Dupont: Madridban az újságírók még meg is fenyegettek

Grégory Dupont az edzői stáb tagja volt a második Zidane éra alatt. „A tudós”-nak nevezett szakember kiváló hírnévvel érkezett Madridba, miután remek munkát végzett a Lille és a Celtic együttesénél, ráadásul a 2018-as világbajnok francia válogatottat is ő készítette fel. Annak ellenére, hogy a klubnál töltött első szezonjában számos sérülés sújtotta a csapatot, kulcsszerepet játszott abban, hogy a játékosok fittek legyenek, valamint megfelelő állóképességgel rendelkezzenek, hogy kozmetikázzanak az elvesztett pontokon és végül behúzzák a 2019-20-as bajnokságot. Szintén Dupont feladata volt az, hogy a pandémia miatt karanténba került játékosokat formában tartsa. A 2020-21-es szezonban a módszerei ismét megkérdőjeleződtek, miután ugyancsak rengeteg sérüléssel kellett szembenéznie a csapatnak, végül tavaly júniusban távozott, Antonio Pintus pedig visszatért a pozíciójába. A La voix du nord-nak adott interjújában Dupont a madridi időszakára tekintett vissza.

A Real Madrid hívása: „Jól éreztem magam ott, ahol voltam, de még nem tapasztaltam meg, hogy milyen is egy nagy csapatnál dolgozni. Nem azt mondom, hogy a Lille nem egy nagy csapat, de a Real Madrid egy másik szint… Szóval valami ilyesmire volt szükségem. Amikor felmerült a lehetőség, elfogadtam az ajánlatot. Csak annyi volt a feladatom, hogy az első csapat erőnléti edzője legyek. A francia labdarúgó-szövetségnél több mozgásterem és elvégzendő feladatom volt. A Real Madridnál mindennek megvolt a helye és neked teljesítened kellett a kötelezettségeidet.”

Madridban kevesebb volt a hibalehetőség? „Egyértelműen. Tudtuk, hogy mit jelent a klub szolgálatában állni. Nagyon profi, minden kiszámolt és meghatározott. A klub hírneve nagyon fontos, ahogyan a dolgokat kezeltük… Minden meg van szervezve.”

A kapcsolat a francia munkatársakkal: „Nem csak velük, hanem minden franciául beszélővel, mert Eden Hazard szintén beszéli a nyelvet. Ismertem Edent a Lille-ből, végignéztem, ahogy ott felnőtt… A kapcsolatom mindegyikükkel nagyon jó volt – Raphaëllel (Varane) és Karimmal (Benzema), és természetesen Ferland Mendy-vel. Thibaut Courtois-val is.”

És Zinédine Zidane-nal? „Természetesen, és az asszisztenseivel – David Bettoni, Hamidou Msaidie… Egy jó kis franciaajkú közösség volt.”

Az edzők hogyan kezelték a kritikát? „Ez a futball része és az élet velejárója a nagy csapatoknál. A Real Madridnál Zizou-t is kritizálták – pedig ő Zizou! Edzőként háromszor megnyerte a Bajnokok Ligáját, és mindezek mellett nézz végig a karrierjén és mindenen, amit megnyert… De igen, a kritika néha hatással van az edzőkre, ez a személyiségükön múlik. Ugyanez a helyzet a játékosokkal. Néhányan azt mondják, hogy nincs rájuk hatással, de ez nem igaz. Sok függ attól, hogy milyen módon van lehetőségük kezelni ezt – például a családdal, a magánéletben.”

Zidane: „Zizou-nak nagyon komoly elvárásai vannak. Kialakult bennünk róla egy nagyon tehetséges játékos képe, valakié, aki mindent olyan egyszerűnek láttat, de ő keményen megdolgozott mindenért. Egy nagyon igényes és tekintélyt parancsoló edző. Keményen megdolgoztatja a játékosait. Mindig a legjobbjukat akarja kihozni belőlük. Gyakran beszéltünk a tapasztalatainkról. Például arról, hogy ha három naponta mérkőzést kell játszani, kifizetődőbb-e, ha a meccs előtti napon a hotelben alszol ahelyett, hogy otthon lennél a családoddal?”

Benzema: „Karim hihetetlenül profi, nagyon acélos. Megpróbálja a játékát minden szempontból tökéletesíteni, keményen dolgozik, precíz és mindenre figyel. A Real Madridnál mindenkinek keményen kell edzenie. Sergio Ramosnak, Lucas Vázqueznek, Raphaël Varane-nak… Eden Hazardnak szintén. Néhányan talán azt hiszik, hogy a tehetség elég. Jó, ha van, de lehet, hogy bizonyos pillanatokban nem lesz elegendő.”

A média figyelme: „Ez egy olyan dolog, amivel tisztában vagyunk. Madridban minden kisebb dolgot felnagyíthatnak. Néha, amikor egy játékos az edzésen mond valamit, másnap az újságok már le is hozzák. Egyszer egy játékosnak a gyorsulásán kellett dolgoznunk és a következő napon már szerepelt az újságban… Ez nyugtalanító.”

Nyomás nehezedett rád a Real Madridnál? „Igen, még fenyegetéseket is kaptam. Ha nem adok nekik információkat, akkor különböző dolgokat fognak mondani rólam. Az egyetlen lehetőség az volt, hogy nem válaszoltam. De amúgy is megteszik. Amikor sérüléssel néztünk szembe, minden az én hibám volt. Olyan messzire mentek néhány ferdítés esetében, hogy a sérült játékosokat pozitív COVID teszttel illették…”

Megfélelmítve érezted magad? „Igen, ahogy a játékosok is. A Real Madrid játékosainak álcázni kell magukat az utcán, hogy ne ismerjék fel őket – még ha csak moziba mennek is. Ha nagyon magas szinten vannak, akkor az azért van, mert sok nehéz periódust vészeltek át karrierjük során. Megtalálják a módját annak, hogy az életük annyira kényelmes legyen, amennyire csak lehet. Tudják, hogy mi, a stáb nem irányíthatunk mindent, amit tesznek. Az egyetlen dolog, amit irányíthatnak, az az, hogy hogyan mutatkoznak. Manapság vannak újságírók, akik megírnak bármit, ami eszükbe jut. És a Real Madridnál minden eltúlzott – a legtöbb írás kacsa és nem tudsz velük semmit sem kezdeni, mert ha kijavítod őket, akkor megkapják azt a figyelmet, amit amúgy nem érdemelnek meg.”

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK