Hazard: Csak azt tudom mondani a szurkolóknak, hogy nagyon sajnálom, amiért így alakultak a dolgok

Eden Hazard első ízben adott interjút a spanyol sajtónak. A belga támadó rendkívül nyíltan és őszintén beszélgetett a MARCA munkatársával, Mario Corteganával arról, hogyan érzi magát a Real Madridnál, hogyan élte meg az elmúlt éveket, de szóba jött az esetleges távozása, valamint Zidane és Ancelotti szerepe is.

Az első interjúd a spanyol médiának. Nem szeretsz interjúkat adni?

"De, szeretek interjúkat adni. De nagyon nehéz akkor beszélni, amikor nem játszol, mert jobban szeretek először a pályán bizonyítani és aztán interjúkat adni. Ezért elnézést kérek, mert kedvelem a hozzád hasonló embereket, de jelenleg nem sok mindenről tudok beszélni…"

Hogyan írnád le magad egy szóval?

Alázatos. Nagyon alázatos. Így élem az életem, ez az, amit a szüleim megtanítottak nekem.

Hogyan indulsz el mostanság edzésre Valdebebasba? Három éve talán nem gondoltad volna, hogy most ilyen helyzetben leszel.

"Szeretek Valdebebasba járni, mert rengeteg jó játékossal és jó emberrel találkozhatok ott. Közben nagyon nehéz, mert nem játszom túl sokat. Itt van ez a sok jó ember körülöttem és ez nekem nagyon fontos, de a legjobban arra vágyom, hogy ne csak velük edzhessek, hanem a meccsen is velük lehessek. Ha pedig közben még segíthetek is a csapatnak, az még jobb, de jelenleg erre nincs lehetőségem. Ettől függetlenül továbbra is mindent bele fogok adni, hogy változtassak a helyzetemen."

A világbajnokság egy lehetőség, hogy lássuk az igazi Hazard-t?

"Igen, természetesen. Bizonyítanom kell mindenkinek, hogy tudok futballozni. Bár az emberek kételkednek bennem, de én nem kételkedem magamban, tisztában vagyok a képességeimmel."

Mit mondanál Hazard-ról, ha nem te lennél Hazard?

"Azt, hogy egy jó srác, akinek az elmúlt három évben nem volt szerencséje. És még azt is, hogy egy remek futballista, akinek csak többet kellene játszania."

A legnagyobb vetélytársad Vinícius.

"Számomra ez teljesen normális. Vinícius egy jó barát, és ez a futball része: mindig lesz egy fiatalabb játékos, aki jön és versenyezni fog veled. Te ezt vagy elfogadod vagy lelépsz. De én nem vagyok az a lelépős típus."

Egy másik fiatal játékos, aki nagyra értékel téged, az Rodrygo. Annak idején te voltál a háttere a mobilján. Ez még mindig így van?

"Nem hiszem. Mostmár én rakom ki őt háttérnek. Csak viccelek. Rodry egy kiváló labdarúgó, egy klasszis játékos."

A szurkolók kételkednek már benned.

"Igen, és ez teljesen normális. Egy olyan játékos vagyok, aki nem sokat játszott az elmúlt három évben. Szóval teljesen megértem őket. Éppen ezért kell megmutatnom, mit is tudok, akár 5 percet, akár 15 percet vagyok a pályán. Csak játszani akarok, és ha ez megadatik, akkor minél jobban kell teljesítenem."

A klubnál a nehéz helyzeted ellenére is pozitívnak látnak.

"Vagyok olyan szerencsés, hogy labdarúgó lehetek és a világ legjobb csapatában futballozhatok. Ennyi az egész. És ez nemcsak a Real Madridról szól, ez arról szól, hogy futballozhatok, aminél nincs fontosabb dolog az életemben."

Vinícius ugyanúgy célpont lett a La Ligában, ahogy annak idején Hazard a Premier League-ben.

"Ez normális, mivel ő a csapat legjobb játékosa.  Annyi dolga van, hogy megtanulja, ezzel jár a legjobbnak lenni, aztán pedig csak a játékra kell koncentrálnia és nem arra, hogy leálljon vitatkozni az emberekkel. A labdára és a gólokra kell fókuszálnia."

Hanyast adnál a második és harmadik szezonodra?

"Pfff. Egy nagy 0-át arra, ahogyan játszottam, mivel nem töltöttem sok időt a pályán, de egy 10-est adok arra, ahogyan megélem a csapattársaimmal a Real Madridnál töltött időt. Bár nem játszom sokat, de gyerekként mindig arról álmodtam, hogy ennek a klubnak a játékosa leszek. Van még egy évem a szerződésemből. A Real Madridban akarok játszani, ezt a mezt akarom magamra húzni."

Volt arra esély az elmúlt három és fél évben, hogy távozz?

"Nem, nem, egyáltalán nem."

És lehetséges a januári vagy a nyári távozás?

"A januári az lehetetlen, mert itt él az egész családom és imádjuk a várost. De nyáron megvan rá a lehetőség, hogy távozzak. Egy év lesz hátra a szerződésemből, ez már a klub döntése lesz. Ha azt mondják nekem, hogy ‘Eden, köszönjük az elmúlt négy évet, de most távoznod kell’, akkor én ezt elfogadom, mert ez a normális. De mindennél jobban szeretnék játszani, megmutatni, hogy még mindig sokra vagyok képes, hogy még mindig jó játékos vagyok."

Kerestek azóta a Chelsea-től?

"Nem."

És mit gondolsz, miért kezdett el keringeni ez a hír a médiában?

"Fogalmam sincs."

Azt mondtad a szurkolóknak a Cibeles téri ünneplésen, hogy mindent beleadsz, hogy sikeres legyél a Real Madriddal. Mi hiányzik?

"Mi hiányzik, hogy azt az ígéretemet betartsam? Természetesen a játékpercek. De azzal is tisztában vagyok, hogy jelenleg vannak nálam jobb formában lévő játékosok is a csapatban."

Mi ment félre? Például köze lehet ehhez, hogy túlsúlyosan jelentél meg az előszezonban?

"Ez egy olyan dolog, ami azelőtt is sokszor megtörtént már. Minden szezonom ugyanúgy zajlott le: szezon közben keményen dolgoztam, futballoztam, de aztán van három hét pihenés, és én ilyenkor pihenek, kikapcsolódom, és ezen nem is fogok változtatni. Ez egyébként négy éve volt, és bár valóban ez történt, aztán a szezonkezdetre összekaptam magam és két hihetetlenül erős hónapom volt, aztán jött a sérülés. Ezután már tudjuk mi történt: nem volt szerencsém a sérülésekkel, nem tett jót a bezártság és még sok minden más sem úgy jött össze, ahogy kellett volna. Közben a 10 év alatt a Chelsea-nél lejátszottam 500 meccset sérülés nélkül, aztán két év meg csak és kizárólag a sérülésekről szól. Ez egy olyan dolog, amit nem tudok megmagyarázni."

Azt mondják sokat változtattál a szokásaidon.

"Igen, igen! Nagyon sok mindenen változtattam, például az étkezési szokásaimon is."

Azt mondod, balszerencséd volt a sérülésekkel. Miért tartott olyan sokáig, hogy megoperáljanak?

"A PSG ellen jött az első, majd három hónap múlva a másik sérülés. Két repedés is volt a lábamban."

Az utóbbira gondoltam.

"Ez más volt, mint az első, mert a lemez elfertőződött. Már korábban kés alá szerettem volna feküdni, a második szezonom végén, mert rengeteget voltam sérült, miközben volt valami a testemben, ami nem tett jót. Szerettem volna ezt eltávolíttatni, de…"

De mi történt?

"A klub azt mondta, hogy ‘nem, ez lehetetlen, nyugodtnak kell maradnom. Beszéltünk az orvosokkal és nem a lemez okozza a problémát’."

Gondoltál arra, hogy ezt valamilyen lelki probléma okozza?

"Persze, ezen is gondolkodtam. De a harmadik év végén ugyanez történt: sérülés, sérülés, sérülés. Nem azt mondom, hogy a klub, az orvos vagy a műtét miatt alakult így. Ez több összetevős dolog."

Mi volt a legnehezebb pillanat?

"Az EB-n Belgiummal. Mert előtte volt egy remek hónapom, aztán a legjobb 16 között Portugália ellen újabb sérülés."

Segített ebben pszichológus?

"Nem, nem. Szerencsés vagyok, van egy csodálatos családom, akik átsegítettek ezen az időszakon. És az életben amúgy is vannak sokkal nehezebb dolgok. Futballista vagyok, mostanában nem vagyok szerencsés, de nincs ezzel gond, néha ilyen az élet."

Zidane-tól vagy Ancelotittól kaptál több biztatást?

"Nem vagyok kapcsolatban Zidane-nal, de a második szezonom végén leültünk beszélgetni és akkor azt mondta, hogy ‘bármi is történik, előre kell tekintened és élvezni a Real Madridnál töltött időt’. Ancelotti és Zidane emberi vonásaikban nagyon hasonlítanak, edzőként ugyan különböznek, de emberként szinte ugyanazok. Nagyon tisztelem mindkettejüket."

Hogyan látod Belgium esélyeit a világbajnokságon?

"Jó csapatunk van, kiváló játékosokkal. A legutóbbi vb óta tapasztaltabbak is lettünk, de közben én nem játszom rendszeresen, Lukaku is sérülésekkel bajlódik. Vannak problémáink, de nem a csapaton belül. Úgy gondolom, vannak nálunk jobb csapatok."

Madridi uzlet
Kattints ide és nézd meg a kínálatot!

Például?

"Brazília, Franciaország, Argentína."

És Spanyolország?

"Ők is jók. Sok játékos van itt, aki tudja, hogyan kell szép focit játszani. Ráadásul ez egy olyan ország, mely folyamatosan kineveli a tehetségeket, emellett van egy remek edzőjük is. És van egy-két barátom is a csapatban, szóval muszáj ezt mondanom (nevet)."

Na, egy nehéz kérdés: megnyerni a Tizenötödiket vagy megnyerni a vb-t?

"Ha a 15. is olyan, mint a 14., akkor nem ezt választom, mert sajnos keveset játszottam a BL-menetelés alatt. De ha a 15.-et úgy nyerjük meg, hogy úgy játszom közben, mint Benzema, akkor erre tenném le a voksom. De természetesen a világbajnokság az meg a világbajnokság. Ha azt mondom, hogy a vb fontosabb, akkor az emberek Madridban nem örülnek, ha azt mondom a Tizenötödik, akkor Belgiumban néznek majd őrültnek. Szóval, most előhúzom a Joker-kártyát és azt mondom, mindkettőt szeretném."

A szurkolók csalódottak az elmúlt szezonjaid miatt, és sokszor előhozzák az átigazolási díjadat és a fizetésedet is. Mit üzennél nekik?

"Bocsánat, barátaim. Próbálkozom, de… Nagyon sajnálom. Van még egy év a szerződésemből, szeretnék bizonyítani, de ez nem könnyű, mert nem játszom. Többet akarok játszani… Nagyon sajnálom és bocsánat, amiért így alakultak a dolgok."

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK