Egytől egyig: Real Madrid – Elche (2-1)

Nagy nehezen ugyan, de csak sikerült kiharcolni a három pontot egy élvezhetőnek semmiképp sem nevezhető mérkőzésen. Nem állítjuk, hogy ezúttal egyszerű dolgunk lesz, de megpróbáljuk előhúzni a pontokat a kalapból, és kiosztani őket a pályán mutatott teljesítmény függvényében.

Csapatok

Real Madrid (6)
Borzasztó érzés volt végignézni az első félidőt, amely vége felé közeledve azon gondolkodtam, hogy nyitni kellene egy jobbfajta bort, amely majd segít némileg növelni az élvezeti faktort, ami az első 45 percben mint olyan nem is létezett. Őszintén, a sírás kerülgetett, amikor megláttam a statisztikát a félidő végén: a két csapat összesen 1 alkalommal találta el a kaput. Pazar. Ami a mi fiaink teljesítményét illeti, arról nem tudok sokat írni, hiszen nagyjából ugyanennyit tudtak volna csinálni akkor is, ha az öltözőben maradnak. A második játékrész is hasonlóan indult, borzalmas védekezésbeli hibákkal és ötlettelen támadójátékkal (?). Változás akkor állt be a teljesítményben, amikor Zidane cserékre szánta el magát, és végre csinált középpályát is a csapatának. Nem mondom, hogy ezután elalélhattunk a gyönyörtől, de legalább csak sikerült két gólt begyötörni. Örülök a végjátéknak, a meccs végi fordításnak, viszont nagyon szeretném visszakapni az én imádott madridimat, azt, amelyik képes futballt is játszani, és amelyik játékát nézve nem kell magamról tíz körömmel marnom a bőrt. Borzasztóan gyenge és unalmas csapatunk van, és továbbra is úgy gondolom, hogy a LaLigára nézve szégyen az, hogy ez a csapat egyáltalán harcban állhat a bajnoki címért. Persze ha végül csak sikerült felérni az első helyre, azért nem fogok a saját kardomba dőlni, de nagyon remélem, hogy egyszer majd elindul egy folyamat, ami megállítja a lejtőn lefelé egyre csak gyorsuló Real Madridot. 

Elche (6)
Partiban voltak vendéglátójukkal, helyezésükhöz, játékosállományukhoz és erejükhöz mérten még azt is mondhatjuk, hogy jobban teljesítettek, mint a Real Madrid. Voltak ötletes támadásaik, és szereztek egy igazán szép találatot is – és igen, olyan is volt, hogy csak Courtois-n múlott, hogy nem sikerült több gólt is begyötörniük. Az idény során ellenünk lejátszott két mérkőzésük alapján egyáltalán nem méltó számukra a helyezésük. 

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Karim Benzema (7)
Kellett gondolkodnom ezen a pontszámon… Hihetetlen, hogy a meccs végén egy ilyen gólt szerző játékos képes egy mérkőzésen belül akkora kilengéseket produkálni, mint Benzema. A megyei harmadosztályban is kiröhögött megmozdulásoktól egészen a világklasszis villanásokig mindent meg tud mutatni egyetlen meccsen belül. Most is voltak olyan zseniálisan elrontott mozdulatai és lövései, amik után egész biztosan elküldték őt hidegebb éghajlatra a badridisták, de aztán megint ő lett az, akinek a három pontot köszönhetjük. És hát az a győztes gól, az egy igazán komoly villanás volt. Jól ettől függetlenül nem játszott, de ez a 7 pont most ki tud emelkedni a többiek teljesítménye miatt. 

Thibaut Courtois (7)
Megint egy olyan meccs, ahol a belga óriás vigyázó kezei nélkül maximum csak tapasztalatot szerezhettek volna Zidane srácai. A vendégek több helyzeténél is magabiztosan hárított, a kapott gólról pedig nem tehetett: a védelem cserben hagyta, a fejes pedig nem szűkölködött kraftban. Ezen felül még a szögletzászló környékén is megmutatta magát, majd’ kétméteres magassága ellenére is úgy fedezi a labdát, mint rendőr a társát. 

Lucas Vázquez (5,5)
Modrić és Kroos pályára lépéséig gyengébb volt a reggeli harmatnál is, buta megoldásokkal és eladott labdákkal tarkította csapata egyébként is fájdalmasan sántító játékát. Az említett társak érkezése után megszokott szerepkörében már sokkal magabiztosabban mozgott, védekező munkában pedig abszolút nem vallott szégyent. Mivel a meccs nagyobb részében csak fogtuk a fejünket a megoldásai láttán, így ez most mindössze ennyi pontra elég. 

Sergio Ramos (6)
Labdaszerzése nem, tisztázása pedig mindössze egyetlen darab volt a visszatérő kapitánynak. Nem túl acélos, de legalább komoly hiba sem fűződik a nevéhez. Az ellenfél tizenhatosán belül egy büntetőt is kiharcolhatott volna, ha olyankor befújnak egy ilyen szabálytalanságot, amikor nem ő az elkövető. Pedig ez pontosan olyan mozdulat volt, amivel Ramos néhány éve hidegvérrel majdnem meggyilkolta Salah-t. Szó mi szó, a kapitány fizikai állapota jónak tűnik, mozgásán nem érződött a kihagyás és a műtét sem, így remélhetőleg készen áll az Atalanta elleni visszavágóra. 

Raphaël Varane (3)
Engem személy szerint nagyon kiábrándít a tudat, hogy nincs a csapatnak még egy olyan játékosa, aki ennyire hullámzó teljesítményt mutatna évek óta. Ma épp azt a Varane-t láthattuk, aki elszórja a labdákat, valamint egy nyuszi bátorságával próbálja meg kihozni a játékszert a védelemből. A koncentrációja is hagyott kivetni valót maga után, ő az első számú felelőse a vendégek góljának. Ez akár három pontba is kerülhetett volna… 

Nacho (6,5)
A védelem leghasznosabb, legmagabiztosabb és legharcosabb tagja volt. Bátran, kellő agresszivitással ment bele a párharcokba, illetve többször lépett fel jól a labdakihozatalok során az induló támadásokkal. A mérkőzés végén még lövésre is vállalkozott. Abszolút elégedettek lehetünk azzal, amit ma mutatott. 

Ferland Mendy (3)
Lehet, hogy valami francia vírust láthattunk a pályán, ami csak Benzemát nem tudta megtámadni. Borzasztóan gyengén játszott a balhátvéd, karitászokat megszégyenítő módon jótékonykodott és adakozott az ellenfél javára. Bárcsak lett volna valaki, aki a madridiakat tudja olyan profi módon kiugratni, ahogy Mendy tette ezt az ellenfél támadójával… Labdaeladásainak számát pedig a legnagyobb sportszergyártók is megirigyelhetik. 

Casemiro (7)
Hat labdaszerzése kiugró statisztika a teljes mezőnyt tekintve, de összességében is elmondható, hogy hozta a tőle már jól megszokott, harcos, lelkes játékot. Gyakran csatlakozott a támadásokhoz, árnyékékként, sőt sokszor már-már csatárként funkcionált – ez egyébként jellemzővé vált az elmúlt hetekben, amikor ég a ház, Casemiro előre lép, ami egyfajta boostot jelent az egyébként sem kevés beadás mennyiségre, hiszen minden labdával próbálják az ő kobakját keresni. Veszély ma is alakult ki ezekből, a gól viszont elmaradt. 

Fede Valverde (5,5)
A lendület megvan benne, de én nagyon hiányolom azt a Valverdét, akit annyira imádtunk az előző szezonban – azt a hibázni nem tudó fiatalt, aki elnyűhetetlen, folyamatosan magas fordulatszámon égő motorként robotolt a két box között. Mert sajnos a hibák száma megnövekedett, sok volt az eladott labdája ma is. Veszélyt csak egy nagyon csúnyán elrontott lövése alakított ki, ám senki se tudta bekotorni a kapu előtt csordogáló játékszert. Az erejével láthatóan elkészült, erőnlét tekintetében még van min dolgoznia a korábbi sérülését követően. 

Isco (3)
Instant emberelőny az ellenfél számára. Egy szerzett labda, 86 százalékos passzpontosság, 6 beadás és gyakorlatilag semmifajta veszély az Elche kapuja előtt. Akkora lufit sem rúgott senki, mint amekkorát ő az Elche kapuja előtt, a levegőbe kapálván. Lehet, hogy a rendszeres játéklehetőség segítene neki, de annyira borzasztóan lassú, hogy nehezen tudom már elképzelni, hogy valaha is látjuk még azt az Iscót, akinek játékát igen sokan kedveltük. 

Vini Jr. (5,5)
Az elmúlt időszakban mutatott egyik legjobb teljesítménye volt ez. Nem azt mondom, hogy sziporkázott, vagy hogy megváltotta a világot, de ő volt az egyetlen, aki képes volt az első félidőben helyzetbe hozni valamelyik társát – egy tökéletes labdával. Ettől függetlenül még mindig van olyan, hogy fogalma sincs arról, ami körülötte történik, de annyit biztosan tett a játékhoz, amennyit Asensiótól kaphattunk volna. 

Cserejátékosok 

Rodrygo (6,5)
Én még mindig benne látom a legnagyobb potenciált a fiatal támadóink közül. Ő az, aki látja és érti azt, ami a pályán történik, aki gondolkodik a cselekedetei előtt, és aki megpróbál ésszel futballozni. Ennek köszönhető, hogy voltak veszélyesen középre tett labdái, és ennek eredménye az a kiváló előkészítés is, amelyből Benzema győztes gólt szerezhetett. 

Luka Modrić (7)
Ez történik, ha pályára lép egy olyan játékos, aki pontosan akkor és oda lövi a labdát, amikor és ahová akarja. Szemmel látható volt a változás a csapat játékában, miután a horvát középpályás, valamint német kollégája a pályára érkeztek. Ebben a két úriemberben több futball és tudás lakozik, mint amennyit összesen láthattunk az első 60 percben a teljes mezőnyben. Ez valahol dicséret, valahol viszont szomorú is a jövőre nézve. És igen, még egy gólpassz is fűződik a nevéhez. 

Toni Kroos (7)
Ahogy a meccs szünetében a Facebook oldalon is írtam: nem szeretnék elképzelni egy olyan jövőt, amelyben nincs benne sem Modrić, sem pedig Kroos. Láthattuk, hogy mi történt ebben a felállásban az első félidőben, és azt is láthatta mindenki, hogy mit jelentett a pályára érkezésük. Kroos létfontosságú volt a labdatartás tekintetében, és a társakat is jól mozgatta – most mindössze 98 százalékos passzpontossággal. 30 perc alatt több passza volt, mint Iscónak vagy Valverdének a nekik jutó 61 perc során. 

Eden Hazard (-)
Visszatért sérülésből és jár neki a gratuláció, hiszen ezúttal nem szedett össze egy újabbat. Sok egyebet nem tudott hozzátenni a meccshez. 

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (5)

Lehet, hogy egy újabb döntőt nyert meg a csapat, lehet, hogy zsebben a három pont, és lehet, hogy a rendelkezésre álló játékosállományból kell főznie, de ez a csapat egyszerűen a nézhetetlen kategóriát súrolja. A kezdőcsapat összeállítása majdnem öngyilkossággal ért fel, hiszen a középpályát teljesen kinullázta – annyiban védeném, hogy ez nem csak az ő hibája, hanem a pályán lévőké is, akik meg sem tudják közelíteni Kroos vagy Modrić szintjét. A cseréket még épp időben és jól húzta ezúttal, azt adta a csapatnak, amire a játékot látva szüksége volt. Koncepció viszont még mindig nincs, és nagyon meglepne, ha idén ebből lenne még valami. 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK