Reguilón: Zidane semmit sem mondott a távozásom előtt

Oszlopos tagja Mourinho Spurs-ének, és elmondhatjuk, hogy sikerült átmentenie a Spanyolországban mutatott formáját Angliába is. Sergio Reguilón a spanyol labdarúgás egyik legígéretesebb fiatalja, aki immár a válogatottba is rendszeresen meghívót kap. Most az AS kedvéért mesél formájáról, tapasztalatairól, valamint távozásáról is.

Milyen volt az első néhány hónapod a Tottenham csapatánál? Számítottál rá, hogy ennyire hamar be tudsz illeszkedni?
Nem volt egyszerű a vírus miatt, hiszen távol voltam a családomtól és nagyon hiányoztak. Lépésről lépre halad a beilleszkedésem, folyamatosan szokom az itteni életet – különösképp az ételeket, hiszen ezen a területen van némi különbség…

Miért? Nem elég jó az étel Angliában?
Még nem szoktam meg az itteni ételek ízét. Mindig van otthon spanyol sonka és további hazai dolgok, amiket a családom küld. A minap épp egy doboz fabadát kaptam. Hát így megy ez.

Hogyan boldogulsz a nyelvvel? Beszél bármelyik csapattársad spanyolul?
Igen, de megpróbálok mindenkivel beszélgetni. Veszek angol nyelvleckéket is, és szeretem próbálgatni a nyelvtudásom. Biztos vagyok benne, hogy van egy erős akcentusom, de próbálkozok, és tudom, hogy meg is értenek. Ez az első lépés.

Hogyan kommunikálsz Mourinhóval?
Amikor négyszemközt vagyunk, akkor spanyolul beszélünk, de amikor a futball a téma és ott vannak a keret többi tagjai is, akkor mindig angolul beszél.

A nyár folyamán több ajánlatod is volt olyan csapatoktól, amelyek a Bajnokok Ligájában szerepelnek. Miért pont a Tottenham lett a befutó?
Sok különböző oka is van. Nem tudok kiemelni csak egyet, hiszen ez egy többtényezős döntés volt. Nagyon fontos volt számomra, hogy rendszeresen játszhassak, hiszen ebben a korban fejlődnöm kell, ehhez pedig játékidőre van szükségem. Mindig is mondta, hogy egy nap szeretnék a Premier League-ben futballozni, ahogy azt is, hogy egy nap Mourinho kezei alatt akarok dolgozni. Több tényező együttesen sarkallt erre a döntésre.

Hogyan győzött meg Mourinho? Személyesen hívott fel?
Többször is felhívott mielőtt döntést hoztam volna. Nagyon akarta, hogy aláírjak a Tottenham-hez, ennek pedig oka van és ez is nagy jelentősséggel bírt.

Tényleg olyan különleges, mint ahogy azt az emberek mondják?
(Nevet) Csak annyit mondhatok, hogy meg kell ismernetek ahhoz, hogy megtudjátok, milyen is valójában. Ezer meg ezer nagyszerű anekdotával tudnék szolgálni…

Mesélj el egyet…
Rendben. Például, tudta, hogy a karácsony egyik napját egyedül fogom tölteni. 25-én 3-kor kezdődött az edzésünk, amikor megérkeztem az öltözőbe, a helyemen egy doboz várt. Kinyitottam, egy elősütött malac volt benne. Mourinho annyit mondott, hogy tudja, hogy egyedül leszek, így legalább a karácsonyi menüt nem kell egyedül elkészítenem és még jót is fogok enni. Nagyon figyelmes tud lenni a mindennapi dolgokkal, és ezt a legtöbb ember nem tudja. A játékosai esetében különleges figyelmet fordít arra, hogy jól érezzék magukat a pályán kívül – ez nagyon fontos.

Szóval igazságtalan, hogy nagyon keménykezű edzőként tüntetik fel?
Nos… Amikor szigorúnak kell lennie, akkor olyan, mint bárki más. Viszont olyan személyiség, aki nagy figyelmet fordít a játékosai általános jólétére.

Jelenleg Mourinho és Luis Enrique kezei alatt dolgozhatsz. Van bármilyen hasonlóság kettejük között, illetve különböznek valamiben?
Számomra mindketten első osztályú edzők. Mindkettejüknek megvannak a saját módszereik. Luis Enrique szereti, ha a csapata járatja a labdát, míg Mourinho elvárja, hogy az erőnlétünk nagyon jó legyen – emellett fontos száméra a labdatartás is. Ugyanakkor különböző edzők, mégis mindketten az elitbe tartoznak.

Klubszinten különböző edzőid voltak az elmúlt három évben: Zidane, Lopetegui és Mourinho. Tényleg annyira különböznek, mint ahogy az kívülről látszik?
Mindannyian hasonlítanak abban, ahogy véghezviszik, amit szeretnének. Mindhárman briliáns trénerek, akiknek megvannak a saját edzői módszereik.

Mit gondolsz, segített, hogy három ilyen edző kezei alatt is dolgozhattál?
Minden edzőhöz alkalmazkodnod kell, ezt el is várják. Minden egyes edződtől kapsz valami pozitívat. Ez a harmadik évem profi szinten, de nem tudom, hány edzővel dolgoztam már. Azt viszont igen, hogy mindenkitől kaptam valami pozitívat.

Térjünk vissza Londonba. Egy olyan csapat játékosa vagy, amely harcban áll a bajnoki címért. Önbizalmat ad a csapatnak, hogy egy olyan edzőtök van, aki már mindent megnyert korábban?
Olvastam valahol, hogy Mourinho eddig minden egyes klubjánál nyert legalább egy trófeát. Ami engem illet, én látom a vele járó biztonságot, látva a munkáját arra gondolok, hogy biztosan nyerni fogunk valamit. Az ő mentalitásával el lehet érni nagy dolgokat.

Milyen ő a módszerei tekintetében? Mágnestáblás vagy inkább motivátor?
Minden egyben.

Mesélj nekünk egy másik madridi illetőségű csapattársadról. Hogyan jössz ki Gareth Bale-lel?
Nagyon sokat beszélünk – ahogy már Madridban is tettük. Közvetlenül mellettem ül az öltözőben, így mindenről szoktunk beszélgetni. Nagyon sokat segített, amikor megérkeztem, tanácsokkal látott el azzal kapcsolatban, hogy mely városrészekben a legjobb lakni, mesélt az éttermekről, az emberekről, akiktől segítséget kérhetek…

Spanyolul beszéltek?
Spanyolul és angolul. Jól beszél spanyolul, van egy akcentusa ugyan, de megértem amit mond.

Meglepett, hogy nem állandó kezdőjátékos?
Volt néhány akadály előtte, de lépésről lépésre kezdi felvenni újra a Premier League ritmusát. Nehéz év van mögötte, de mindannyian ismerjük, hogy milyen kvalitásai vannak. Nagyon fontos játékos lesz számunkra.

Mit gondolsz, egy nap visszatérsz majd Madridba?
Nem tudom. Amikor a Real Madridról kérdeznek, mindig elmondom, hogy ez a klub adott számomra mindent, és mindig az otthonom marad. A visszatérés? Nem rajtam múlik… Csak a jelenre koncentrálok, de nagyszerű lenne egyszer visszatérni.

Beszéltél Zidane-nal, mielőtt távoztál?
Nem, egyáltalán nem.

Meglepett vagy bántott, hogy semmit sem mondott neked?
Nem, egyáltalán nem lepett meg.

Az elmúlt években jónéhány madridi nevelés távozott. Achraf, Óscar, Mayora… Miért olyan nehéz az utánpótlás játékosainak bekerülni az első csapatba?
A Real Madridba nagyon nehéz bekerülni, amikor pedig kiharcolod a helyed, nagyon nehéz azt megtartani. Az akadémia játékosainak nagyon sok dologra van szükségük ahhoz, hogy megtehessék a következő lépést, a helyük megtartása pedig még ennél is nehezebb. Harcolnod kell, de szerencsére is szükséged van. Ugyanakkor az akadémián végzett nagyszerű munkának látható az eredménye, hiszen sok játékos teljesít remekül Európa legjobb bajnokságaiban. Ez sokat elmond arról a munkáról, ami ott folyik.

Meglep, hogy Sergio Ramos szerződését még nem hosszabbították meg?
Úgy vélem, hogy végül megoldódik a helyzet – mindkét fél számára. Ami engem illet, nem tudom elképzelni a Real Madridot Sergio Ramos nélkül.

Küldenél neki üzenetet, hogy meggyőzd arról, hogy csatlakozzon a Spurs-höz?
(Nevet) Nem hiszem, hogy különösebben érdekelné!

Kapcsolatban állsz még a régi csapattársakkal?
Igen, elég sok játékossal.

És a sevillaiakkal?
Igen, több játékossal is. Nagyszerű barátokra leltem ott. Általában legalább egyszer beszélünk egy héten…

Végül pedig: mit remélsz 2021-től?
Mindenekelőtt jó egészséget, hiszen nagyon nehéz időket élünk. Bármi is történjék, mindenkinek jó egészséget kívánok.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK