Mit látnak az érdeklődők Camavingában?

A mindösszesen 17 éves Eduardo Camavinga az idei szezonban nyújtott kimagasló teljesítményével több sztárcsapat, köztük a Real Madrid figyelmét is felkeltette. De mit is értünk kimagasló teljesítmény alatt? Hogy erre a kérdésre választ kaphassunk, egy elismert spanyol edzőképző szervezet, az MBP School A-tól Z-ig kielemezte a fiatal középpályás játékának kulcselemeit.

1. Labda nélküli mozgások

Camavinga azok közé a proaktív játékosok közé tartozik, akik rendszeresen szerepet vállalnak a játék építésében. Miután továbbpasszolta a labdát egyből üresre játssza magát további lehetőségeket nyújtva a társainak.

A Lille elleni mérkőzésen is láthattunk rá példát. Miután csapata hátrányba került, magára vállalta az irányítást.

A passz után egyből megpróbált üres területre mozogni, ám miután észrevette, hogy ott nincs elég helye labdát kapni, gyorsan visszamozgott, hogy visszakaphassa a labdát a társától, akit időközben már nyomás alá helyezett az ellenfél.

Camavinga1camavinga2

camavinga3

Ez a fajta segítségnyújtás a társaknak, egy nélkülözhetetlen alapja a jó középpályás játéknak.

2. Játék olvasása.

Egy igazán jó középpályás nem csak a gólpasszokban vagy a vonalak közti mozgásban jeleskedik. Képes leolvasni az ellenfél helyezkedését, és ebből előnyt kovácsolni a csapatnak.

Camavinga ezt a készséget kétségtelenül elsajátította.

Amint a következő képsorokból is látszik, miután megkapta a labdát észleli, hogy az ellenfél játékosai összetömörödtek előtte.

Mivel tudja, hogy így képtelenség lenne középen átjátszani őket, egy keresztlabdával gyorsan kijátssza a labdát a szélre csapattársát jó helyzetbe hozva.

camavinga4

camavinga5

camavinga6

Ez a fajta keresztlabda manapság már alapkövetelmény egy középpályásnál. Viszont nem is ez a lényeg, hanem a képesség, hogy pusztán az ellenfél elhelyezkedéséből tudja, hogy mikor és merre kell tovább játszania a labdát.

3. Kreatív megoldások a pálya bármely részén.

A kényszerítő egy alapvető része a játéknak az ellenfél védőinek kijátszására a támadó harmadban, azonban itt most egy remek példát láthatunk arra, ahogy Camavinga képes ezt a megoldást nagyszerű helyzetfelismeréssel alkalmazni akár egy labdakihozatal közben is.

camavinga7

camavinga8

camavinga9

A trükkös megoldásnak köszönhetően Camavinga és csapattársa egyszerűen nyertek meg egy kettő a kettő elleni párharcot, miközben a támadás lendülete is megmaradt.

4. Labdavesztést követő visszazárás.

A francia tini nem csak a támadások szervezésében van jelen hangyaszorgalommal, hanem a védekezésben is.

Ez a következő játék során is tisztán látszik, amikor az ellenfél egy nagyszerű sarkazással kijátssza magát a letámadásból.

Csapattársaival ellentétben, akik nem reagálták le megfelelően a helyzetet, Camavinga egy 20 méteres sprintbe vág, hogy visszaszerezze a labdát még az ellenfél térfelén.

camavinga15camavinga14camavinga13Összegzés:

1, A labda továbbjátszását követően egyből jó helyzetbe hozza magát ezzel is segítve a csapattársakat.

2, Remek labdákkal jó helyzetbe hozza a társait, nagyszerűen olvassa a játékot, illetve gyorsan és hatékonyan helyezi át a támadás súlypontját a másik oldalra.

3, Képes lendületvesztés nélkül előrejátszani a labdát, és gyorsan továbbítani azt az üres területre mozgó társnak.

4, Labdavesztést követően jól zár vissza, a kontrákat megakadályozva.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK