Egy botrányos edzőbuktatás története – Amancio

35 éve már, hogy Amancio leülhetett a királyi gárda kispadjára, ám ez a történet nem végződött jól. 1985 április 16-án ugyanis a Real Madrid elnöke, Luis de Carlos menesztette őt a klub kispadjáról. Annak ellenére tehát, hogy Amancio a klub történetének meghatározó játékosa volt (14 év alatt 344 mérkőzésen lépett pályára, amelyeken 119 gólt szerzett), edzőként nem tudott maradandót alkotni.

A szakember elbocsátásról szóló döntés három egymást követő vereség után született meg. A királyi gárda többek között 4-0 arányban maradt alul az Atlético Madrid gárdájával szemben, illetve 2-0-s vereséget szenvedett el az Inter együttesétől hazai pályán az UEFA-kupa elődöntőjében. De ennél azért bonyolultabb a helyzet.

Amancio helyét egyébként Luis Molowny vette át, akinek sikerült megmentenie a blancók idényét. A spanyol egyesület felülkerekedett a milánói csapaton, majd meg is nyerte a kiírást. Végül, de nem utolsósorban a fővárosi együttes a bajnoki trófeát is a magasba emelhette.

Real Madrid

A következőkben a spanyol média reakciói olvashatóak Amancio elbocsátásával kapcsolatban.

MARCA

"A Milánóban történek miatt kitört a botrány Madridban" – írta a lap. Nem a mérkőzés, hanem a vereség utáni éjszaka történései kerültek reflektorfénybe. A Real Madrid csapatának tagjai azon az estén egy hotelben tartózkodtak. Kiderült, hogy az éjszaka folyamán Juan Lozano három csapattársa mellett két hölgyvendéget is invitált a szobájába. Amancio rájött erre, és jelentette a vezetőségnek az esetet. Az érintett játékosok ezt nem vették jó néven, a szakadék pedig áthidalhatatlanul mélyre nőtt a felek között.

Emilio Butragueño

„Amanciónak el kell viselnie azt, hogy a fegyelemre való vágyódás ugyanúgy a királyi gárda történelmének szerves részét képezi, mint a hat BEK trófea.” – olvasható a MARCA hasábjain. Mindenki hibázott. A vezetőség, néhány játékos, és az edző. Többen is kiszivárogtattak információkat az esetről a sajtónak, Amancio pedig azt nyilatkozta, hogy árulók vannak a keretben, többükre félreérthetetlenül utalt is.

El País
Amanciót felzaklatta az, hogy Jorge Valdano nem megengedett hangnemben beszélt vele aznap este, így úgy döntött, hogy felkeresi őt a szállodaszobájában. Ez volt az a pillanat, amikor rájött arra, hogy az argentin futballista és Emilio Butragueño is részt vett a Lozano által szervezett "összejövetelen".

„Ez aztán csodálatos!” – jegyezte meg Amancio, miután hajnali négy órakor bekopogott  Lozanóhoz.

„Van valami gond?” – kérdezett vissza Valdano.

„Szerinted?” – vágott vissza a spanyol szakember.

„Nincs, csak legurítunk pár italt” – zárta le a beszélgetést Valdano.

Amancio dühösen távozott. Később az öltözőben Junaito is felszólalt az ügy kapcsán. A szurkolók szemében rendkívüli népszerűségnek örvendő labdarúgó tudta, hogy kockáztat ezzel, tekintettel arra, hogy már akkor is voltak játékosok a keretben, akikkel véleménykülönbségek miatt nem volt a legjobb a viszonya, de ez nem érdekelte. "Mindannyian tudjátok, hogy az edző azért tette azt, amit tett, hogy megelőzze a katasztrófát. Konfliktusba keveredett két olyan játékossal, akik amúgy is nagyon keveset játszanak. Ennek ellenére többen is mások háta mögött, az edző háta mögött beszéltek" – mondta. Senki nem válaszolt. "Ha visszavonulok, erről beszélni fogok."

Amancio

ABC
„A játékosok sosem bocsátották meg azt Amanciónak, hogy beárulta őket. Ezzel szemben a tréner pedig nem tudta elfogadni azt, hogy a futballisták hátba támadták őt a pályán mutatott gyenge teljesítményükkel, ami egy előre kitervelt, alattomos húzás volt.” – írta az ABC.

Uli Stielke, aki más egyébként is a távozás szélén állt (és Juanitóval két éve nem beszélt), a következőt nyilatkozta: "Ez a klub már nem az, aminek lennie kellene. Csalódott vagyok. A jövőm? Kivárok, hogy ki lesz az új elnök. Vannak ajánlataim Németországból és Franciaországból." A német aztán a Neuchâtel együtteséhez távozott, így később szembekerült a Madriddal és Juanitóval az UEFA-kupában, ami meglehetősen csúnya jeleneteket eredményezett a Bernabéuban.

Mundo Deportivo
"Gazemberek" – olvashatttuk a katalán lap 12. oldaloán, 5 oszlopnyi szélességben. „Mindnyájunknak magába kell néznie.” – fogalmaz De Carlos a katalán újságban.

„A Madrid tükröt tartott elénk. Most már még több tükör van, így valamilyen módon mindenki magára ismerhet. Egyértelmű, hogy nem mindenki tudott felnőni a feladathoz ebben az esetben. Néhány ember nem bírta el a hatalmas nyomást, illetve nem voltak képesek meghozni a szükséges áldozatokat. Mondom ezt úgy, hogy nem szeretnék senkire sem mutogatni.”

"A Madrid megosztott és szétesett, a Juanito és Lozano elleni vizsgálatok pedig pontosan ezt támasztják alá. Egy megtört csapat semmire sem garancia. Egy csapat belső viszályokkal kész katasztrófa" – zárta a lap újságírója.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK