Mijatović: 22 éve a halhatatlanok között

1998. május 20-án Predrag Mijatović a Real Madrid halhatatlanjai közé emelkedett, amikor győztes gólt szerzett a Bajnokok Ligája döntőjében a Juventus ellen, ezzel hozzásegítve klubját a hetedik trófeájához a legrangosabb európai kupasorozatban. Többek között erről, a csapat akkori elnökéről, és a klubot érintő aktuális kérdésekről is szó esett az alább olvasható interjúban.

Akkor már 17 éve a BEK/BL döntőjébe sem tudott kerülni a csapat, a sorozatot pedig már 32 éve nem tudta megnyerni a madridi alakulat. Nem is lehetett volna nagyobb nyomás az együttesen, hiszen az ellenfélben olyan klasszisok léptek pályára, mint Zinédine Zidane, vagy Alessandro Del Piero, így a többség nem a királyi gárdát tartotta a mérkőzés esélyesének.

Egyetlen találat döntötte el végül a mérkőzést, amiről sok szó esett azóta is, és máig nincs bizonyíték arra, hogy nem lesről született. A szerb csatár mindenesetre nem rejti véka alá a véleményét.

„A veszteseknek joguk van dühösnek lenni. De az álláspontom egyértelmű. Mindig azt mondom, hogy nem volt les, erre pedig a Juventus játékosainak reakciójából következtetek. Mindannyian tudjuk, milyenek is valójában, hiszen sokszor játszottam olasz csapatok ellen. Mindig reklamálnak, még akkor is, ha semmi sem történt, annál az akciónál viszont senki sem reklamált les miatt. Tény, hogy nincs olyan kameraállás, amely egyértelműen bizonyítaná, de meg vagyok róla győződve, hogy szabályos volt a gólom. Senki sem reklamált, ez a kulcs. Ez volt életem legfontosabb találata. Egyszerűen imádom az emlékét. Minden gyerek egy olyan mérkőzésről álmodik, amilyet én átélhettem Amszterdamban. Ha nem történt volna meg, nem ugyanaz lenne a pályafutásom.”

Lorenzo Sanz emléke előtt is tisztelgett az egykori klasszis.

„Ez az első évforduló, hogy nincs velünk. Ezúton is szeretnék megemlékezni róla. A fiára, Fernandóra a testvéremként tekintek, most pedig már szomszédok is vagyunk. Lorenzo pedig minden egyes mérkőzés előtti ebédnél azt mondta, hogy gólt fogok szerezni, úgyhogy azt a gólt is neki ajánlottam.”  

A múltidézést követően arról beszélt az egykori kiváló támadó, hogy a mostani Real Madridnak megfelelően kell ötvöznie a fiatalságot a rutinnal, hogy sikeresek lehessenek. Az idősebb játékosok, mint például Luka Modrić helyét immár veszélyeztetik a fiatalabb csapattársai.

„Gondolni kell a jövőre, de a szurkolóknak arra is emlékezniük kell, hogy a veteránok milyen sikereket értek el korábban. Türelmesnek kell lenni, egy új középhátvédet nem kell rögtön Sergio Ramoshoz hasonlítani, ugyanez igaz Luka Modrić esetében is. A Real Madridnak meg kell találni az ideális arányt a fiatalok és az idősebbek között. Jó, hogy gondolnak a jövőre, de nem lehet kizárólag a fiatal játékosokra koncentrálni. Kellenek olyan rutinos futballisták is a csapatba, mint a már említett Ramos vagy Modrić.”

Luka Jović is egyike a fiatalabbaknak, akik az elmúlt évben kerültek a csapathoz, Mijatović pedig több türelmet kér a szurkolóktól a honfitársával kapcsolatban.

„Még a pályája elején jár, be kell illeszkednie. Egy olyan labdarúgóról beszélünk, akinek több lehetőségre van szüksége, és meg kell értenie, hol is van, és miért van itt. Örülnék, ha több játékpercet kapna, és játékba lendülhetne.”

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK