Egytől egyig: Barcelona – Real Madrid (2-3)

Rijádban találkozott a Barcelona és a Real Madrid együttese, a tét a döntöbe jutás volt. A srácok sikeresen vették az akadályt, nézzük is, hogy milyen pontszámok mellett!

Real Madrid – 7,4 (szerkesztői pontszám: 6,5)

Nem játszott kifejezetten jól, se rosszul a csapat tegnap este, a jelző amit használnék az a bosszantó volt. Látszott az egész meccs során, hogy amikor odateszi magát a csapat, akkor köze nincs a meccshez a Barcának, és lényegében akkor rúgtak gólt a fiúk, amikor akartak. Viszont ez az akarás csak a meccs elenyésző részében volt jelen, leginkább visszaállt teljesen a csapat, és kihagyta a támadásépítésből – az amúgy fantasztikusan teljesítő – CKM triót. Amikor nem csak az volt a terv, hogy Vininek, vagy Benzemának felpasszoljuk gyorsan, ők meg majd valahogy megoldják, hanem bevonták a középpályát is az akcióba, rendre ziccerbe tudtak kerülni. Baromira bosszantó volt számomra a meccs, mert könnyen meg lehetett volna szórni ezt a Barcát, amire én személy szerint a 2-6 óta várok. Mindezek ellenére sikeresen vette az akadályt a csapat, és zsinórban már az ötödik Clásicójukat nyerték meg a srácok, így túl sok rossz szó nem érheti a ház elejét. 

Barcelona – 6,5 (szerkesztői pontszám: 5,5)

Nem játszott jól a Barcelona, inkább csak lelkesen, és agresszívan. Habár a tabella alapján jelenleg egy erősebb középcsapatról van szó, azért egy El Clásico mindig más kávéház, legyen bármilyen formában bármelyik csapat, bárki nyerhet egy ilyen találkozón. Viszont a Barca nem csak a betöltött pozíció alapján vált egy középcsapattá, hanem a mutatott játék miatt is. Semennyire nem jellemzi őket a tőlük elvárható szép, kombinatív játék, cserébe viszont a játékosaik feleslegesen agresszívak, brusztolnak, és erőből próbálnak gólokat szerezni. Xavi focija ezzel a Cruyff-féle iskola helyett inkább hasonlít egy jó, iparos, Cholo-féle csapatra. Ha tegnap a bíró csak egy picit komolyabban veszi a feladatát, akkor nem nagyon lett volna olyan játékosuk, aki ne sárgult volna be. Gavi, Busquets, Alves és Araújo esetében mind-mind voltak olyan szituációk, amikor talán pirosat is érdemeltek volna, de nemhogy a lap maradt el, sokszor még a szabadrúgás is. Az mindenesetre biztató, hogy a folyamatosan nyomó, magából mindent kiadó Barca ennyire tudja megszorongatni a félgőzzel játszó Realt. 

A torna vesztese: Rubiales (szerkesztői pontszám: 0)

Kiosztottam az első nullámat én is, szerencsére ezt nem a csapatunk egyik játékosa kapta, hanem Luis Rubiales. Aki nem ismerné, ő a spanyol szövetség elnöke, neki köszönhető, hogy Szaúd-Arábiában, a szezon közepén van a torna, illetve neki köszönheti a spanyol válogatott, hogy esélye sem volt a csapatnak a 2018-as világbajnokságon, ugyanis menesztette az addig veretlen Lopeteguit közvetlenül a torna előtt, mert volt mersze a Real Madridhoz szerződni. Ezek után a felelősséget igazi úriember módjára rákente a csapatra és Pérezre, aki mindig az első számú választás, ha kell a publikumnak egy ellenségkép. 

Sokatmondó képek voltak, ahogy terpeszkedik az arab sejkekkel az aranyozott trónján, és néz le a félig üresen kongó stadionban a meccsre, egy országban, ahol az alapvető emberi jogokat csak ajánlásnak veszik, de legalább közben szerzett egy kis zsebpénzt. Fantasztikus irányba halad a futball, szükségünk van még sok-sok olyan csapatra, mint a Newcastle, PSG vagy City, ahonnan lehetetlen igazolni, szükségünk van a téli VB-re egy olyan országban, ahol több százan halnak meg a stadionok építése során, szükségünk van kétévente megrendezésre kerülő nemzetközi tornákra, ezek között meg még három Nemzetek Ligájára, szükségünk van arab országokba kiszervezett tornákra, szükségünk van 48 csapatos Bajnokok Ligájára, mert ezeket mind értünk, szurkolókért teszik, éppen megmentik a futballt az olyan veszélyes alakoktól, mint Pérez, aki Szuperligát akar. Az az igazán rossz. 

 

A mérkőzés legjobbja: Mendy – 7,2 (szerkesztői pontszám: 9)

Az egyik legjobb meccse volt a franciának a csapat színeiben. Egyszerűen átjászhatatlan volt, Ferránt is és Abdét is zsebre vágta, egyszer nem tudtak elmenni mellette, emellett a támadásokba is jobban kapcsolódott be, a második gól előtt fantasztikusan verte meg Dani Alvest. Emlékezetes jelenetsor volt, amikor egy Barca helyzet után a saját tizenhatosnál kezdett egy cselsorozatba, megidézve a benne lakozó Ronaldinhót.     

Thibaut Courtois – 8 (szerkesztői pontszám: 7)

Kétszer nem tudott hárítani a belga óriás, de ebből talán csak a másodikat lehetett volna megfogni, valami irgalmatlan nagy, földöntúli bravúrral. Ez nem sikerült, de ezt nem fogja senki felróni neki. Ezen kívül abban a kevés esetben, amikor kaput talált a Barca, résen volt, de az éppen mellészáló lövéseken is mind-mind látszott, hogy simán odaért volna. Nagyon tetszik, hogy együtt él mindig a játékkal, tegnap is volt egy alkalom, amikor egy védés után gyorsan indította egy kidobással a támadást, amiből újabb ziccert alakított ki a csapat. A hosszú labdái még mindig pontatlanok, rengeteg katalán támadás indult az eladott kirúgásaiból.   

Carvajal – 6,8 (szerkesztői pontszám: 7,5)

Sokak szerint gyengén teljesített tegnap Dani, de én nem így láttam. Többször sikeresen védekezett Dembelével szemben, a támadásokhoz is fantasztikusan csatlakozott, a második gólnál pedig ő adta a gólpasszt. Amikor a teljesítményét értékeljük, akkor érdemes figyelembe venni, hogy a meccs nagyobb részében Asensio semmilyen segítséget nem nyújtott neki.    

Militão – 6,1 (szerkesztői pontszám: 4)

Nem a tegnapi volt a legjobb teljesítménye a brazil középhátvédnak, mindkét bekapott gólban benne volt, és többször tudott mellette Luuk De Jong fejelni – ami az egyetlen veszélyt jelentette a Barca játékában. Kár, mert a mezőnybeli védekezése megint jó volt, de ezen a szinten nem lehet ilyen hibákat véteni.  

Nacho – 6,7 (szerkesztői pontszám: 7) 

Jól helyettesítette a hiányzó Alabát, csendben tette a dolgát. Nem hibázott bele egyszer sem a védekezésbe.    

Casemiro – 7,3 (szerkesztői pontszám: 8)

Jól játszott tegnap a brazil tank, védekezésben többször is gyönyörűen állította meg a katalán támadásokat, támadásban pedig meglepően labdabiztos volt. Volt egy szép fejese, illetve a harmadik gólnál egy csodálatos előretörése, amelyből megszületett a győztes találat. Csak így tovább!

Modrić – 7,9 (szerkesztői pontszám: 8)

Újfent kihozta a varázspálcát a pályára a horvát mágus, szinte minden veszélyes támadásban aktív szerepet vállalt, amíg a pályán tartózkodott, nagyban az ő érdeme, hogy az első fél órában ennyire dominálni tudott a csapat. Volt több zseniális indítása, és alapvetően jellemző volt a játékára, hogy hosszú labdákkal próbálta keresni Vinit. Amikor fellépett a támadásokhoz, akkor a katalánok csak nézni tudták, hogy mit csinál a labdával.

Toni Kroos – 7,4 (szerkesztői pontszám: 6,5)

Halványabb meccse volt a németnek, köszönhetően annak, hogy Gavi minden mozdulatát leste. Voltak olyan hangok a realitástól jobban elszakadt Barca drukkerek körében, akik azt remélték, hogy Gavi majd zsebre rakja az egész madridi középpályát. Aki látta a meccset, tudja, hogy ez nem következett be, az egyetlen amit zsebre kellett volna tegyen a tinédzser, az egy piros lap, meg talán pár jegyzet, hogy hogyan is érdemes középpályásként focizni, hamár ilyen közelről láthatta a CKM-et. 

Vini Jr. – 8,4 (szerkesztői pontszám: 9)

Elfogynak a jelzők a brazillal kapcsolatban. Az egy dolog, hogy szintet lépett, és az egyik húzó emberré nőtte ki magát a semmiből, de az, hogy már a rangadókon ilyen higgadtsággal játszon ilyen magas szinten, az nevetséges. Nem hittem volna, hogy ilyet leírok egy éve, de a világ összes pénzéért se adnám el, igazi kincs. Tegnap is azt csinált Alvessel amit akart, Araújóval már inkább meggyűlt a baja, de így is sikerült szereznie egy gólt mellőle. 

Benzema – 7,8 (szerkesztői pontszám: 8,5)

Zseniális meccsen van túl a francia, gólig és kapufáig is eljutott, a mezőnyben újra óriási melót rakott le, Vinivel telepatikus képességeket fejlesztettek ki. A hosszabbításban szemmel láthatóan elfáradt, talán le lehetett volna cserélni.       

Asensio – 6,5 (szerkesztői pontszám: 3,5)

Lövöldözött húsz percet, majd sétált ötvenet. Úgy látszik minden második meccsén képes csak jó teljesítményt nyújtani, szóval a döntőn mesterhármast várok tőle. 

Cserejátékosok:   

Rodrygo – 7 (szerkesztői pontszám: 8)

Ahj, fiam, hát mit hagytál ki az utolsó percben? De igazságtalan lenne erre kihegyezni az értékelését, mert az addig haldokló jobboldalt élettel töltötte meg, egyből változott a játék képe a beállása után, először kapufához segítette Karimot, majd a harmadik gólnál ő adta a gólpasszt Fedének.  

Fede – 8 (szerkesztői pontszám: 7,5)

Mr. Szuperkupa. Nagyon éli ezt a sorozatot, remekül szállt be, volt több jó szerelése, és lendületet vitt a középpályára. Jól dolgozott össze Rodrygóval, a harmadik gól is ezt mutatja.  

Lucas Vázquez – 7,3 (szerkesztői pontszám: 7)

Picit aggódtam, hogy Dembelé majd a bolondját járatja a saját neveléssel, de remekül állta a sarat Lucas. Támadásban nem sokat tett hozzá, de legfontosabb feladatát hiba nélkül hozta le. 

Madridstore
Kattints ide és nézd meg a kínálatot!

Camavinga – 6,3 (szerkesztői pontszám: -)

Pályára lépett, voltak jó futásai, de sokat nem osztott-szorzott a jelenléte.

Carlo Ancelotti – 7,3 (szerkesztői pontszám: 7)

Azt hiszem talán a kelleténél jobban tiszteli a Barcát a mester, és emiatt egy olyan taktikát választott, amit lehet nem tesz meg egy hasonló kaliberű csapat – például Rayo, vagy Betis – ellen alapból. Ahogy már írtam látszott, hogy amikor játszik a csapat, akkor szintbeli különbségek vannak a két gárda között, de sokkal hamarabb is le lehetett volna rendezni ezt a meccset. Picit olyan érzésem van, mintha Carlo azt kérte volna a játékosoktól, hogy lőjetek eggyel többet, mint a Barca, de semmiképp se többel. A játékosok ezt teljesítették, ezáltal a döntőbe jutott a csapat, és megnyerheti a második Ancelotti-éra első kupáját.  

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK