Hivatalos: Ötöt is cserélhetnek a csapatok egy meccsen

Több új szabály is életbe lép majd a bajnokság újrakezdésekor.

Jöhet az öt csere

A mai napon összeült a FIFA Szabályalkotó Testülete (IFAB) és a következő változtatásokról döntöttek. A csapatoknak lehetőségük lesz egy mérkőzésen maximum ötször cserélni. Azért, hogy ez ne jelentsen több játékmegszakítást, minden csapatnak három lehetősége lesz a cserére (természetesen félidőben is lehet cserélni). Volt egy olyan előterjesztés is, mely megengedne egy hatodik cserét a hosszabbításban, de erről egyelőre nem született döntés.

A fenti szabályváltozás viszont már érvénybe is lépett és minden bajnokságra vonatkozik. A változtatás hivatalos magyarázata, hogy a következő időszakban, egymás után viszonylag rövid időn belül, különböző időjárási körülmények között lesznek a mérkőzések, ez pedig hatással lehet a játékosok egészségére. A szabály adott, viszont a nemzeti bajnokságok maguk döntik el, hogy alkalmazzák-e.

Bale és Zidane

Az átmeneti szabály bővebben

Minden csapatnak megengedett, hogy maximum ötöt cseréljen egy találkozón. Hogy csökkentség a mérkőzésmegszakításokat, a csapatoknak három alkalmuk lesz cserélni. A cseréket félidőben is elvégezhetik. Ha mindkét csapat egy időben végez el cserét, akkor ez mindkét csapatnál egy alkalmat fog jelenteni a megengedett háromból. A fel nem használt cseréket és cserealkamat tovább lehet vinni a hosszabbításra.

Azokban a bajnokságokban, melyek megengednek egy plusz cserét a hosszabbításban, a csapatok kapnak plusz egy alkalmat a cserék lebonyolítására. A cserét a hosszabbítás előtt, de a hosszabbítás félidejében is el lehet végezni. A felnőtt bajnokságokban nem térhet vissza a pályára az a játékos, akit egyszer már lecseréltek.

Kibővül a meccskeret, több lesz az ivószünet

A FIFA döntéseivel egyidőben a Spanyol Labdarúgó-szövetség is hozott néhány új szabályt, melyek szintén a bajnokság újraindulásával lépnek életbe. A csapatok ezentúl az eddigi 21 helyett 23 játékost nevezhetnek egy mérkőzésre.

Emellett két ivószünet is lesz a mérkőzéseken, függetlenól attól, milyen az időjárás. Ha hosszabbításra kerül sor, akkor összesen akár öt ivószünet is lehet.

Amikor újraindul a La Liga, minimum 72 órának kell eltelnie egy csapat két mérkőzése között.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Toni Kroos
Tovább

Toni Kroos: Köszönöm!

A német játékos a Betis elleni mérkőzés lefújása után. Búcsú „Nem könnyű most megszólalni, csak annyit mondhatok, hogy…