Marcelo, Isco és Bale: Sóvárgás a jövőért

A MARCA újságírójának szubjektív véleménye.

Utolsó idényét tölti a Real Madrid színeiben Marcelo, Isco és Bale, három olyan játékos, aki rengeteget adott a klubnak, de egy ideje már nem tud a legmagasabb szinten teljesíteni. Nem kezelhetjük azonban egyként a három játékos helyzetét. Marcelót a Granada ellen lecserélésekor láthatóan megérintette a szurkolók szeretete, míg pár perccel korábban Gareth Bale neve hallatára füttykoncertbe kezdett a Bernabéu közönsége. A kritikák annak ellenére sem csitultak, hogy a walesi szélső csak a cserepadon foglal helyet az utóbbi időben.

A három játékos közül a legtöbb vitát Bale helyzete szüli, akinek kiemelkedő tehetségét a Real Madrid igazán különleges módon használta ki, meglehetősen rövid idő alatt. 2014 és 2018 között fizikai problémái és néhány taktikai döntés ellenére – melyek miatt többször kikerült a kezdőből – bizonyította testfelépítéséből adódó tehetségét, elég csak a Mestallában bemutatott sprintjére vagy a kijevi ollózására gondolni. Legutóbbi négy madridi idénye azonban keservesre sikeredett, különösen, ha adottságait is figyelembe vesszük. A futballban és mentálisan is elveszített valamit, egyetlen motivációja a nemzeti csapatban való szereplés, habár a klubnál az optimistábbak úgy vélik, az idény végén láthatunk tőle valamiféle „feltámadást”.

Marcelo

Marcelo már kellemesebb búcsúra számíthat. A brazil hátvéd élvezi a szurkolók szeretetét, emellett Paco Gentóval karöltve ő a Real Madrid történelmének legtöbb trófeát szerző játékosa, az idény végén pedig egy újabb sikerrel már egyedül foglalhatja el az első helyet. Bale-lel ellentétben Marcelo tehetsége kizárólag a futballra vonatkozik, mellőzve fizikai adottságait, hiszen ő egy futsaljátékos, aki valahogy helyet kapott a nagypályás mezőnyben – amilyen könnyedséggel rázza le a védőket, ugyanolyan könnyen lehet átjutni rajta is. Az évek előrehaladtával hiányosságai egyre nyilvánvalóbbá váltak, Carlo Ancelotti azonban kicsit bentebb vonva még mindig lehetőséget ad neki, így kihasználhatja képességeit és segítheti csapatát.

A váratlan lehet a legjobb jelző Isco esetére, aki hamis kilencesként szerzett helyet a csapatban, egy olyan poszton, mely a modern futball sajátossága és lehetővé teszi számára, hogy egy középpályásoknak fenntartott pozícióban szerepeljen. Erre azonban csak alkalmi megoldásként tekinthetünk, hiszen a hat támadó pozícióból ötre megvan az embere a csapatnak, a hatodik poszt, a jobbszélső szerepköre pedig olyan képességeket igényel, amelyekkel Isco nem rendelkezik.

Már csak hónapok vannak hátra Marcelo, Bale és Isco madridi karrierjéből, az idő pedig más megvilágításba helyezheti később helyzetüket. Mindhárman történelmi alakjai a királyi gárdának, és mindhárman különböző problémákkal küzdenek. Egyikük esetében sincs azonban szükség keserves búcsúra, kulcsfontosságú, hogy megfelelő szerepet kapjanak a Real Madrid ezen történelmi időszakában.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK