Israel Salazar felemelkedése

A Raúl által kihirdetett keretben, amely az UEFA Ifjúsági Liga küzdelmeire utazott, szerepelt egy nagy meglepetésnév is, Israel Salazaré. Sokak szerint az ifjú támadóra hasonlóan fényes és tartalmas karrier várhat majd, mint a Castilla trénerére annak idején.

Annak ellenére, hogy a fiatal Salazar már 12 éves kora óta a Real Madrid családjába tartozik, labdarúgó karrierje korántsem indult zökkenőmentesen. Nyugat-Spanyolországban, Guadeloupéban kezdte el rúgni a bőrt, nem kevesebb, mint két órányi autóútra szülővárosától, Badajoztól. Innen Andalúziába került, majd egy rövid ideig a badajozi egyesületben futballozott, ahonnan végül is 2015-ben igazolta le őt a királyi gárda.

Az Infantil B együttesében kezdte meg madridi pályafutását, a belé fektetett bizalmat pedig gólokkal hálálta meg. Legyen szó bármilyen versenysorozatról, az elmúlt öt évben mindig ő zárt a góllövőlista élén. Mióta csatlakozott a blancókhoz, összesen 157 alkalommal zörgette meg az ellenfelek hálóját, erre rajta kívül senki sem volt képes.

„Kétségkívül benne van a La Fábrica öt legjobb játékosa között.” – nyilatkozta Julio Sanchez Barreda az ADN Blanco és a Realmadrid TV munkatársainak. „A legjobb benne az, hogy ő nem csak egy gólokat szerző támadó. Ő egy rendkívül összetett labdarúgó, aki a pálya bármelyik pontján képes nagyszerű teljesítményre” – folytatta a Real Madrid fiataljaival foglalkozó szakember.

Egyértelmű, hogy mindenki ezen az állasponton van, aki már valaha szemtanúja lehetett a fiatal tehetség játékának közelről. Van olyan is, aki szerint a leginkább Israel Salazar leginkább alábecsült képessége az, ahogyan komoly nyomás alatt képes játszani. Már labdanélküli mozgásaival is képes otthagyni az ellenfelét, miközben nagyon tudatosan, taktikusan helyezkedik annak érdekében, hogy mindig üresen találja őt a golyóbis. 

Kiváló teljesítménye egyáltalán nem marad megbecsülés nélkül, ugyanis 2018 novemberében 16 évesen pályára léphetett az U17-es nemzeti csapatban is. Bulgária ellen ráadásul rögtön egy góllal tudott bemutatkozni. Az ideig idényben 18 mérkőzésen 28-szor járt túl az ellenfelek kapusainak eszén, és nem kis meglepetésre az UEFA Ifjúsági Liga megmérettetéseire utazó keretbe is meghívót kapott. A felkészülést az előző hétfőn kezdte meg az egyesülettel.

Remek formája mellett a gyors előrelépésnek az is oka, hogy Andri Guðjohnsen – a Juvenil B támadója – súlyos sérülést szenvedett. Eidur Guðjohnsen fia helyett így Israel Salazar kezdi meg a következő idényt az U19-es együttessel, igaz az mér erősen kérdéses, hogy milyen mértékben fognak majd rá számítani.

Az ifjú spanyol csillag előtt ketten is állnak még a sorban, név szerint Latasa és Pablo. Várhatóan Raúl az utóbbi két játékosnak fog bizalmat szavazni, de ha Israel Salazarnak sikerül valahogyan lenyűgöznie a spanyol trénert, akkor még más forgatókönyv sem zárható ki. Raúl egészen biztosan közelről fogja figyelni a fiatal csatár mozdulatait, hiszen neki is tudnia kell, hogy milyen potenciál is lakozik benne.

Salazar példaképei között szerepel Cristiano Ronaldo és Borja Mayoral is, de egyértelműen Raúl példája nyújthatja számára a legtöbb motivációt majd a következő években. A játékosnak a Juvenil A keretében biztosan helye lesz, így minden esélye meg van arra, hogy felhívja magára a Castilla menedzserének figyelmét. Raúl mindenkinél jobban ismeri Salazar helyzetét, hiszen anno az akadémiai éveiben ő is ugyanígy megmászta ezeket a lépcsőfokokat.

Forrás: managingmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK