencem a katalán együttes volt: sosem láttam még ilyen jól játszani egyetlen csapatot sem.”

„Úgy gondoltam, hogy oda fogok igazolni, de nem tűnt úgy, hogy Pep Guardiola igazán azt szerette volna, hogy nála futballozzak. Azt mondták, hogy éppen nyaral, de a hiánya gyanakvóvá tett.”

„Mourinho meggyőző volt, barátságos és ragaszkodott hozzám. Teljesen az ellenkezője volt a Barcelona trénerének. Végül úgy döntöttem, hogy a portugál vezetőedző által vezérelt királyi gárdát választom.”

Mézeshetek Mourinhóval és a Real Madriddal
Özillel madarat lehetett volna fogatni, amikor megérkezett a Santiago Bernabéuba. Találkozott a példaképével, Zinédine Zidane-nal, illetve remekül kijött csapattársaival és portugál trénerével is.

„Köszönhetően annak, hogy a Real Madrid egy óriási klub, egyszerre voltam nagyon ideges és boldog. Álmodoztam arról, hogy egyszer én is magamra ölthetem majd a habfehér szerelést, miután a kedvenc játékosom is Madridban futballozott.”

„Ha megérkezel egy új öltözőbe, akkor egy kicsit ideges és csendes is vagy. Nagyszerű labdarúgók fordultak meg az együttesnél. Különösen feszült voltam, amikor Zidane-nel találkoztam, ez egy hatalmas pillanat volt a számomra.”

„Nem titok, hogy a szívem a Real Madridért dobog. Játszottam ott, és rengeteg barátot szereztem az egyesület berkein belül.”

Özil és Mourinho

Kiábrándulás Mourinhóból
A portugál menedzser utolsó madridi éve harctérré változtatta a blancók öltözőjét. A játékosok egy része az edzőt támogatta, miközben voltak olyanok, akik szembementek vele. Ilyen volt Iker Casillas, Sergio Ramos és Mesut Özil is. Egy Deportivo La Coruña elleni összecsapás félidejében a helyzet pedig eldurvult.

„Úgy gondolod, hogy ha az általad kiosztott passzok 50 százaléka célba talál akkor már jó vagy?” – kérdezte Mourinho.

„Megállított. Sötétbarna szemével szúrósan nézett rám, én pedig hátraléptem. Olyan volt, mintha a ringben álltunk volna az első felvonásra várva. A válaszomra várt. Gyűlöltem azokban a pillanatokban, még akkor is, ha valójában nagyon kedveltem őt.” – mondta el Özil.

„Szeretném, ha végre úgy játszanál, ahogyan tudsz. Légy férfi! Tudod, hogyan festesz most? Nem? Akkor gyere és megmutatom!” – folytatta a portugál tréner.

„Lábujjhegyre állt, felemelte a karjait, majd fintorral az arcán ugrálni kezdett az öltözőben. Erre azt válaszoltam, hogy ha olyan jónak képzeli magát, akkor vegye fel a mezem, sok szerencsét neki hozzá.” – tette hozzá a német klasszis.

„Feladod most? Gyáva ember vagy! Mit akarsz? Egy meleg fürdőt szeretnél és megmosni a hajadat? Egyedül szeretnél lenni? Vagy meg szeretnéd mutatni a szurkolóknak, a csapatnak és nekem azt, hogy mit is tudsz valójában? Gyenge vagy, menj és menj el zuhanyozni! Nincs szükségünk rád” – fakadt ki Mourinho.

„Felkaptam a törülközőmet, és szó nélkül elmentem a zuhanyzóba. Később bocsánatot kértem a viselkedésem miatt Sergio Ramos és az egész csapat előtt.”

Sergio Ramos

Ramos gesztusa
Sergio Ramos a találkozó második felvonását egy Özil nevét viselő német válogatott mezben játszotta végig. Természetesen ez csak olaj volt a tűzre, és még inkább elmérgesítette a már amúgy is viharos viszonyokat.

Özil édesapja vs. Florentino Pérez
A német futballista édesapját hibáztatta, amiért végül kénytelen volt elhagyni a királyi gárdát. Kettejük viszálya tovább bonyolódott, amikor az apa törölte a játékos Twitter-fiókját.

„A Real Madridtól való távozás életem legnehezebb döntése volt. Arról álmodtam, hogy a blancókkal nyerhetem majd meg a Bajnokok Ligáját. Sajnos lejárt az időm.”

Florentino Pérez

„Édesapám nem tökéletes, és a klubbal történő tárgyalás túl nagy falatnak bizonyult a számára. Ez nem a kapzsiságról szólt, csak azt kértük, amit reálisnak gondoltunk, de nem adták meg nekünk. Nem a legjobb döntés makacsnak lenni Florentino Pérezzel szemben.”

„Édesapám az egyik dühkitörése közben még a Twitter-fiókomat is törölte, ezzel pedig több millió követőt vesztettem el. A szakítás nem ment jól, és az Adidas érintettsége miatt bírósági ügy is lett a dologból.”

Rasszizmus vádja miatt távozás a nemzeti csapattól
Özil együtt mutatkozott egy képen a török elnökkel, Recep Erdoğánnal, amiért sok kritikát gyűjtött be a Német Labdarúgó-szövetségtől. A játékos ezután rasszizmussal vádolta meg a szövetséget, és bejelentette, hogy a 2018-as világbajnokság után lemond a válogatottságáról.

Özil és Erdoğan

„Német vagyok, amikor győzünk, és bevándorló, amikor veszítünk. Nehéz szívvel, de mérlegelve a történteket a jövőben nem folytatom a munkát a válogatottal. Eddig büszkén viseltem a német mezt, de a rasszizmus jelenléte, illetve a tisztelet hiánya miatt ezt a továbbiakban már nem tudom megtenni.”

„A Német Labdarúgó-szövetség vezetősége nem bánt velem kellő tisztelettel. Ez a török származásom miatt volt, most pedig teljesen jogtalanul politikai propagandával vádolnak meg. Ami sok, az sok. A rasszizmus semmilyen körülmények között sem elfogadható. Két szívem van: az egyik német, a másik pedig török. Miért nem tudja néhány ember elfogadni azt, hogy német vagyok?”

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK