A Real Madrid célpontja: Igor Gomes, az új Kaká?

Újabb brazil tehetség a blancók látókörében.

Kétségtelen, hogy az, ha egy ígéretes sao paulói fiatalt az új Kakának hívnak, nem mindig jár együtt bámulatos karrierrel. Gondoljunk csak Mirray-ra, Sergi Motára vagy éppen Lucas Piazonra. Oscarnak, Lucas Paquetának és Reiniernek is meg kellett birkóznia a 2007 aranylabdásával való folytonos összehasonlításokkal , habár még korai lenne az utóbbi kettőről kijelenteni, hogy nem értek fel az elvárásokhoz.

Most azonban Igor Gomesen a sor.

8 évesen fedezte fel a Sao Paulo az akkor még Rio Pretóban focizgató fiúcskát, akit két évvel később le is igazoltak, 2012-ben pedig a Cotia névre hallgató akadémiájukon helyezték el.

A karcsú testfelépítésének, határozott, átütő erejű játékstílusának a közzéppálya közepén, és kitűnő labdakezelésének köszönhetően megalapozottnak tűnnek az összehasonlítások, még akkor is, ha sebességben még azért némileg elmarad az ikonikus braziltól.

Gomes az utánpótlásban eltöltött idő alatt 6 kupát gyűjtött össze, bár elmondása szerint az U17-es keretbe kerülés során voltak kisebb problémái.

igor-gomes-1

„Sokszor okoltam magamat, túl sokszor. Teljesen összetörtem, ha hibáztam, és képtelen voltam továbblépni. Ez meccseken nagy hátrány volt számomra, hiszen így nem tudtam javítani a játékomon. Túl kellett lendülnöm ezen a hibámon” mesélte a Globo Esporte-nak.

Látszólag sikerült átlépni ezt az akadályt 2016-ban, amikor csapatával megnyerte az U17-es bajnokságot, majd az U-20-as keretbe jutást követően belekóstolhatott a brazil kupasikerbe is. 

Az ezt követő évben Rogerio Cerni – a Sao Paulo korábbi kapusa, aki karrierje során több mint 100 gólt szerzett, majd vezetőedzőként kevésbé tudott ilyen maradandót véghezvinni – az edzésre rendre felhívta a nagycsapatba.

Az első csapatba kerülés

2018 elején Gomes kulcsszerepet játszott abban, hogy a Sao Paulo bejutott Brazília legszínvonalasabb ifi bajnokságának döntőjébe. A szurkolóknak minden okuk megvolt az izgatottságra, mivel a Lucas Mourát és Casemirot magába foglaló csapat 2010-es győzelme óta ez volt az első alkalom, hogy idáig jutott az együttes.

Annak ellenére, hogy a mérkőzés egy 1-0-s Flamengo győzelemmel végződött, az U20 edzőjét, Andre Jardine-t nevezték ki az első csapat átmeneti edzőjévé, miután a korábbi edzőt, Diego Aguirrét novemberben menesztették.

Gomes egyike volt az új edzőtől bizalmat kapó játékosoknak, így 2018 novemberében a Sport Recife ellen játszott 0-0-s eredménnyel végződő meccsen be is mutatkozhatott a felnőttek között.

Jardine-t 2019 februárjában Vagner Mancini váltotta, és egy Ituanóval szemben megszerzett 2-1-es Campeonato Paulista negyeddöntős győzelem alkalmával lőtt dupla megmutatta, hogy Gomes képes fontos szerepet betölteni a felnőttek között is.

igor-gomes-2

Azonban Mancini csupán Cuca áprilisi érkezéséig maradhatott, és így Gomes nehezebben tudott játékidőhöz jutni a többek között Gabriel Jesus berobbanásában is közrejátszó edző irányítása alatt.

Gomes elutasította a spanyol kölcsönszerződést, amit Wagner Ribeiro ügynök tett le júliusban a Sao Paulo asztalára. Cuca 5 hónapig tartó irányítása alatt mindösszesen 12-szer állt be csereként, Fernando Diniz érkezése kellett ahhoz, hogy forduljon a kocka.

A Tricolortól a Királyi Gárdáig?

Diniznek köszönhetően több játéklehetőség jutott Gomesnek, így a játékost övező figyelem is nőtt, és hamarosan a Real Madrid érdeklődéséről szóltak az újságok.

Sao Paulóban bíznak abban, hogy a 21 éves Gomest sikerül legalább 45 millió angol fontért eladni, megdöntve a 33,5 millió eurós klubrekordot, amit még Lucas 2013-as eladásával állítottak be, akkor a PSG-vel a túloldalon, hiszen a fiatal brazil passzol a Real Madrid elmúlt időszakban látott átigazolási politikájába.

Miután a Neymarért végbemenő küzdelemben Florentino Pérez alulmaradt a Barcelonával szemben, a Real Madrid elnöke látszólag elhatározta, hogy Brazilia következő nagy sztárját ő szerzi meg, bármennyibe is kerüljön ez.

2017 óta a madridiak több mint 100 millió fontot költöttek csodagyerekekre Vinícius Júnior, Rodrygo és Reinier személyében.

Gomes lehet a következő név a sorban? Diniz állítja, hogy a tudása megvan hozzá, és a Sao Paulo bizonytalan pénzügyi helyzete tovább növeli az üzlet esélyeit.

„Nehéz lenne itt tartani a kora és a képességei miatt. A brazil klubok és a Sao Paulo sem tudja ezt kiküszöbölni, szinte egyik klub sem, muszáj játékosokat eladniuk, hogy kifizethessék a pénzügyi kötelezettségeiket”– mondta Diniz a Radio Transamericának.

„Ha egy ajánlat a megfelelő pillanatban érkezik, és az abban szereplő összeg is megfelel az elvártaknak, a klubnak szinte kötelessége eladni az adott játékost. Amíg a jelenlegi modelt alkalmazzuk… addig továbbra is a csiszolatlan gyémántok termelése lesz a feladatunk. És ő kétségtelenül az."

„A változásoknak köszönhetően, amiken végigment, ő egy folyamatosan fejlődő játékos. Egyre jobban és jobban játszik, azonosul a csapattal és a csapat játékával. A fejlődése szinte azonnal elindult az érkezésemmel. Igornak egyértelmű a célja, mégpedig az, hogy egyre jobban és jobban játszon.”

igor-gomes-3

Diniz lelte meg a Gomesben rejlő potenciált

Egyértelmű, hogy miért gondolja így Diniz. Gomes 27 bajnoki pályára lépésének több mint felére az elmúlt 2 hónapban került sor, miután Diniz átvette a csapat irányítását. A játékos emellett a 2 gólját és a gólpasszát is ebben a periódusban szerezte.

A liga 22 év alatti játékosai közül hozzá fűződik az ötödik legtöbb sikeres passz, amiket 83,7%-os pontossággal vitt véghez.

Gomes különösen a támadóharmadban van elemében. Szeme van az éles labdákhoz és a technikai adottságai is megvannak, hogy képes legyen előhúzni egy nehezebb keresztlabdát is.

Csappattársai közül csupán Luan Santos (404) és Antony (749) voltak azok, akik többet passzoltak nála (400) a bajnokságban, azonban ők 257, illetve 1037 perccel többet töltöttek a pályán.

Nem meglepő, hogy márciusban fizetésemelésben részesült, bár a szerződése 2023-ig tart. Diniz nem kételkedik abban, hogy Gomes nagy dolgokra hivatott.

„A klubnak a korából adódóan nehéz lesz megtartania őt. Ha rajtam múlna, addig maradna itt amíg csak lehet” – mondta az edző.

„Ő egy olyan tehetség, aki nem csak Brazíliában, de a világon is ritkán tűnik fel. Nagyon fontos a játéka.”

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK