Egytől egyig: Celta Vigo – Real Madrid (1-4)

Második bajnoki mérkőzésén, Vigóban is sikerrel küzdötte le az akadályokat Carlo Ancelotti csapata. A srácokat Casemiro váratlan távozása sem zavarta meg, nagyarányú győzelmet arattak egy kifejezetten kellemetlen stadionban. Most azonban mi jövünk, már osztjuk is azokat a pontokat.

Csapatok

Celta Vigo – 5,6 (szerkesztői pontszám: 5)
Ez messze nem az az elrettentő Celta volt, amelyik már többször kibabrált a Real Madriddal és a Barcelonával is. Az első félidő viszonylag jól szervezett játékát követően olyan egyéni, illetve helyezkedési hibákat vétettek a védelemben, amiket egy ilyen játékerőt képviselő ellenfél könnyedén kihasznál. 

Real Madrid – 8,2 (szerkesztői pontszám: 8)
Idény eleji formához mérten azért ez eléggé rendben volt. Az első 45 perc ugyan közel sem hozott szemkápráztató madridi játékot, sőt, helyenként kifejezetten unalmas is volt a csapat, de azért már a szünet előtt is akadt egy-egy olyan tetszetős összjáték vagy egyéni megmozdulás, amire fel-fel tudtuk kapni a fejünket. Aztán a sípszó előtt nem sokkal érkezett horvát ceremóniamesterünk pazar találata, ami végérvényesen megpecsételte a találkozó sorsát. Onnantól kezdve nem volt kérdés, egyértelmű madridi dominancia következett. Ami kifejezetten tetszett, az a középpálya energiája, Modrić rutinja és sasszeme (és egyébként még mindig kifejezetten jós ebessége) tökéletesen kapcsolódott a két ifjú titán tüdőkapacitásával, és ebből a gyors támadósor is tudott profitálni. Védekezésben azért volt több egyéni hiba is, amik komolyabb problémákhoz vezettek volna, de a csapatszintű defenzív munka teljesen rendben volt. 

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Luka Modrić – 9,5 (szerkesztői pontszám: 10)
Most erre mégis mit lehet mondani? Az első félidő első 30 perce után jegyeztem fel, hogy talán szürkébb, mint máskor, de aztán megérkezett. A mérkőzés kimenetelét döntően befolyásoló, egyébként is nagyszerű gólja önmagáért beszél, ezen felül volt egy brutálisan jó asszisztja, de több társát is helyzetbe hozta, a legtöbb kulcspassz is az övé. Nem tudom, hogy szükség van-e arra, hogy túlragozzuk mindazt, amit tegnap is művelt, úgy gondolom, ha valakit a Balaídos közönsége állva tapsol, az többet mind minden egyéb karakternél. Sose hagyd abba, Luka! 

Thibaut Courtois – 7,8 (szerkesztői pontszám:8)
Nagyon azért nem izzasztották meg a hazaiak. Érkezett ugyan több lövés is irányába, de ezek nagy része elkerülte a kaput. Összesen egy védést kellett bemutatnia, azt megtette, a játékkal jól élt együtt, ezen felül pedig még a büntetőnél is érezte az irányt, de hosszabb karokat sajnos nem tudott növeszteni ugrás közben. Szomorú… 

Dani Carvajal – 6,5 (szerkesztői pontszám: 6,5)
Többször kellett nagyot küzdenie Pacienciával, ezen összecsapások túlnyomó többségéből győztesként jött ki (még fejpárbajban is!), de Galan és Óscar többször is le tudtak róla fordulni. A szokásosnál egyébként is kevesebbszer tudott játékba kerülni, de a kezdőcsapat tagjai közül így is ő volt az egyik legpontatlanabb játékos. Most nem éreztem a megfelelő kémiát közte és Valverde között sem. 

David Alaba – 7,9 (szerkesztői pontszám: 8)
Meglehetősen jól kezdte ezt az idényt az osztrák védő, sorozatát pedig tegnap is folytatta. Igaz, hogy nem góllal, de nagyon közel járt hozzá. Neki köszönhető az első gólt érő büntető kiharcolása, és ha úgy vesszük, egy gólpasszt is feljegyezhetünk a neve mellé, hiszen Lukita gólja előtt ő találta meg a bogyóval a horvátot. Kellett azért küzdenie is tisztességgel, Iago Aspas nem könnyítette meg a dolgát, de Alaba sikerrel vette az akadályokat. 

Éder Militão – 6,1 (szerkesztői pontszám: 7)
Igaz, hogy a kezezése miatt egy olyan hibát véshetünk a neve mellé, amiből gólt kapott a csapat, és ez el is vesz bőven az összképből, de összességében jó védőmunkát végzett, pedig feladata neki is akadt. Ezen felül volt több lendületes, sikeres előretörése is, na meg persze ismét bemutatta akrobatikus talpraszökkenését egy elszenvedett bodicseket követően. 

Ferland Mendy – 5,8 (szerkesztői pontszám: 6)
Volt már erősebb meccse a franciának. Végig az volt az érzésem, hogy túlságosan sok labdát adott el, de a statisztika szerint 93 százalékos pontossággal passzolt. Beadásai vagy középre lőtt labdái közül viszont egyetlen sem talált társat, ráadásul volt egy eladott bedobása, amit majdnem kapott gól követett. Sajnos saját térfelén nem ez volt az egyetlen elveszített labdája, ami veszélyt generált.

Aurélien Tchouaméni – 8,1 (szerkesztői pontszám: 8,5)
Tökös ez a gyerek, annyi biztos. Casemiro lelépését követően gyakorlatilag mindenki nagyítóval nézte a teljesítményét, gondolok itt főleg a nagyszerű madridi sajtóra. Ennek ténye, illetve az ezzel járó nyomás azért jó eséllyel össze tudja roppantani az embert, de Tchouaméni fittyet hányt az egészre és lerakott egy olyan teljesítményt az asztalra, amiről szintén lehet beszélni, de csakis szuperlatívuszokban. Sok kósza labdát gyűjtött be a francia, aki rengeteg mozgásnak köszönhetően volt mindig jó helyen. Öt labdaszerzése mellé négy tisztázás társult, a csapat negyedik gólja ráadásul az ő labdaszerzéséből, labdakihozatalából, valamint a gólpassz előtti passzából született. Érződik még a játékán, hogy csak a legbiztosabbra törekszik, kevés kockázatot vállal, de ezen a poszton ez talán nem is probléma. Örülök a teljesítményének. 

Eduardo Camavinga – 8 (szerkesztői pontszám: 7,5)
Kicsit lassan indult, de ahogy teltek a percek, egyre inkább érkezett meg a meccsbe. Imádom figyelni a mozgását, nagyon jól olvassa a játékot. Ahogy elpasszolja a labdát, rögtön úgy mozog, hogy megjátszható legyen, és ezt tényleg zseniálisan csinálja. Amit francia társa esetében említettem, az rá is igaz: rajta is érzem még a biztonsági játékot, habár ő többször merészkedett előre az ellenfél térfelén. Egy biztos: kifejezetten izgalmas duó lehet ez a jövőben, kiegészülve a Kroos-Modrić páros valamelyikével. 

Fede Valverde – 7,7 (szerkesztői pontszám: 6,5)
Jajj, Fede, mit csináljak veled… Az uruguayi középpályásnak talán a legpocsékabb 45 perce volt az első játékrész. Hibázott hátul, labdákat adott el, illetve volt egy olyan szabadrúgása, amit még a megyeiben is megirigyeltek volna. Ahogy már említettem, nem éreztem a kémiát közte és Carvajal között, ami azért szült érdekes helyzeteket. A második félidőben viszont egy teljesen más arcát mutatta, lendületes volt, még ez pazar gólt is összehozott. Az irgum-burgum viszont jár azért a pokoli első játékrészért – megjegyezve, hogy ez továbbra sem az ő elsőszámú posztja. 

Vini Jr. – 8,5 (szerkesztői pontszám: 8,5)
Az biztos, hogy Hugo Mallo nem fogja kirakni Vini poszterét a szobája falára. Mallo csak szabálytalanul tudta megállítani a sziporkázó brazilt, aki talán a kelleténél többször is színezte a játékot – nem tudom, hogy ezt hibaként fel lehet-e róni egy brazil támadó számára… A sebessége egyszerűen nem evilági, ezt több tizenhatoson belülre való betörése, valamint a gólja alkalmával is bizonyította. Az eladott labdákra viszont figyelni kell. 

Karim Benzema – 7,7 (szerkesztői pontszám: 6,5)
Egyelőre még nagyon igényli a hidegindítót a francia támadó, közel sincs olyan formában, mint amilyenben befejezte az előző idényt. A büntetőjét magabiztosan értékesítette, illetve a szebb összjátékoknak is mindig aktív résztvevője volt, de ennél azért jóval többet hozzá tud tenni a csapat játékához. Szép gesztus volt tőle az is, hogy átadta Hazard-nak a második tizenegyes rúgásának jogát. 

Cserejátékosok

Antonio Rüdiger – 7,6 (szerkesztői pontszám: 7,5)
Nem a védelem közepébe érkezett, de így is tudott maradandót alkotni. Azt az előretörést egy feldühödött bika is megirigyelte volna, biztosan nem álltam volna a német védő útjába. Az pedig hab a tortán, hogy még büntetőt is eredményeztek az erőfeszítései. 

Eden Hazard (-)
Nem lenne korrekt vele szemben, ha értékelnénk csupán a büntető miatt – ugyanis a vele egyszerre érkezők sem kapnak pontot… Azt viszont nagyon sajnálom, hogy az önbizalomnövelőnek szánt büntető így sült el. 

Lucas Vázquez, Dani Ceballos és Marco Asensio hárman együtt összeadva sem tudtak igazán említésre méltót alkotni a nekik jutó idő alatt. Legutóbbinak volt egy bűn gyenge lövése, amit azóta sem tudok megfejteni. 

Edzői teljesítmény

Carlo Ancelotti – 8,2 (szerkesztői pontszám: 8)
Jól osztott-szorzott az olasz veterán, csapatának összeállításába nem tudok belekötni. Örülök, hogy bevetette a fiatalokat a középpályán, ez a bizalom jele. A cserék esetén is igyekezett lehetőséget adni az arra leginkább alkalmasaknak, talán valamivel hamarabb is megtehette volna a mérkőzés állását tekintve. Érdekes figyelni, hogy egyelőre sokkal többet rotál, mint tavaly, nagyon kíváncsian várom, hogy ezt tartani fogja-e az idény további mérkőzésein is. Remélem, hogy igen. 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK