Mennyit kap a Real Madrid, ha megnyeri a klub-vb-t?

A szombati döntőben az Al-Hilal csapatával találkozik a királyi gárda.

Nem tartott sokáig, de annál kellemesebb emlékekkel hagyhatjuk magunk mögött a klubvilágbajnokságot – feltéve, ha a Real Madrid megnyeri a szombati finálét. A királyi gárda a legesélyesebb a trófea elhódítására, a döntőben a szaúd-arábiai Al-Hilal együttesével csap össze Ancelotti legénysége.

A madridi együttes 2014-2018 között négyszer is elhódította a trófeát, azóta azonban nem szerepeltek a tornán, a legutóbbi három döntőt a Liverpool, a Bayern München és a Chelsea együttese nyerte.

Európai dominancia a klub-vb-n

Egyfajta minta rajzolódik ki a korábbi győzteseket figyelve, az európai klubok pénzügyi háttere pedig alig összehasonlítható a világ többi részéről érkező csapatokéval, így nem meglepő, hogy a klubvilágbajnokság 2000-es létrejötte óta az öreg kontinens együttesei dominálnak a sorozatban. Az első három kiírást brazil csapatok nyerték, az ezt követő 15 évben 14 alkalommal európai gárda diadalmaskodott, leszámítva a Corinthians 2012-es sikerét.

Az Al-Hilal együttese a harmadik ázsiai csapat, melynek sikerült a döntőbe kerülnie, 2016ban a Kashima Antlers, 2018-ban az Al-Ain jutott a fináléba – mindkét együttes a Real Madriddal találkozott és mindkettő vereséget szenvedett. A szaúd-arábiai alakulat tehát az első ázsiai klub lehet a klub-vb-k történelmében, mely megnyeri a sorozatot, feltéve, ha legyőzik ma este a királyi gárdát.

Mennyit ér a győzelem?

A győztest nem csak egy aranyérem és a trófea illeti meg, a diadalmaskodó klub 5 millió dollárral is gazdagabb lesz. 1 millió dollár a különbség a két döntős között, az ezüstérmes tehát 4 millió dollár vigaszdíjat vihet haza. A 3-4. helyezetteknek is jár egy bizonyos összeg, azonban itt már sokkal kisebb a tét. A Flamengo és az Al-Ahly 2,5 millió dollár megszerzéséért is küzdhet szombaton, a vesztes pedig 2 milliót érdemel. A marokkói Wydad Casablanca és a MLS-ben szereplő Seattle Sounders egyaránt 1 millió dollárral lett gazdagabb, az új-zélandi Auckland City pedig 500000 dollárral távozhatott, miután az első körben kiesett az Al-Ahly ellen.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK