Egytől egyig: Real Valladolid – Real Madrid (0-1)

Megszenvedett a három pontért a csapat a kiesőhelyen lévő, szebb napokat is megélt Valladolid ellen, de végül csak sikerült kicsikarni a győzelmet. Az Atlético botlásának köszönhetően újra látótávolságon belül az első hely, a sok sérülés ellenére is. Most viszont nézzük meg, hogy ki mennyit tett hozzá az újabb három pont megszerzéséhez. Jöjjenek hát a mi pontjaink, egytől egyig!

Csapatok 

Real Valladolid (4)
Azt már a meccs előtt is tudtuk, hogy komoly gondokkal küzd Ronaldo klubja, és a helyzetükön bizony nem segített, hogy hat nyeretlen meccs után pont a Real Madrid várt rájuk. Voltak ugyan helyzeteik, voltak olyan periódusai a meccsnek, amikor megpróbáltak nyomást gyakorolni, sikerült helyzeteket is kialakítaniuk, de az egyértelműen látszott, hogy vajmi kevés játékerőt képviselnek, és a gyenge teljesítményhez még önbizalomhiány is társult a játékosoknál. Az újabb vereséggel elég kellemetlen helyzetbe hozták magukat, hiszen a 19. helyet foglalják el a tabellán úgy, hogy az előttük lévő csapatok legalább egy meccsel kevesebbet játszottak. Nem lesz egyszerű innen visszakapaszkodni. 

Real Madrid (6)
A játék továbbra is unalmas, futballt nyomokban is alig tartalmaz, de legalább a pontok most jönnek – igazából már ennek is örülnünk kell. Jól beárazza a spanyol bajnokság jelenét, hogy egy ennyire gyenge Real Madrid továbbra is harcban lehet a bajnoki címért – aminek természetesen örülünk, de a jövőt tekintve felvet azért különböző kérdéseket. A csapat a támadójáték fogalmát jelenleg csak falusi legendákból ismerheti, mert ez, mint olyan, ezúttal sem volt fellelhető a pályán. Egyéni villanások vannak, de felépített, tudatos, taktikai elemekre épülő játéka továbbra sincs a csapatnak, és nagyon valószínű, hogy ez a probléma nem is heteken belül fog megoldódni. Így hát tényleg örülhetünk annak, hogy rendre van egy jó beadás, egy jobb szabadrúgás vagy szöglet, amire tud érkezni valaki, vagy egy-egy olyan egyéni megmozdulás, ami góllal fejeződhet be. Ma épp a beadást dobta a gép, Kroos szabadrúgásából. Hátul is voltak kihagyások, de legalább a középpályán továbbra is vannak olyan mozdulatok, amik miatt bele lehet szeretni ebbe a játékba.  A szájíz keserédes, nehéz elfogadni és így látni a csapatot, de ez a gárda jelenleg ennyire képes – lehet ezt persze a sérülésekre is fogni, de az a szomorú, hogy ez a teljes kerettel is nagyon hasonlóan nézett ki. Ameddig érdemi változás nem jön, addig viszont szurkolni kell, hogy legalább ezek az egyéni megmozdulások érkezzenek. 

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Thibaut Courtois (8,5)
Mint egy mentőmellény a csónakokban. Megnyugtató a tudat, hogy ott van, és lehet használni, amint süllyedni kezdünk – megmenti az életünket. Pontosan úgy, ahogy a belga óriás is tette ismét. Több fontos védése is volt a mérkőzés elején, valamint a második félidőben is. Nem a szezonja legnagyobb bravúrja, de elengedetlenek voltak ahhoz, hogy sikerüljön behúzni ezt a győzelmet. Az idény legjobban és legkiegyensúlyozottabban teljesítő madridi játékosa. 

Lucas Vázquez (7)

Megbízható, jó teljesítmény Carvajal helyén, sok felfutással, valamint rengeteg szereléssel, labdaszerzéssel fűszerezve. Lucas továbbra sem az a játékos, akiről az ember le sem veszi a szemét a meccsek közben, de képes hozni egy stabil szintet. Védekezésben a saját kapuja előtt nem nagyon izzasztották meg, az ellenfél térfelén viszont többször is feltalálta magát, a szélen futkározó madridiak közül ő nyeste legtöbbször középre a játékszert, bízva abban, hogy valaki majd csak érkezik a labdára. Volt két próbálkozása is, ám az egyiknél olyan gyönyörűen meghámozta a labdát, hogy lehetőséget nyert vele Jamie Oliver kisegítő stábjába. 

Raphaël Varane (7)

Talán nem volt olyannyira vezére a védelemnek, mint egy héttel ezelőtt, de Magdi anyust megszégyenítő módon takarított a kapu előtt. 8 alkalommal tisztázott vagy szabadított fel, ami meglehetősen magas szám, pláne egy ilyen kaliberű ellenféllel szemben. A labdakihozatalokba ezúttal nem csatlakozott be túlságosan nagy gyakorisággal, viszont folyamatosan biztosított hátul. 

Nacho (7,5)

Kevesebbszer tisztázott, mint francia kollégája, ám voltak sokkal látványosabb és fontosabb mentései. Olyanok, amik esetében ha nem fejel szögletre, vagy nem érkezik elég gyorsan, akkor az ellenfél valamelyik támadója azonnal ziccerben találhatta volna magát. Jár neki a vállveregetés, ezúttal is magabiztos, megbízható teljesítményt húzott elő a kalapból. 

Mendy (5,5)

Nem sok kellett ahhoz, hogy hibájából gólt szerezzen Orellana, de a chilei szerencsére telibe rúgta Courtois-t, aki így hárítani is tudott. Egy ilyen hiba akár végzetes is lehet egy ilyen mérkőzésen, így ugyancsak jár az irgum-burgum érte. A támadásokba folyamatosan próbált becsatlakozni, de teljesen súlytalan volt a csapat bal oldala, ő sem tudta igazán kamatoztatni a sebességéből származó előnyeit. 

Casemiro (7,5)

Szépen takarított középen, de azért szépen is szórta a labdákat – a legtöbb elszórt labda az ő nevéhez fűződik madridi oldalon. A meccs előtt a hidegindítót megint elfelejtette, így az első percekben még érezhetően dadogott a játéka és a figyelme, de aztán megérkezett a társak közé. A kapu előterében két komoly lehetősége is volt fejjel, ám mindkettőt elvétette, harmadjára viszont nem hibázott, így neki köszönhetően sikerült megszerezni a győzelmet. A mentalitása, a vezérszelleme, valamint az akaratereje miatt a csapat egyik legfontosabb játékosa, minden egyes hibájával és gyengeségével együtt is. 

Toni Kroos (7)

Volt egy szörnyű passza a meccs elején, amiből támadhatott is a hazai csapat, de aztán magához tért, és onnantól kezdve a jól megszokott Kroost láthattuk a pályán. Ő volt az, akinek középre lőtt labdáiban most is lehetett bizakodni, és ezen 90 perc ideje alatt ezekhez a helyzetekhez imádkozhattunk. Imáink pedig meghallgattattak, Kroos beadásából megszületett a győztes találat. Asensiónak is adott egy szép labdát még az első félidőben, de a spanyol lesen is állt, meg el is rontotta a befejezést. Toni viszont szépen csinálta. 

Luka Modrić (7)

Ahogy Kroos beadásaira, úgy lehet számítani arra is, hogy a legtöbb szép megmozdulása a horvát zseninek lesz a madridi játékosok közül. Leheletfinom labdaérintései még mindig le tudnak venni a lábamról, csakúgy mint az ellenfél játékosait – engem a szépség, őket pedig az őrület ejti rabul. A szép egyéni megmozdulások ezúttal azonban nem vezettek csapatszinten sikerre, ráadásul volt több elszórt labdája is, bár Marianónak azért adott egy majdnem gólpasszt, csak hát a spanyol-dominikai támadó pont most játszott inzaghisat. 

Marco Asensio (4)

Sokszor vonták be a játékba a társak, pedig ő mindent megtett, hogy ettől elvegye a kedvüket. Amíg tekergőzni kellett a labda körül, addig nem volt baj, de amint meg is kellett játszani a játékszert, megállt a tudomány. Nem nagyon volt jó döntése és jó megmozdulása a támadósorban, több offenzíva is megakadt rajta. Egy idő elteltével aztán teljesen bele is szürkült a mezőnybe. Cseréje abszolút indokolt volt. 

Vini Jr. (4)

Ezúttal voltak olyan döntései is, amik mögött a gondolkodás apró csíráját vélte felfedezni az egyszerű madridista, és ez azért mindenképp pozitív. Ettől függetlenül vajmi kevésszer került a kapu elé, a veszélyes helyzeteinek, sikeres cseleinek vagy egyáltalán megindulásainak a száma pedig egyértelműen a nullához konvergált. Az ő cseréje is jó döntés volt. 

Mariano Díaz (5)

Azért azt remélem mindenki látja, hogy ahogy Jovićnak, úgy Marianónak is meglehetősen nehéz a helyzete használható labdák nélkül. A két játékos stílusa merőben tér el a Benzemáétól – ők vérbeli gólvágók, akiket illik kiszolgálni. A társak nélkül egyszerűen eltűnnek a pályán, ahogy azt ma Mariano is tette. Két használható labdát kapott, mindkettőt gólra is váltotta, dehát senki sem szólt neki a lesszabályról. 

Cserejátékosok

Isco (4)

Félelmetes, hogy öt méteren is rá lehet verni legalább tizet – hihetetlen, hogy mennyire lassú a kezdő és a végsebessége is. Ezen kívül más nem is maradt meg a játékából. 

Sergio Arribas (5,5)

Vártam, hogy pályára lépjen, mert az elmúlt meccseken ő volt az, aki színt tudott vinni a játékba a fiatalos lendületével, na meg persze azzal, hogy jól bánik a bogyóval. Most is motiváltan szállt be, megpróbálta felvállalni az egy az egyeket is, több kevesebb sikerrel. És még Modrić beadására is majdnem odaért. 

Hugo Duro (4)

Ugyanaz igaz rá, mint Marianóra: ha nem kap labdát a társaktól, akkor gyakorlatilag észrevehetetlen a pályán. Nem kapott… 

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (5)

Mondhatnám, hogy kihozza a legtöbbet a jelenleg rendelkezésére álló játékosaiból, de ez így azért nem teljesen igaz, viszont legalább a pontokat gyűjtögetik. Mióta ismét felerősödtek az őt leváltani kívánó hangok, megint hozott néhány győzelmet a csapat, ismét megmentve ezzel Zizout. Engem csak az aggaszt továbbra is, hogy egyszerűen nem látszik, mit is szeretne játszani ez a mostani Real Madrid. Ezen a téren nincs változás. Az viszont pozitív, hogy a jelenlegi helyzetben be meri dobni a fiatalokat – nyilván, a padon rajtuk kívül csak Isco volt ma is, viszont legalább nem a kezdőtizenegy játssza végig a meccseket. Annyit pedig egy Arribas is hozzá tudott tenni a meccshez, mint Asensio, sőt…

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Toni Rüdiger
Tovább

A Real Sociedad elleni keret

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat nevezte a péntek esti bajnoki mérkőzésre. A hírek szerint Bellingham és Mendy is…