Három kérdés, három válasz az Elche elleni kupameccs után

Marcelo kiállítása, Gonzalo Verdú megpattanó lövése, a csereként beálló Isco és Hazard találatai, majd Fidel meg nem adott gólja az utolsó pillanatban. Röviden így foglalhatjuk össze a drámát, ami a csütörtöki Elche – Real Madrid utolsó harminc percét jellemezte. Íme három kérdés és három válasz, melyek egyszerre szolgálhatnak mérkőzés utáni elemzésként és vezethetik fel a vasárnapi összecsapást.

Három válasz

1. Kroos vagy Camavinga veheti át Casemiro szerepét a középpályán?

A kezdőcsapat kihirdetésekor feltételezhető volt, hogy Ancelotti ragaszkodik a 4-3-3-as felálláshoz, de nem tudhattuk, pontosan hogyan is néz ki ez a valóságban – legalábbis ami a középpályát illeti, ahol Casemiro és Luka Modrić a kispadon kezdett, Toni Kroos mellett Eduardo Camavinga és Fede Valverde kapott lehetőséget. Ebből nem volt nehéz kitalálni, hogy az uruguayi veszi át Modrić szerepét a jobb oldalon, de vajon Kroos és Camavinga közül ki lesz a labdatartó középpályás? Nos, Ancelotti a francia tehetségre számított ebben a szerepkörben, Kroos pedig szokásos helyét foglalhatta el a bal oldalon. Talán jobb lett volna fordítva, a némettel középen és Camavingát helyezve szabadabb pozícióba, ahol összejátszhat Marcelóval és Viníciusszal? Talán, de ezt már nem tudjuk meg, ráadásul mindkét fiatal elhagyta a pályát a 70. percben, helyükre Casemiro és Modrić érkezett.

2. A megszokott középpálya nélkül nagyobb nyomást helyez a csapat az ellenfélre?

A Real Madrid az utóbbi hónapokban nem operált magas letámadással, Ancelotti ezt azzal magyarázta, hogy „a középpályásaink miatt nehezebb számunkra a nyomásgyakorlás ennyire elöl.” Ez valóban logikus és ez a megközelítés idáig remekül működött. Mi történik azonban, ha a 23 éves, Tasmán Ördögre hajazó Valvede és a 19 éves, elképesztően gyors Camavinga kerül a pálya közepére? Ebben az esetben nagyobb nyomást helyez ellenfelére a királyi gárda? Nos, nem igazán. Különösen az első félidőben láthattuk, hogy a csapat visszahúzódik és a félpályán vár arra, hogy az Elche kihozza a labdát, a helyzet pedig a második játékrészben sem változott sokat. Modrić és Casemiro beállásával pedig minden remény elveszett arra, hogy a két fiatal erényeit kihasználhassa az együttes.

Fede Valverde

3. Hogyan teljesítene Jović az „Elche – második felvonás” -ban?

Az októberi bajnokin felmerülhetett a kérdés, hogy vajon ez Jović karrierjének vége habfehér mezben? Karim Benzema kihagyta azt a találkozót, azonban a szerb támadó helyett a még inkább mellőzött Mariano kapott lehetőséget, és jól is teljesített. A kupameccsen, a „második felvonás” alkalmával Jović végre elfoglalhatta helyét a támadósor közepén, ahogy azt az ősszel is várhatta. Na és hogy teljesített? Nos, hozta a remek labdatartó játékát, amit már decemberben is láthattunk tőle, de a kapu előtt még mindig hiányoznak a kíméletlen befejezések, amelyekből Frankfurtban nem volt hiány és a Real Madrid is ezért vásárolta meg. Végül Ancelotti is a változtatás mellett döntött, és a szerb támadó helyére Iscót küldte be, aki hamis kilencesként tevékenykedett a támadóharmadban. Ez működött, részben a szerencsének is köszönhetően, a spanyol játékos betalált a hosszabbításban, így újabb strigulát húzhatunk Jović hatástalansága mellett.

Három kérdés

1. Mi történt az Elche meg nem adott találatánál?

A hosszabbítás az első perctől kezdve az utolsóig őrült pillanatokat hozott. Három gól, két piros lap és egy meg nem adott egyenlítő találat az utolsó percben. Utóbbinál mi is történt pontosan? Néhányan azt mondják, les miatt vonták vissza Fidel találatát, Jorge Figueroa Vázquez azonban akkor fújt sípjába, mikor Gonzalo Verdú lerántotta Lucas Vázquezt, ez pedig többekben kétséget vetett fel. Vannak, akik úgy gondolják, ez volt a helyes döntés, míg mások – például Pere Milla, akit reklamálása után le is küldött a pályáról a játékvezető – úgy vélik, botrányos szituáció volt. Összességében nem volt jó meccse Figueroa Vázqueznek és nem csak a visszavont gól miatt, hiszen Marcelo piros lapja is vetett fel kérdéseket, hogy Kroos bizarr „szabálytalanságát” már ne is említsük. A játékvezető Király-kupájának alighanem vége is ezzel a találkozóval.

Marcelo

2. Marcelo volt a Real Madrid legjobbja a támadóharmadban?

Ahogy az várható volt, Marcelo oldala átjáróház volt a védelemben, az Elche pedig újra és újra próbálta kihasználni ezt. A mérkőzés korai szakaszában a brazil védő hibájából születhetett az a hatalmas helyzet is, amely végül Guido Carrillo hihetetlen kapufájával végződött. Amikor azonban támadásról volt szó, a csapatkapitány rengeteg gondot okozott az ellenfél védelmének. Gyönyörű indítások Viníciusnak. Egy tökéletes beadás Jović irányába, amit a szerb támadó nem tudott gólra váltani. Egy lövés, ami éppen, hogy elkerülte a kaput. És természetesen az a csodálatos kötény, amit Josannak osztott ki. Ezeket adjuk össze és vessük össze a Real Madrid többi támadójával: vajon Marcelo volt a királyi gárda legveszélyesebb embere a támadásoknál? Annak ellenére, hogy az igazi showműsor előtt piros lapot kapott, valószínűleg így volt.

3. Miben különbözik majd a vasárnapi találkozó?

Vasárnap délután a bajnokságban csap össze a két együttes, ezúttal a Bernabéuban. Mennyire lesz más az a találkozó? Először is, rengeteg személyi változásra számíthatunk. Az Elche esetében körülbelül öt játékosról beszélünk, míg a Real Madridnál ez a szám hét, hiszen Courtois, Carvajal, Mendy, Militão, Modrić, Casemiro és Benzema is visszatérhet. Emellett a vendégcsapat valószínűleg mélyebben védekezik majd, mint a kupameccsen, ahol a vártnál sokkal nyíltabb játékot vállaltak. Azt pedig majd meglátjuk, hogy ez mennyire segíti vagy hátráltatja a bajnokság éllovasát.

Forrás: managingmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK