Benítez: Kroos és Modrić a bizonyíték rá, hogy az intelligencia még fontos a futballban

Rafa Benítez
Rafa Benítez (forrás: realmadrid.com)

A Real Madrid korábbi edzője, aki a 2015/16-os szezon során irányította fél évig a csapatot, most a Marcának nyilatkozott. Az interjú apropója a ma esti Liverpool – Real Madrid mérkőzés, hiszen Benítez a Liverpoolt is irányította, sőt, 2005-ben BL-t is nyert az angol csapattal.

Mit gondolsz az esti mérkőzésről?

Ha azt kérdezed, kit tartok esélyesebbnek, akkor nem fogok tudni válaszolni. Olyan minőségi játékosok lesznek a pályán, hogy egy apró megmozdulás is különbséget tud teremteni. Ha a Liverpool hazai pályán ugyanolyan intenzitással tud játszani, mint az Everton ellen, akkor bármi megtörténhet, gólokat szerezhetnek és győzhetnek.

De még akkor is ott a visszavágó, és a Real Madrid, a minőségével és tapasztalatával, még hátrányból is visszakapaszkodhat. Számomra nincs a párharcnak esélyese.

Ha te lennél a Real Madrid edzője, akkor irányítani szeretnéd a meccset vagy kontrákra játszanál?

A Real Madrid biztosan építeni fog Vinícius Jr. gyorsaságára Alexander-Arnold oldalán. Az még kiderül, hogy Ancelotti Valverdével vagy Ceballosszal teremti-e meg az egyensúlyt. Sok minden közrejátszik, például a sérülések is, de szerintem a Madrid legnagyobb erősség Vinícius gyorsasága lehet. Szerintem erre fognak építeni, mert szeretik birtokolni a labdát.

A Real Madridnál kezdtél futballozni, most Liverpoolban élsz. Kiknek szurkolsz este?

Senkinek, csak megpróbálom élvezni a meccset. 13 éves koromtól sok időt töltöttem a Real Madridnál, és nagyon szép emlékeim vannak arról az időszakról is, amikor edzhettem a csapatot. Sokkal jobban telt az az idő, mint ahogyan azt az emberek gondolják.

Én és a segítőim a mai napig azt gondoljuk, hogy egyszerűen nem hagytak  minket nyerni. Meg is magyarázom, mire gondolok: amikor távoztunk Madridból még bent voltunk a BL-ben. A kupabúcsú egy adminisztrációs hiba miatt történt, de a bajnokságban mindössze két ponttal voltunk lemaradva a Barcelona mögött, ráadásul eggyel kevesebb meccset játszottunk.

Más szóval, a Real Madrid a szezon későbbi részében arra a csapatra támaszkodott, aminek az alapjait mi tettük le, amíg ott voltunk. Ez pedig annyira jól működött, hogy BL-győzelem lett a vége.

Hiányzott egy középcsatár, azt nem sikerült igazolni. Egy szó mint száz, a Real Madridnál töltött időm sokkal – munka szempontjából – szebb és jobb volt, mint ahogyan azt az emberek gondolják.

Azt mondod, a Real Madrid profitált a munkádból. Elmondod, mire gondolsz?

Casemiro, Kovačić és Lucas Vázquez leigazolása nagyon pozitív volt, mert egyensúlyt adtak a csapatnak. Később, hiába kértem, nem igazoltunk még egy csatárt. Azt mondták, nincs rá szükség, de ez addig volt igaz, amíg bevethető volt Benzema.

A csapat fizikálisan nagyon jó állapotban volt, adatok is alátámasztják ezt. Azóta is mi tartjuk a rekordot a BL-ben a 8-0-ás Malmö elleni meccsel, szóval valamit jól csináltunk. Legyőztük a Rayo Vallecanót 10-2-re.

Szóval, nem volt ez olyan rossz, de közeledtek a választások, és nem hibázhattál. Ráadásul Casillas távozott, Sergio Ramos is ezen gondolkodott, Cristiano Ronaldo nem volt boldog. Sok korábbi probléma gyűlt össze akkorra, mikor mi ott voltunk. 

Úgy gondolod, nem volt fair, ahogy bántak veled?

Úgy gondolom, hogy megvolt minden esélyünk, hogy trófeákért harcoljunk. Nem bántak velünk jól, annak ellenére, hogy mennyire őszinték és motiváltak voltunk. Ezzel szemben Liverpoolban mindig jól bántak velem, leszámítva az utolsó néhány hónapot, amikor megérkeztek az új tulajdonosok.

Mit gondolsz, Klopp projektje kifulladt vagy van még ideje a folytatásra?

Szerintem Klopp sokáig ott fog még maradni, mert a Premier League-ben sok pénz van. Bármikor igazolhatsz néhány játékost, hogy megújítsd a csapatot. Persze az is előfordul, hogy rengeteg pénzt elköltesz olyan játékosokra, akik nem érnek annyit. De ha van pénzed, akkor veszel három jó játékost, beépíted őket és meg is változott a csapatod karaktere.

A technikásabb (Kroos, Modrić) vagy a fizikálisabb (Tchouaméni, Camavinga, Valverde) középpályásokat szereted?

Hiszek az egyensúlyban, mert ez segít hozzá a győzelmekhez. Ha a csapatod nagyon támadó felfogású, akkor nyerhetsz, de normál esetben, azok a csapatok szereznek trófeákat, ahol megvan az egyensúly. Nem, nem a védekezés miatt, hanem a labdavesztés utáni letámadás és a magasra tolt védelem miatt.

A Real Madrid annak idején megkért, hogy hozzuk vissza Casemirót kölcsönből, és ott volt Kovačić, Vázquez. Kroos és Modrić elképesztő minőséggel rendelkezik, de kellett melléjük valaki, aki keményen melózik és egyensúlyt teremt. Most ugyanezt csinálja Ceballos és Valverde.

Szóval, az, hogy Kroos és Modrić még mindig játszik, annak a bizonyítéka, hogy az intelligencia fontos érték maradt a labdarúgásban. Persze ezt kompenzálnod kell, mert közben a futball egyre gyorsabb és fizikálisabb lett.

Sok csapat van, ami rengeteg labdát veszít el, ezért van szükség az olyan játékosokra, akik vissza tudják szerezni azt. A mai fociban labdát veszítesz, visszaszerzed, labdát veszítesz, visszaszerzed. A Real Madrid is az egyensúlyban hisz, és folyamatosan nyernek is. A fizikai erő csak egy dolog, szükséged van a minőségre és az intelligens mozgásokra is. Ezzel tudod megteremteni ma a különbséget.

Az akció kedd éjfélig tart. Fontos, hogy a kiválasztott ajándék törölközőt is be kell rakni a kosárba vásárlás előtt!

Hogyan kezelnéd Viníciust?

Őszinte lennék vele, tisztán beszélnék neki, érveket hoznék neki, vitatkoznánk, hogy meggyőzzem őt arról, mit is akarok. A Chelsea-nél ott volt nekem Hazard, az egyik legjobb volt, de rengeteg hibát elkövetett. Viszont olyan a játékstílusa, amivel meccseket lehet eldönteni, és lekötni az ellenfél játékosainak figyelmét. Szóval, beszélni kell vele, a megfelelő irányba kell állítanod őt.

Sajnos csak hat hónapot töltöttem ott, de ha maradtam volna, akkor képeket, felvételeket mutattam volna neki, elmondtam volna az előnyeit és hátrányait is a döntéseinek, megbeszéltük volna, hogy mit tegyen és mit ne tegyen, mikor ott áll mellette a védő.

Mit gondolsz, mi teszi Carlo Ancelottit ilyen sikeressé a Real Madridnál?

Minden elemzést kontextusba kell helyezni. Az Evertonnál bizonyíthatod, mire vagy képes, és ott is nagyon jó munkát végzett. Ha Ancelottinak jó játékosokat adsz, akkor abból jó dolgok fognak kisülni, mert remekül bánik velük. Jó kapcsolatot ápol mindenkivel, tudja, mit csinál, következetes, és ez működik is nála. Ancelotti több helyen is bizonyította már, hogy képes trófeákat nyerni, ha megvannak hozzá a játékosai. Ha kevésbé vannak jó játékosai, akkor is képes jó szezonokat futni.

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK