Kik voltak kiemelkedők? A csapat eddigi szezonja számokban

Lassan vége a katari vb miatt beiktatott szünetnek, még két nap és folytatódik a 2022/23-as szezon. Tekerjük egy kicsit vissza az időt és elevenítsük fel, mi is történt az elmúlt bő 3 hónapban.

Csodás szezonkezdet, lyukas védelem

Carlo Ancelotti csapatának csodásan indult a szezon, hiszen zsinórban 16 meccsen nem talált legyőzőre, 14 győzelem mellé 2 döntetlen csúszott be. A Real Madrid átlagban 2,36 gólt szerez meccsenként a bajnokságban, mellyel Európa egyik legjobb formában lévő csapata.

A Real Madrid 37 pontot gyűjtött össze, ezzel jelenleg második helyen áll a spanyol bajnokságban, két ponttal van lemaradva a Barcelonától. Ancelotti együttesének 90 percenként, tizenegyesek nélkül, átlagban 1,9 a várható góljainak száma. Ezzel a top ligák közül a negyedik helyen áll a Barcelona, a Bayern München és a PSG mögött.

A bekapott gólok tekintetében már nem ennyire rózsás a helyzet, ugyanis a Real Madrid mindössze két kapott gól nélküli meccset hozott le a szezon első felében, miközben 14 gólt rúgtak neki ellenfelei.

Ami a támadásokat illeti, a csapat leginkább a bal oldalon próbálja megbontani az ellenfelei védelmét. Ez azzal a ténnyel is egybevág, hogy a csapat három legveszélyesebb játékosa a labdával ezidáig Vini Jr., Toni Kroos és Karim Benzema volt – mindhárman a pálya bal oldalán tűnnek fel leginkább és alakítanak ki helyzeteket.

Vini szárnyal és tovább fejlődik

A 22 éves brazil rendkívül jól teljesít abban, hogy a labdát veszélyes területekre vezesse be, Vininek van a spanyol bajnokságban a legtöbb progresszív labdavezetése (77). Emellett Vini kapta a legtöbb progresszív passzt is (109). Ezekből pedig az látszik, hogy a brazil szélső nemcsak széthúzza az ellenfél védelmi vonalát, hanem sokszor mögéjük kerülve is veszélyt idéz elő. A megindulásaival több védő figyelmét is elvonja, illetve ezek a megindulások sokszor az ellenfél tizenhatosán belül végződnek, emiatt is tud a Real Madrid sokkal több gólt szerezni és gólhelyzetet kialakítani.

Azt pedig már jól tudjuk, hogy Vini egyik legnagyobb erőssége a gyorsasága és a technikai tudása. Egy-egy csellel több védőt is képes átjátszani, emiatt a szezon első felének végén azt láthattuk, hogy az ellenfelek leduplázzák őt, és két védő figyel rá folyamatosan. Ennek eredményeképp Vininek háromból mindössze egy csele sikeres, de sokszor harcol ki szabadrúgásokat, melyekkel aztán ismét veszélyeztetni tud a Real Madrid.

Végül, de nem utolsósorban, nem mehetünk el a Benzemával és Krosszal alkotott triója mellett sem. A hármuk közötti szinergia sokszor képes volt megbontani a védelmeket.

Vini fejlődése megkérdőjelezhetetlen, már most a csapat egyik alappillére. Szerencsére sokat fejlődött a döntéshozatalokban és a kapu előtt is sokkal találékonyabb, mint korábban.

Majd Kroos mindent kontrollál

Toni Kroos talán az eddigi legjobb szezonját futja a Real Madriddal. Azt már eddig is tudtuk a 32 éves középpályásról, hogy ragyogóan képes kontrollálni a játékot, iramot váltani és passzaival döntően befolyásolni a mérkőzéseket, most mégis rá tudott tenni erre egy lapáttal, ráadásul sokkal többet próbálkozik távolról.

Nem meglepő, hogy Kroos adta a legtöbb progresszív passzt (56) a csapatban, ez 21-gyel több, mint a második helyen álló Luka Modricé. Emellett Kroos átlagban 100 passzt hajt végre 90 perc alatt, 88%-os pontossággal. A kontrollképessége, a passzpontossága és meglátásai pedig lehetővé teszik, hogy a pályán mélyebben játszva is megszabja a csapat és a mérkőzés tempóját.

A legtöbb veszélyes szituációt Vini Jr. (3,02) alakította ki a bajnokságban ezidáig, de minimális lemaradással követi őt Kroos (3,01). Az érdekesség, hogy amíg a brazil szélső főként labdavezetéssel és cselekkel operál, addig a német középpályás a meglátásaival és passzaival teremt helyzetet az ellenfél kapuja előtt. Kroos remekül forgatja a játékot egyik oldalról a másikra, és abban is kiemelkedő, amikor az ellenfél vonalait kell átjátszani.

Ami még feltűnő volt a szezon első felében, hogy Kroosnak a védekező munkája is feljavult, ami nagyban köszönhető Aurélien Tchouaméni jelenlétének is.

Tchouaméni új lehetőségeket nyitott

A francia védekező középpályás nagyon gyorsan beilleszkedett a csapatba Casemiro távozása után. És az csak jót jelent, hogy eszünkbe sem jutott azóta, hogy mekkora hiba volt elengedni a brazil tankot. Tchouaméni már most is kiemelkedő teljesítményt nyújt posztján, biztosan a jövő egyik meghatározó embere lesz a középpályán.

Tchouaméni remekül olvassa a játékot, védekezésben bejátssza a pályát széltében és 66%-ban megnyeri a fejpárbajait is. Amiben mégis a legnagyobb fejlődést hozta a jelenléte a Real Madrid játékába az az, hogy képes abból a pozícióból is támadást építő passzokat adni vagy akár ő maga is megindulni és betörni az ellenfél véldemi vonalai közé.

Az újrafeltalált Rodrygo

Rodrygo az elmúlt év ütőkártyájának bizonyult. Láthattuk őt jól játszani kezdőként, meccset megfordítani csereként, szerepelt a jobb szélen, a bal szélen, majd Benzema sérülése miatt, középen is kipróbálta őt Ancelotti. És ez a húzás be is vált. Rodrygo nagyon mozgékony, technikailag páratlan képességekkel rendelkezik, ezért nagyon jól tud mozogni az ellenfél vonalai között.

Ha a bal szélen szerepel, akkor a betöréseivel teremt veszélyt, középen játszva közelebb van a kapuhoz, ami megint csak sok lehetőséget rejt magában. Jobb oldalon pedig Valverdével alkotott remek párost: a brazil innen is sokszor indul el befelé, míg Fede biztosítja mögötte a területet, ezek a mozgások kihatnak Benzema játékára is, akinek így nagyobb szabadsága van visszalépni a labdákért.

A számok sem hazudnak, ugyanis Rodrygo már most, 12 meccset játszva egalizálta a tavalyi gól/gólpassz mennyiségét: 4 gólnál és 4 gólpassznál jár a bajnokságban.

Fede gyorsabb a képzeletnél is

És akkor nem mehetünk el szó nélkül Valverde eddigi teljesítménye mellett sem. Az uruguayi az eddigi legjobb szezonján futja a Real Madridban: 6 gólt szerzett (Vinivel jelenleg ők a házi gólkirályok) és 2 gólpasszt adott 14 találkozón. A több gól mögött, több próbálkozás is van: Fede 2,5 alkalommal próbálkozik lövéssel 90 percenként, ez a szám tavaly 1,67 volt.

Fede egy rendkívül fontos láncszem lett Ancelotti csapatában, ez megmutatkozik a játékpercekben is. Az eddig pályán tölthető idő 88%-át ő ott is töltötte, összehasonlításképp tavaly ez a szám mindössze 53,6% volt.

Ami Valverdét leginkább nélkülözhetetlenné teszi, az a sokoldalúsága: képes bejátszani az egész jobb oldalt, és képes egy egész meccsen át megállás nélkül robotolni. Bár eredetileg középső középpályás a posztja, a szélen való játéka nemcsak a csapatvédekezésnek ad stabilitást, de a gyorsasága a támadásépítésben is sok lehetőséget kínál. Amiben pedig még kiemelkedő az uruguayi, az a labdavezetés: ő tartja a csapatrekordot, aki a leghosszabb távot tette meg egy labdavezetéssel (14,6m). Fede célja pedig mindig egyértelmű, villámgyorsan az ellenfél kapuja felé törni.

Röviden, tömören, dióhéjban itt tartunk most, pénteken folytatás a Valladolid ellen.

Forrás: Managing Madrid
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK