Egytől egyig: Real Madrid – Manchester City (3-1)

Egy újabb felejthetetlen este, egy újabb felejthetetlen feltámadás, egy újabb felejthetetlen fordítás a varázslatos Bernabéuban. Már bajnoki győztesként fogadta a manchesteri alakulatot a királyi gárda. Hatalmas párharc volt ez az oda- és visszavágóval egyetemben. Figyelem, a cikk egy csodálatos éjszaka magával ragadó örömmámorában készül, ezért elfogultságot nagyban tartalmazhat!

Csapatok

Real Madrid – 8,8 (szerkesztői pontszám: 10)

„Amikor mindenki azt hiszi, hogy meghaltunk és eltemettek minket, mi tovább megyünk és megnyerjük a Bajnokok Ligáját…” – Álvaro Arbeloa. Ez az a megfoghatatlan érzés, az a misztikum, azok a mítoszok és legendák, az a mágia, ami körülöleli a Real Madridot és szentélyét… leírhatatlan. Az a küzdeni akarás, a győzeleméhség, a presztízs, és nem utolsó sorban a hatalmas nagy szív. Többek közt ezeknek a képességeknek a segítségével vitte véghez a csapat az idei szezon harmadik Bajnokok Ligája feltámadását a kieséses szakaszban. A játék koránt sem volt tökéletes, de srácok nem álltak le, küzdöttek a címerért, a habfehér mezért és értünk, szurkolókért. Az első félidőben több ígéretes helyzete is volt a hazaiaknak, de egyszer sem sikerült kaput találni, míg a túloldal révén hatalmas szükség Courtois gigászi mancsaira. Ezúttal nem voltak szembetűnő oldalváltások és „nagykerók”, legtöbbször kisebb kombinációkból és egyéni megoldásokkal sikerült a City játékosok letámadását átjátszani. Onnantól, hogy a csapat megszerezte a második gólját, ami összesítésben egyenlítést ért, tudtam, hogy innentől megvan a továbbjutás, hiszen óriási lélektani hatással volt a stadion fehér mezes oldalára.

Manchester City – 7 (szerkesztői pontszám: 7,5)

Alapvetően nem meccselt rosszul Guardiola, de kevesebb szervezettséget véltem felfedezni a játékukban az odavágóhoz képest (vagy csak Don Carlo jobban felkészült ellenük? Ki tudja…). Többször is a felállt védelem mögé löbbölt labdákkal, illetve átlövésekkel próbáltak operálni. Mahrez bombája egy kézilabdában közismert húzás eredményeként jutott akadálytalanul a hálóba. Volt a gólban némi kapushiba, de a kivitelezés tökéletes volt, szépségdíjas találat. A cserékkel is nagyrészt jól bánt a katalán mester, Gündoğan parádésan szállt be. De aztán végül ők is rádöbbentek… 90 (vagyis gyakorlatilag 120) perc a Bernabéuban nagyon hosszú idő… Egy csattanó, aztán még egy, végül egy harmadik. Ennyi idő alatt ez még gombócból is sok. Ettől függetlenül egy remek csapatról beszélünk és gratulálunk nekik az eddigi menetelésükhöz és a bajnoki eredményeikhez!

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Rodrygo – 9,9 (szerkesztői pontszám: ∞)

Már megint ez a srác, a mi Ruszó Tibikénk, a Bajnokok Ligája ifjú brazilja, az ifjú brazil Bajnokok Ligája. Kéz a kézben járnak, mint két szerelmes kamasz. Jött, látott, rúgott két gólt, győzött. Az első gólnál tökéletes ütemben érkezett és előzte meg Edersont, a második gólnál pedig a Rodrygo Airlines vadászgépe emelkedett fel és csapott le áldozatára. A 68. percben Kroost váltotta és kiválóan helyt állt, sőt… Mindhárom próbálkozása kaput talált, abból 2 gól. Kell ennél több egy cserétől? Na ugye… Nagy szüksége van rá a csapatnak, még mindig egy csiszolatlan gyémánt, több játéklehetőségre van szüksége és remélem, hogy ezzel a teljesítménnyel kiérdemelt plusz játékperceket.

Thibaut Courtois – 9,3 (szerkesztői pontszám: 9,9)

Egy lövés kivételével újfent lehúzta a rolót. Hatalmasakat tornázott és spárgázott. Ilyen gyakorlatokkal tornász világbajnokságokat lehetne nyerni. 8 védést mutatott be, abból 4 lövés a boxon belülről érkezett, illetve volt egy jó ütemű kifutása. A kapott gólban véleményem szerint benne volt, úgymond „ellépte”. A lövés előtti röpke pillanatban tett egy lépést a hosszú oldal irányába és abból a helyzetből már nem tudott visszaérni, védhető lett volna, viszont ez természetesen semmit nem von le Mahrez érdemeiből.

Dani Carvajal – 8,5 (szerkesztői pontszám: 9,9)

Az utóbbi hetek, hónapok gyenge teljesítménye után végre egy sokkal szolidabbal rukkolt elő a gladiátor szélső hátvéd. Ezúttal főleg védekező szerep jutott neki, azonban amikor a csapatnak már mindent egy lapra feltéve kellett támadnia, akkor ő is ott volt és a kiváló beadásából született Rodrygo (és a csapat) második találata. Ilyen játék legyen a minimum az elkövetkezendő időszakban!

Éder Militão – 7,9 (szerkesztői pontszám: 9)

Ezúttal sem volt jó meccse, viszont a szíve vitte előre. Többször bizonytalankodott, rendre amikor a City játékosok nyomás alá helyezték, de ezeken kívül párharcai felét megnyerte és volt egy ígéretes megindulása is. A 115. percben Vallejo váltotta. Nagyon remélem, hogy összekapja magát, egy jó Militãóra szüksége lesz a csapatnak a liverpooli támadótrió ellen.

Nacho Fernández – 8,8 (szerkesztői pontszám: 9,9)

Nincsenek szavak, hogy mekkora fehér szíve van ennek a srácnak. Személy szerint imádom. Nagyon jól játszott, a sebességét is sokszor jól használta ki, mindemellett 5 felszabadítás és 4 labdaszerzés írható a neve mellé. Sok megoldásánál a Prime Ramos jutott kapásból eszembe, olyan szintet hozott a saját nevelésű védő. Nagyon remélem, hogy innen fog visszavonulni és nem kell másik csapat szerelésében látnom. Itt a helye!

Ferland Mendy – 7,9 (szerkesztői pontszám: 9,8)

Nem volt ez rossz, de volt már jobb is. Mahrez góljánál érzésem szerint nagyon lemaradt, de javította a hibáját, amikor a gólvonalról kivágta Grealish lövését, ami simán befért volna. A két gólos hátrány már túl soknak bizonyult volna, hiszen 3 gólra még kevesebb esélye lett volna a csapatunknak, de ezért vagyunk mi a Real Madrid. Egy szó, mint száz: Courtois-val életben tartotta a reményeket, amik végül igazolták magukat.

Toni Kroos – 7 (szerkesztői pontszám: 9,1)

Nem volt jó meccse a precíz német mérnöknek, ő volt az első, akit lecseréltek, és ugyancsak jogos volt ez a lépés. Nincs jó formában, ennyi. Ezen nincs mit szépíteni, talán ezért sem volt annyi keresztlabdája most a csapatnak, mint amennyit tulajdonképpen már megszokhattunk. A szögletek sem voltak igazán jók és veszélyesek, a közeli szabadrúgása pedig megcsúszott a sorfalon és így irányt tévesztett. A 68. percben a hős Rodrygo jött a helyére.

Casemiro – 7,6 (szerkesztői pontszám: 9,3)

Ugyancsak nem volt rossz, de volt már sokkal jobb is. Felreppentek pletykák, miszerint már nem érinthetetlen és 50-60 millió eurós ajánlat esetén a vezetőség elgondolkodna az eladásán. Több meggondolatlan belépője is volt, főleg az első félidőben. Csoda, hogy mindet megúszta lap nélkül. 7 megnyert párharca volt, viszont most „csak” hétszer vesztett labdát 89%-os passzpontosság mellett. A kellő stabilitást hozta, de volt már sokkal masszívabb teljesítménye is. A 68. percben Asensio váltotta a támadó feladatok és kreativitások sokszorozása érdekében.

Luka Modrić – 7,9 (szerkesztői pontszám: 9,001)

A középpályán ezúttal a horvát játékmester hozta a leggyengébb teljesítményt. Mindez talán elsősorban a fáradtságnak tudható be, hiszen hétvégén is a kezdőben találta magát (véleményem szerint feleslegesen). Tény, hogy olyan, mint a jó bor, viszont ő is ember, néha ő is elfárad és ez most igencsak szembetűnő volt. A meccs elején összeakadt Laporte-tal, akitől kapott is egy csattanós pofont. Teljesen egyértelmű volt ütés, nem is érte, hogy hogyan nem villant a piros kártya (bezzeg, ha Ramos… khm…). Innentől gyakorlatilag tét nélküli bajnoki meccsek várnak a csapatra, sokkal többet kell pihennie a döntő előtt és ez Camavinga vagy esetleg Ceballos esetében kifizetődő lehet.

Federico Valverde – 8 (szerkesztői pontszám: 9,6)

A fáradhatatlan robot, a gép, aki addig fut ezért a címerért, ameddig le nem roskadnak a lábai. Hatalmas szíve van az uruguayi úriembernek, ezt már sokszor megmutatta. Több sikeres párharca is volt, sokszor a robbanékonyságát is kamatoztatni tudta, hogy ezzel ellensúlyozza a középpálya „öreg rókáit”. A támadásépítésekből nagyrészt kivette a részét, folyamatosan vonta el a védők figyelmét, hiszen bármikor beindulhat a védelmi vonal mögé és ezt párszor meg is tette. A jövő középpályásainak egyike.

Vinícius Jr. – 7,6 (szerkesztői pontszám: 9,01)

Ő is óriási szenvedéllyel játszik, amióta a klubot erősíti, de… Az a bizonyos „de”… Sokszor túlcifrázta, kapkodott, Walkerrel nagyon meggyűlt a baja, de szerintem ez várható volt, hiszen egy nagyon masszív és gyors védőről beszélünk, aki jelenleg talán az egyik legjobb a posztján. Az első félidőben is volt egy helyzete, azt ballal felrúgta a díszpáholyba, a második félidő elején pedig a hosszú kapufánál érkezve nem találta el jól a labdát, pedig ajtó-ablak szituáció volt. 6 próbálkozásából mindössze 1 sikeres cselt mutatott be. Mentségére szóljon, hogy védekezésnél továbbra is rendre visszazár és segít Mendynek, kétszer sikeresen szerelt is. Nem volt ez rossz, nagyon figyeltek rá. Tanultak az előző mérkőzésből a City védői és most nem hagytak akkora területet neki, mint az Etihadban szerzett góljánál. Mondhatni komolyabbat vették a brazil gyöngyszemet.

Karim Benzema – 8,4 (szerkesztői pontszám: 9,7)

A csapat gólzsákjának sem volt igazán jó meccse, de a továbbjutást érő tizenegyest magabiztosan rúgta be a bal alsóba. Több helyzete is volt, illetve volt egy szituáció, amikor ugyan lesről indult, de tiszta ziccerlabdát kapott, majd mellé rúgta… lestől függetlenül illett volna legalább kaput találni. Az első madridi gólnál jól mozdult be a hosszúra és tökéletesen tette középre a labdát, amit aztán Rodrygo gólra váltott és onnantól felborult a pálya. Egy újabb gól, egy újabb gólpassz, folytassa kérem! Nagyon remélem, hogy egy bizonyos ceremóniát követően a Bernabéu közönségének felmutathatja azt a bizonyos arany színű bogyót.


Kattints ide a részletekért!

Cserejátékosok

Marco Asensio – 7,3 (szerkesztői pontszám: 9)

Casemirót váltotta, ezúttal középre érkezett, hogy a kreativitást növelje, ezt több-kevesebb sikerrel tette. Nem sikerült felvennie a meccs ritmusát és szerintem fejben sem volt ott teljesen. Továbbra is tart a brutálisan rossz formája, annak ellenére, hogy a hétvégén gólt szerzett. Gyakorlatilag semmit nem tett hozzá a játékhoz, alig volt nála a labda. A hőtérképét inkább nem illesztem be ide, mit keresne itt egy teljesen zöld futballpálya? Mindenki látott már olyat…

Dani Ceballos – 7,9 (szerkesztői pontszám: 9,4)

A 104. percben Benzemát váltotta, hogy frissítve legyen a középpálya, így cseréje teljes mértékben logikus döntés volt. Jól szállt be, jó formában van. Remélem a vezetőség megtartja, mert számomra egy nagyon szimpatikus játékos. 2 szerelést mutatott be.

Eduardo Camavinga – 9,1 (szerkesztői pontszám: 9,85)

Egy igazi kincs ez a srác, egy ösztönös zseni. Beállt a PSG ellen, óriási hatása volt a játékra, ugyanez most is és a Chelsea ellen is. Teszi a dolgát, szinte tökéletesen és még mindig csak 19 éves. Hatalmas jövője van az ifjú francia középpályásnak. Sokkal több játéklehetőséget érdemelne, már csak a fejlődés szempontjából is, és azokat mikor kapja meg, ha nem most, amikor még van hátra bajnoki meccs, de már matematikailag is bajnok a csapat?! Most kell megkapnia azt, amit eddig nem. Az első gól előtt ő löbbölte át Benzema irányába a labdát, a tizenegyes szituáció előtt pedig tulajdonképpen ő cipelte fel a labdát a City tizenhatosának előterébe. Bitang nagy fogás volt!

Lucas Vázquez és Jesús Vallejo – 7,5 (szerkesztői pontszám: 9,-)

A 115. percben álltak be, előbbi Vinit váltotta, utóbbi pedig Militãót. Nem sokat tettek hozzá ennyi idő alatt, a csapat már csak őrizte az eredményt. A kötelezőket megoldották.

Edzői teljesítmény

Az egész stáb – 8,8 (szerkesztői pontszám: 10)

Tele van a közösségi háló a károgókkal, hogy a Realnak csak szerencséje van az aktuális BL kiírásban. Háromszor egymás után így talpra állni és fordítani már nem szerencse. Nagyon erős lélektan és rengeteg sok munka és erőfeszítés. Külön kiemelném Pintus szerepét, aki a nyáron visszatért a csapatba és a fizikai erőnlétet az egekbe tornázta. Ép testben ép lélek, mondani szokás… Felejthetetlen szezont rakott össze a stáb Ancelottival az élen, aki viselkedésével továbbra is tökéletesen passzol a Real Madrid eleganciájához és tekintélyéhez. Egy szót üzennék nekik minden Madridista nevében: Köszönjük!

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK